Specialisaties - info en kinesisten
Hier vind je een beperkte omschrijving van wat een specialisatie kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij aan om u te informeren bij de kinesist.
A
Ademhalingsproblemen
Laat meer zien van kinesist voor 'Ademhalingsproblemen' - Vind een kinesist voor 'Ademhalingsproblemen'Heb je last van hardnekkige slijmen? Heb je moeite met ademen? Of heb je last van chronische hyperventilatie of andere ademhalingsproblemen? Een respiratoire kinesist kan je via specifieke technieken helpen om het herstel van je longen te stimuleren. Via kinesitherapie kan er ook gefocust worden op het aanleren van een correct ademhalingspatroon.
Vind meteen een kinesist voor respiratoire kinesitherapie
Of lees meer over:
Wat is ademhalingskinesitherapie?
Oorzaken ademhalingsproblemen
Behandeling ademhalingsproblemen
Hoe verloopt ademhalingskinesitherapie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is ademhalingskinesitherapie?
Ademhalingskinesitherapie wordt ook wel respiratoire kinesitherapie genoemd. Deze specifieke kinevorm wordt vooral toegepast bij acute of chronische problemen met de luchtwegen. Denk maar aan de taaislijmziekte mucoviscidose of andere longaandoeningen.
Het doel van deze kinesitherapievorm is om de longen zo snel mogelijk vrij te maken van mucus of slijm, om longweefsel te herstellen en eventuele belemmeringen ongedaan te maken.
Vind meteen een kinesist voor ademhalingskinesitherapie.
Oorzaken ademhalingsproblemen
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van je ademhalingsproblemen. Je kan dan ook met uiteenlopende aandoeningen bij de ademhalingskinesist terecht:
- Bronchitis
- RSV of Respiratoir Syncytieel Virus bij baby’s
- Sinusitus
- COPD of Chronisch Obstructief Longlijden
- Mucoviscidose
- Astma
- Longoedeem
- Hyperventilatie
- Allergie
- …
Kinesitherapie stimuleert het genezingsproces van je longen via ondersteunende ademhalings- of longrevalidatietechnieken. Het doel is het vrijmaken van je luchtwegen en longen.
Vind meteen ademhalingskinesitherapie bij jou in de buurt.
Behandeling ademhalingsproblemen
Ademhalingskinesitherapie start meestal met een intake gesprek en lichamelijk onderzoek. Op deze manier probeert de kinesist zoveel mogelijk inzicht in je situatie te krijgen.
Soms kan er bijkomend onderzoek nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een volledig longfunctieonderzoek, om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Afhankelijk van je klacht zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk, zoals:
- Het aanleren van juiste ademhalingstechnieken
- Het reinigen van de bovenste luchtwegen
- Autogene drainage
- Geassisteerde autogene drainage (bij baby’s en jonge kinderen)
- Het gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals een flutter, PEP,…
Er wordt steeds een behandelplan specifiek op jouw maat voorgesteld waardoor jij terug vrijer kan ademen.
Hoe verloopt ademhalingskinesitherapie?
Zowel baby’s, kinderen als volwassenen kunnen met ademhalingsproblemen bij de kinesist terecht. Op basis van de leeftijd kan het verloop van de kinesessies variëren.
Ademhalingskinesitherapie bij baby’s en jonge kinderen
- Thoraxaandrukkingen: de kinesist verhoogt langzaam de druk op de borstkas van je baby. Dankzij deze anatomische beweging zal de ademhaling van je baby zich hieraan aanpassen. Dit zorgt voor een betere uitademing en het ophalen van vastzittende slijmen.
- Bouncing: de kinesist zal met je baby op de schoot plaatsnemen op een grote zitbal. Tijdens het op en neer bewegen op de bal, omklemt de kinesist de borstkas van je baby. Deze techniek heeft een relaxerend effect op je kind en de neerwaartse beweging versterkt bovendien de uitademing. De slijmen zullen makkelijker bovenkomen en opgehoest kunnen worden.
Ademhalingskinesitherapie bij volwassenen
- Tijdens de kinesessie kan er gewerkt worden rond autogene drainage. Dit betekent dat de kinesist je verschillende technieken zal aanleren waarmee je zelf je longen te draineren. Je leert de slijmen te lokaliseren en er op een juiste manier gedurende te ademen zodat deze loskomen en opgehoest kunnen worden.
- Ook het aanleren van een correct ademhalingspatroon kan aan bod komen. Een verkeerde ademhaling ligt namelijk aan de basis van verschillende klachten zoals duizeligheid of het voelen van een druk op de borst. Door de juiste ademhalingstechnieken aan te leren zullen deze klachten terug verdwijnen.
Het is ook mogelijk om onder begeleiding van de kinesist aan je conditie te werken en zo je longcapaciteit te vergroten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt af van het benodigde aantal sessies en de behandeling van je klacht. Gemiddeld betaal je voor één kinesitherapiesessie van een half uur ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Ademhalingsproblemen' - Vind een kinesist voor 'Ademhalingsproblemen'Artrose
Laat meer zien van kinesist voor 'Artrose' - Vind een kinesist voor 'Artrose'Heb je last van artrose aan je rug, heup, knie, voet of schouder? Een kinesist kan je via kinesitherapie helpen om je gewrichten soepel te houden! En je helpen met het vinden van een gezond evenwicht tussen rust en beweging.
Vind meteen een kinesist voor artrose
Of lees meer over:
Wat is artrose?
Symptomen artrose
Artrose oorzaak
Kinesitherapie bij artrose
Tarieven en terugbetaling
Wat is artrose?
Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen minder elastisch wordt en steeds meer barsten gaat vertonen. Hierdoor gaat meer kraakbeen verloren dan dat je lichaam kan herstellen.
Het gevolg is dat het vermogen van je gewricht om schokken op te vangen vermindert, waardoor je botten over elkaar kunnen gaan schuren en er pijn ontstaat.
Artrose kan bij alle gewrichten voorkomen. Vooral de heupen en knieën krijgen het zwaar te verduren omdat deze gewrichten in het dagelijkse leven het meest belast worden.
Kinesitherapie kan helpen om de beweeglijkheid van je gewrichten te behouden.
Symptomen van artrose
Artrose komt vaak voor aan de handen en voeten, de nek, de lage rug, de heupen en de knieën. Het belangrijkste symptoom is pijn en stijfheid bij bepaalde bewegingen. Bij ernstige artrose in de knie of heup kan het zijn dat je moeite ondervindt bij het stappen. Typisch voor artrose is startpijn: de eerste stappen na lang stilzitten zijn moeilijk, maar daarna verbetert het terug.
Na sterke overbelasting kan het ook zijn dat je plots een opstoot van artrose hebt. Het gewricht ontsteekt, doet pijn en er treedt een zwelling op. Na een tijd rusten kan deze pijn terug verdwijnen.
Enkele symptomen van artrose zijn:
- pijnlijke en gevoelige gewrichten
- pijn en stijfheid worden minder door te bewegen
- gezwollen gewrichten die moeilijk te bewegen zijn
- pijn en klachten worden langzaam erger
- ochtendstijfheid
- bij beweging knarsen de gewrichten
Vind meteen een kinesist voor artrose bij jou in de buurt.
Artrose oorzaak
De oorzaak van artrose is het geleidelijk verdwijnen van het kraakbeen van het gewricht. Hierdoor wordt het pijnlijker en moeilijker om te bewegen.
In België zouden ongeveer 13% van alle mensen met een bepaalde vorm van artrose kampen. Vooral vrouwen lijken vatbaar voor artrose, aangezien driemaal meer vrouwen artrose krijgen dan mannen.
Ook de vergrijzing doet het aantal gevallen van artrose toenemen. Bij jonge mensen speelt de levensstijl dan weer een rol, bijvoorbeeld het intensief maar onoordeelkundig uitoefenen van een bepaalde sport.
Enkele risicofactoren zijn:
- erfelijke aanleg speelt een rol bij de ernst en snelheid waarmee artrose ontstaat
- chronische overbelasting zoals bijv. bij fysiek zware arbeid
- overgewicht, zeker bij artrose van knie, heup of enkel
- sportletsels of fracturen kunnen vroegtijdig artrose doen ontstaan
- een ontstekingsreactie van het gewricht die de afbraak van het kraakbeen versnelt
Soms is er helemaal geen aanwijsbare oorzaak voor artrose. In dat geval spreken we van primaire artrose.
Kinesitherapie bij artrose
Bij artrose is het belangrijk om je gewrichten soepel te houden en te beschermen. Tijdens kinesitherapie leer je aangepaste oefeningen om de beweeglijkheid van je gewrichten te behouden. Deze artrose oefeningen zorgen voor meer spieropbouw rond je gewrichten en verlichten zo je pijn. Je kan de oefeningen zelfstandig thuis verderzetten.
Verder is het ook belangrijk om je gewricht voldoende te laten rusten zodat verdere slijtage beperkt wordt. Enkele hulpmiddelen zoals een brace of wandelstok kunnen je hierbij helpen.
Je kinesitherapeut voor artrose kan je hier advies over geven.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal kinesessies. Gemiddeld betaal je voor 1 kinesitherapiesessie ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Artrose' - Vind een kinesist voor 'Artrose'B
Bekkenbodemspieren
Laat meer zien van kinesist voor 'Bekkenbodemspieren' - Vind een kinesist voor 'Bekkenbodemspieren'Heb je last van urineverlies? Wil je na of tijdens je zwangerschap je bekkenbodemspieren trainen? Of heb je last van een pijnlijke lies? Een kinesist kan je via bekkenbodemspieroefeningen van je klachten afhelpen.
Vind meteen een kinesist voor bekkenbodemspieren
Of lees meer over:
Wat zijn bekkenbodemspieren?
Hoe bekkenbodemspieren trainen?
Oorzaken bekkenbodemproblemen
Klachten
Bekkenbodemspieroefeningen voorbeelden
Tarieven en terugbetaling
Wat zijn bekkenbodemspieren?
Bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die onderaan in je bekken liggen en dus letterlijk de bodem van je bekken vormen. Deze spieren geven steun aan allerlei organen in je buik zoals je blaas, urinebuis, darm en bij vrouwen ook aan de baarmoeder en vagina.
Dankzij bekkenbodemspieren kan je je blaas en endeldarm sluiten. Problemen met bekkenbodemspieren zorgen daardoor ook vaak voor problemen zoals urineverlies.
Een kinesist kan je helpen bij het trainen van je bekkenbodemspieren. Vind snel en eenvoudig een kinesist voor bekkenbodemspieren bij jou in de buurt.
Bekkenbodemspieren trainen
Het is mogelijk om te leren hoe je jouw bekkenbodemspieren extra aanspant, of ze net te leren ontspannen.
Dit laatste is vooral nuttig bij het vrijen. Ontspannen bekkenbodemspieren zorgen zowel bij vrouwen als mannen voor betere, pijnloze seks.
Ook na een bevalling is het aangewezen om als vrouw de bekkenbodemspieren te trainen. Na de geboorte van je kind kan je namelijk last krijgen van verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren. Via kegeloefeningen kan je jouw bekkenbodemspieren opnieuw leren aanspannen om zo ongewild urineverlies te voorkomen. Een kinesist kan je hier via postnatale kinesitherapie uitstekend in begeleiden.
Oorzaken bekkenbodemproblemen
Het grootste probleem bij bekkenbodemspieren zijn verzwakte spieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Een zwangerschap of bevalling
- Constipatie
- Veelvuldig zware lasten tillen
- Chronisch hoesten
- Zwaarlijvigheid waardoor te veel gewicht op je spieren rust
- Te lang zitten of staan
- Hormonale veranderingen tijdens de menopauze
- Operatie aan de prostaat
- Operatie aan de blaas
- Operatie aan de baarmoeder
- Een aangeboren zwak bindweefsel
- Vaak hoge hakken dragen
- …
Samen met je kinesist kan je onderzoeken wat de exacte oorzaak is van jouw klachten. Zo kunnen problemen doeltreffend aangepakt worden en preventief worden vermeden.
Klachten
Verzwakte bekkenbodemspieren kunnen zowel bij vrouwen als bij mannen voor verschillende klachten zorgen. Enkele typische klachten zijn:
- Ongewild urineverlies of incontinentie
- Verliezen van ontlasting
- Verzakking van de blaas
- Verzakking van de baarmoeder
- Verzakking van de darmen
- Pijn in de onderbuik
- Vermoeidheid
- Pijn in de liezen
- Lage rugpijn
- Pijn in de benen
- …
Een kinesist bekkenbodemspieren kan je via oefeningen tijdens de kinesessies van je klachten verlossen.
Voorbeelden van bekkenbodemspieroefeningen
Een kinesist kan je enkele praktische bekkenbodemspieroefeningen aanleren die je makkelijk zelfstandig thuis kan verderzetten. Het is wel aangeraden deze oefeningen eerst onder begeleiding van een kinesitherapeut uit te proberen. Neem zeker de tijd voor deze oefeningen, bekkenbodemspieren trainen vergt in het begin namelijk de nodige concentratie.
Oefening 1
Sta recht. Trek je bekkenbodemspieren samen en loop de trap op. Ontspan daarna terug je bekkenbodemspieren. Herhaal deze oefening terwijl je de trap afdaalt. Lukt dit niet? Bouw deze oefening dan geleidelijk op en start met een klein aantal trappen.
Oefening 2
Lig op je rug met je benen gebogen en lichtjes gespreid. Trek je bekkenbodemspieren gedurende één seconde krachtig samen. Herhaal deze oefening een tiental keer.
Oefening 3
Lig op je rug met je benen gebogen en lichtjes gespreid. Trek je bekkenbodemspieren gedurende zes seconden krachtig samen terwijl je via je mond uitademt. Bij inademing ontspan je terug je bekkenbodemspieren. Herhaal deze oefening een tiental keer.
Oefening 4
Lig op je rug met je benen gebogen en lichtjes gespreid. Trek je bekkenbodemspieren samen terwijl je lichtjes hoest en ontspan daarna terug je bekkenbodemspieren. Herhaal deze oefening een tiental keer.
Oefening 5
Lig op je linkerzij. Trek je bekkenbodemspieren samen en hef je rechterbeen op. Laat je been terug neer en ontspan nu je bekkenbodemspieren. Herhaal deze oefening een tiental keer. Doe de oefening ook terwijl je op je rechterzij ligt.
Vind meteen een kinesist bij jou in de buurt om bekkenbodemspieroefeningen aan te leren.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je € 22 voor een sessie bekkenbodemspieren trainen bij de kinesist. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Bekkenbodemspieren' - Vind een kinesist voor 'Bekkenbodemspieren'Bekkeninstabiliteit
Vind een kinesist voor 'Bekkeninstabiliteit'Bekkenpijn
Vind een kinesist voor 'Bekkenpijn'Bekkenscheefstand
Laat meer zien van kinesist voor 'Bekkenscheefstand' - Vind een kinesist voor 'Bekkenscheefstand'Heb je last van nekpijn, pijn in de lies, rugpijn of andere klachten zonder duidelijke oorzaak? Het kan zijn dat je last hebt van bekkenscheefstand. Een kinesitherapeut brengt je bekken terug in symmetrie.
Vind meteen een kinesist voor bekkenscheefstand
Of lees meer over:
Wat is bekkenscheefstand?
Oorzaken verwrongen bekken
Symptomen bekkenscheefstand
Kinesitherapie bij bekkenscheefstand
Tarieven en terugbetaling
Wat is bekkenscheefstand?
Er is sprake van bekkenscheefstand wanneer een bekkenhelft in zijn geheel aan de ene kant lager staat dan de andere kant. Heb je soms het gevoel dat je scheef staat? Dan kan het zijn dat je last hebt van een veelvoorkomende asymmetrie van het bekken. Dit kan veroorzaakt worden door een beenlengteverschil, een bevalling, verdraaiing, val of ander trauma.
Hoewel bekkenscheefstand verschillende klachten kan veroorzaken, is het niet altijd zichtbaar. Dit komt omdat je lichaam zal proberen de scheefstand van het bekken te compenseren. Bijvoorbeeld door je wervelkolom of knie lichtjes te draaien. Je lichaam geraakt uit balans en krijgt te kampen met verschillende klachten zoals hoofdpijn, lage rugpijn, pijn in het bekken, pijn in een been, enz.
Vind meteen een kinesist voor bekkenscheefstand.
Oorzaken verwrongen bekken
Een bekkenverwringing of bekkenscheefstand kan verschillende oorzaken hebben. De verbindingen van het bekken naar de wervels van de onderrug zijn heel belangrijk bij de bewegingsfunctie van het bekken. Een storing hierin kan leiden tot een verwrongen bekken. Meestal wordt het probleem langzaam opgebouwd, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of langdurige overbelasting.
Het bekken ligt op een plek waar alle pezen, spieren en zenuwen hun juiste baan kunnen volgen. Bij een storing in het bewegingsapparaat kan een kleine verandering grote gevolgen hebben. Enkele mogelijke oorzaken van een scheef of gekanteld bekken zijn:
- Een val of trauma
- Een ongeluk waarbij je lichaam een stevige klap heeft gekregen
- Een verkeerde zitgewoonte, bijvoorbeeld regelmatig onderuitgezakt op de bank zitten
- Een verkeerde slaaphouding
- Erfelijke aanleg
- Bekkeninstabiliteit
- Heupafwijkingen
- Langdurige stress waardoor de spieren overbelast worden
- Een bevalling
- Een wervelblokkade
- Een afwijkende voetstand
- Een aangeboren beenlengteverschil
- …
Klachten bekkenscheefstand
Bij bekkenscheefstand kunnen verschillende klachten optreden. Dit komt omdat je lichaam de asymmetrie zal proberen compenseren. Wordt de compensatie uit de wervelkolom gehaald? Dan kan je last krijgen van nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn, enz. Komt de compensatie uit de benen? Dan ontstaan klachten zoals pijn aan de knieën of andere delen van de benen. Hierdoor kan je soms het gevoel hebben dat je scheef staat.
Mogelijke pijnklachten door bekkenscheefstand:
- Hoofpijn of migraine
- Nekpijn
- Schouderpijn
- Pijn in de armen
- Pijn in de lies
- Tintelingen in de armen of handen
- Rugpijn
- Pijn tussen de schouders
- Moeilijk kunnen bewegen
- Pijnlijke heupen
- Pijn in de benen
- Tintelingen in de benen
- …
Ervaar je een of meerdere van deze klachten zonder dat daar een oorzaak voor is? Dan is het nuttig om langs te gaan bij een kinesist zodat hij kan kijken of er sprake is van bekkenscheefstand.
Kinesitherapie bij bekkenscheefstand
Bij een bezoek aan de kinesist zullen eerst en vooral je klachten worden besproken. Waar ervaar je ongemakken? Wat doet er precies pijn? Daarna zal de kinesist je lichamelijk onderzoeken om te kijken of er sprake is van bekkenscheefstand. De kinesist kan hiervoor gebruikmaken van speciale meetapparatuur.
Daarna zal de kinesist een behandeling op jouw maat voorstellen waarbij het bekken terug in een symmetrische positie wordt gebracht. Meestal merk je na elke kinesessie een verbetering van je klachten op. Ook steunzolen kunnen helpen om je bekkenscheefstand aan te pakken. Dankzij de zooltjes kan je onbewust de juiste neutrale stand van het bekken vasthouden.
Verder kan een kinesist je ook specifieke oefeningen aanleren. Deze kan je makkelijk zelfstandig thuis verderzetten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt af van je klachten en de duur van de behandeling. Gemiddeld zal je voor een kinesessie ongeveer €25 betalen. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
Er is een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie bij bekkenscheefstand mogelijk. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds of lees meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Bekkenscheefstand' - Vind een kinesist voor 'Bekkenscheefstand'Beknelde zenuw
Vind een kinesist voor 'Beknelde zenuw'Bewegingsmoeilijkheden
Vind een kinesist voor 'Bewegingsmoeilijkheden'Buikklachten
Vind een kinesist voor 'Buikklachten'C
Cellulitis
Vind een kinesist voor 'Cellulitis'Cerebrale Parese
Vind een kinesist voor 'Cerebrale Parese'Chronische pijn
Vind een kinesist voor 'Chronische pijn'D
Darmklachten
Vind een kinesist voor 'Darmklachten'Darmkrampen
Vind een kinesist voor 'Darmkrampen'Developmental Coordination Disorder
Vind een kinesist voor 'Developmental Coordination Disorder'Duizeligheid
Vind een kinesist voor 'Duizeligheid'E
Erbse parese
Vind een kinesist voor 'Erbse parese'F
Fibromyalgie
Vind een kinesist voor 'Fibromyalgie'Fijne motoriek
Vind een kinesist voor 'Fijne motoriek'Frozen shoulder
Laat meer zien van kinesist voor 'Frozen shoulder' - Vind een kinesist voor 'Frozen shoulder'Kan je je schouder moeilijk bewegen? Denk je dat je te maken hebt met een frozen shoulder? Kinesitherapie kan uitkomst bieden! Een kinesist helpt je via specifieke kinesitherapie oefeningen om de verminderde beweeglijkheid van je schoudergewricht tegen te gaan, en het herstel te bevorderen.
Vind meteen een kinesist voor frozen shoulder
Of lees meer over:
Wat is een frozen shoulder?
De fases van een frozen shoulder
Symptomen frozen shoulder
Kinesitherapie bij frozen shoulder
Tarieven en terugbetaling
Wat is een frozen shoulder?
Frozen shoulder betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Deze aandoening van het schoudergewricht ontwikkelt zich geleidelijk aan. Het schoudergewricht gaat pijnlijker en stijver aanvoelen waardoor je je schouder en arm steeds moeilijker kan bewegen.
Het is niet altijd duidelijk hoe een frozen shoulder ontstaat. Er bestaan twee vormen van frozen shoulder. Bij de primaire vorm ontstaan de pijn en bewegingsbeperkingen zonder een duidelijke reden. Bij de secundaire vorm ligt een onderliggende ontsteking van de schouderpezen, een operatie of trauma aan de oorzaak van de frozen shoulder.
Kinesitherapie kan verlichting bieden bij de pijn en kan de bewegingsbeperking via oefeningen zoveel mogelijk tegengaan. Vind meteen een kinesist voor frozen shoulder bij jou in de buurt.
Frozen shoulder fases
Een frozen shoulder verloopt in verschillende stadia die in totaal ongeveer 2 jaar kunnen duren.
Fase 1: de bevriezende fase
De eerste fase van een frozen shoulder duurt ongeveer één tot vier maanden. Dit is de fase waarbij je last hebt van pijn in je schoudergewricht en je je schouder moeilijk kan bewegen.
Typisch voor deze fase is de toenemende pijn ’s nachts, pijn bij bewegingen in de hoogte en achter de rug en tegelijkertijd pijn bij bruuske bewegingen in de laagte. Tijdens deze fase is de ontsteking het ergst en zal je het meeste pijn ondervinden.
Fase 2: de bevroren fase
Tijdens de tweede fase voel je de pijn langzaamaan verminderen. De beweeglijkheid van je schouder begint daarentegen net af te nemen. Je kan je hand achter je rug niet meer tot je schouderbladen brengen en merkt dat je in de hoogte minder reikwijdte hebt.
Fase 3: de uitdovende fase
In de derde en laatste fase treedt er geleidelijk aan ook verbetering op in de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Je kan je schouder terug beter bewegen. Al kan er nog steeds sprake zijn van bewegingsbeperking.
Na de derde fase kan je merken dat je frozen shoulder terug genezen is. Al kan er ook nog altijd sprake zijn van een kleine bewegingsbeperking. Een kinesist zal daarom proberen het herstel te stimuleren en de pijn te verlichten, zodat de impact van de frozen shoulder op je dagelijkse leven zo beperkt mogelijk blijft.
Symptomen frozen shoulder
Een frozen shoulder bestaat uit twee belangrijke symptomen:
Pijnlijke schouder
De pijn in je schoudergewricht wordt stilaan erger. In het begin ervaar je de pijn vooral ’s nachts of bij specifieke bewegingen zoals je autogordel nemen of het wassen van je haar. Daarna kunnen ook kleinere bewegingen pijn beginnen doen, tot je schoudergewricht zelfs pijn doet zonder te bewegen. Dit is meestal de eerste, en meest pijnlijke, fase van een frozen shoulder.
Verminderde beweeglijkheid
Langzaam maar zeker zal je schoudergewricht bevriezen, tot je je arm helemaal niet meer kan bewegen. Door de ontstekingspijn ben je namelijk geneigd om je schouder zo weinig mogelijk te beweging, waardoor het gewrichtskapel minder elastisch wordt en na een tijdje vergroeit met de subscapulaire pees in het schoudergewricht. Dit vindt meestal plaats in de tweede fase van de frozen shoulder.
Kinesitherapie bij frozen shoulder
Kinesitherapie kan heel nuttig zijn bij het behandelen van een frozen shoulder. Zeker in de bevriezende fase is het belangrijk om je schouder toch te blijven bewegen, zonder hem natuurlijk te forceren!
Dankzij oefentherapie kan de beweeglijkheid van je schoudergewricht terug verbeteren. Kinesitherapie wordt pas aangeraden in de tweede fase van de frozen shoulder, wanneer de ontstekingspijn stilaan begint af te nemen en de verminderde beweeglijkheid net toeneemt. Door middel van specifieke oefeningen en rekoefeningen wordt je schouder terug soepel gemaakt.
De kinesist kan je schouder ook voorzichtig masseren waardoor de spieren rondom je pijnlijke schouder ontspannen. De oefeningen die je bij je kinesist aanleert, kan je ook zelfstandig thuis verderzetten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij een frozen shoulder kost, hangt onder andere af van de ernst van de klacht en het benodigde aantal sessies. Voor één kinesessie betaal je gemiddeld ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
Een frozen shoulder behoort tot de acute functionele pathologieën. De meeste ziekenfondsen voorzien hiervoor een gedeeltelijke terugbetaling tot 60 kinesessies per jaar (365 dagen vanaf de datum van de eerste kinesessie). Neem hiervoor contact op met je mutualiteit, of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Frozen shoulder' - Vind een kinesist voor 'Frozen shoulder'G
Geboorte trauma
Vind een kinesist voor 'Geboorte trauma'Gewrichten
Vind een kinesist voor 'Gewrichten'Groeipijnen
Laat meer zien van kinesist voor 'Groeipijnen' - Vind een kinesist voor 'Groeipijnen'Klaagt je kind ’s avonds of ’s nachts over pijn in de benen? Dan zijn dit waarschijnlijk de typische groeipijnen die vaak gepaard gaan met een groeispurt. Kinesitherapie kan verlichting bieden bij de pijn in bovenbenen, kuiten, enz. van je kind.
Vind meteen een kinesist voor groeipijnen
Of lees meer over:
Wat zijn groeipijnen?
Groeipijnen kind
Klachten bij groeipijn
Behandeling groeipijnen
Tarieven en terugbetaling
Wat zijn groeipijnen?
Groeipijn is iets waar veel kinderen mee te maken krijgen. Ze kunnen pijn ervaren in beide benen, rond de knieën, kuiten, scheenbenen of dijbenen. Meestal komt de pijn ’s nachts opzetten en is er overdag niks van te merken.
Het komt meestal voor bij een groeispurt. Bijvoorbeeld bij opgroeiende kinderen van 3 tot 8 jaar of in de puberteit. Het is een terugkerende pijn zonder aanwijsbare oorzaak waarbij ook erfelijkheid een grote rol speelt.
Kinesitherapie kan helpen om de groeipijn te verlichten.
Groeipijnen kind
Naar schatting heeft 1 op de 5 kinderen ’s avonds of ’s nachts geregeld last van groeipijn. De pijn verdwijnt ’s ochtends en kan na enkele dagen terug opduiken.
Wat de exacte oorzaak van groeipijn is, is niet bekend. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin vindt botgroei voornamelijk ’s nachts plaats. Dit komt omdat de botten op dat moment niet belast worden. Wanneer kinderen overdag rondlopen en spelen worden de botten opnieuw belast waardoor de groeispurt even tot halt wordt geroepen en de pijn verdwijnt.
Groeipijn komt vooral voor tijdens groeispurten en heeft dus met het groeiproces van het kind te maken. De eerste groeispurt kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en duren tot het einde van de pubertijd.
Doordat het groeien in spurten gebeurt, vindt de groeipijn maar af en toe plaats. Tijdens zo’n groeispurt komt er een grote rek op de spieren en pezen bij aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren wat de rek op de spieren en pezen veroorzaakt. Hoewel wetenschappers dit niet helemaal kunnen bewijzen, vermoeden ze dat deze rek de belangrijkste oorzaak is van groeipijnen.
Klachten bij groeipijnen
Er zijn verschillende symptomen bij groeipijn:
- De pijn treedt bijna altijd ’s avonds of ’s nachts op. Overdag merkt het kind er veel minder van.
- De pijn situeert zich in beide benen, kuiten, knieholtes, dijen en heel soms in de schouders of armen. Het gaat om spierpijn, niet om gewrichtspijn.
- De pijn kan op een spierkramp lijken en is soms zo hevig dat je kind er niet kan van slapen.
- De pijn verdwijnt na enkele minuten tot maximaal een paar uur.
- De pijn kan enkele dagen later terugkomen.
- De pijn verdwijnt meestal spontaan maar kan bij een volgende groeispurt, bijvoorbeeld in de tienerjaren, terug opduiken.
- De pijn is niet gebonden aan een bepaald seizoen.
- Soms kan groeipijn gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien, vermoeidheid en slaapproblemen.
Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Deze kan je meteen vertellen of het over de typische groeipijnen van jonge kinderen of tieners gaat.
Oorzaken groeipijn
Er is niet één duidelijke oorzaak van groeipijn. Bovendien kan groeipijn ook niet medisch aangetoond worden op bijvoorbeeld een scan. Enkele mogelijke oorzaken van groeipijn zijn:
- Omdat botten sneller groeien dan spieren en pezen, kan de rek op de spieren de oorzaak zijn van de groeipijnen.
- Het is ook mogelijk dat er een toename van het groeihormoon is kort na het inslapen.
- Groeipijn zou kunnen worden veroorzaakt door vermoeidheid van de spieren.
- Ook erfelijkheid zou een rol kunnen spelen. Vaak hebben de ouders van kinderen met groeipijnen zelf vroeger ook last gehad van groeipijnen.
- Soms kunnen de groeipijnen gepaard gaan met stress of onrust, waardoor sommige wetenschappers vermoeden dat ook psychische factoren een rol zouden kunnen spelen.
Wel staat vast dat groeipijnen niet schadelijk zijn en niks om je zorgen over te maken. Om het ongemak dat met de pijn gepaard gaat tegen te gaan, kan kinesitherapie voor groeipijn verlichting bieden.
Behandeling groeipijn
Groeipijn is vervelend maar niet ernstig en verdwijnt na verloop van tijd spontaan. Er zijn enkele middeltjes die kunnen helpen om de pijn tegen te gaan:
- Een lichte massage van de pijnlijke delen
- Rekoefeningen voor het slapengaan
- Een warm bad voor het slapengaan
Ook kinesitherapie kan helpen bij groeipijn. Zo kan een kinesitherapeut je spieren versterken of net soepeler maken.
Vind meteen een kinesist voor groeipijn bij jou in de buurt.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij groeipijn kost, hangt onder andere af van het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie bij de kinesitherapeut €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Groeipijnen' - Vind een kinesist voor 'Groeipijnen'Grove motoriek
Vind een kinesist voor 'Grove motoriek'H
Hartkloppingen
Vind een kinesist voor 'Hartkloppingen'Heiligbeen
Vind een kinesist voor 'Heiligbeen'Hielspoor
Laat meer zien van kinesist bij een 'Hielspoor' - Vind een kinesist bij een 'Hielspoor'Heb je pijn in onderaan je hiel? Bij het stappen of het steunen op je hiel? Dan is de kans groot dat je hielspoor hebt. Schoenen met een zacht zooltje en oefeningen bij de kinesist kunnen dan verlichting bieden!
Vind meteen een kinesist voor hielspoor
Of lees meer over:
Wat is een hielspoor?
Oorzaak hielspoor
Symptomen hielspoor
Kinesitherapie bij hielspoor
Tarieven en terugbetaling
Wat is een hielspoor?
Een hielspoor of fasciitis plantaris ontstaat door verkalking onder de hiel of door een ontsteking van een pees onder aan de voet. Hierdoor krijg je last van een pijnlijke hiel.
Het belangrijkste symptoom van hielspoor is dan ook het ervaren van pijn onder de hiel bij lang staan of lopen. Meer dan 10% van alle mensen heeft er ooit al eens mee te maken gehad. De meeste patiënten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud en vrouwen lijken hier gemiddeld vaker last van te hebben.
Hielspoor is gelukkig goed te behandelen. Soms gaat het na enkele weken of maanden vanzelf over. Ervaar je veel last? Dan biedt kinesitherapie bij hielspoor een uitkomst.
Oorzaak hielspoor
De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overbelasting van de hiel. Ook overbelasting van de aanhechtende pezen zoals de peesplaat of achillespees kan de boosdoener zijn.
Veel sporten, wandelen, hardlopen, enz. kan voor een hielspoor zorgen, maar ook zwaarlijvigheid kan je hiel overbelasten. Net zoals te lang op een harde ondergrond moeten staan, bijvoorbeeld tijdens het werken.
Doordat de peesplaat voortdurend onder druk staat, zorgt dat uiteindelijk voor een ontsteking op de plaats van de aanhechting van de hiel. Veel mensen herkennen een hielspoor niet direct en blijven er te lang met rondlopen. Hierdoor kan het langer duren om van een hielspoor te herstellen.
Symptomen hielspoor
De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn:
- Pijn onder de hiel
- Pijn onder de voet na lang stilzitten
- Pijn bij lopen
- Pijn bij lang stilstaan
- Ochtendstijfheid in de pees
- Stijf of gespannen aanvoelen van de voet
- Hielpijn bij autorijden
- …
De hielpijn kan soms optreden en na een tijdje terug verdwijnen om even later terug de kop op te steken. Meestal is de pijn het ergst in de ochtend of na lang stilzitten of rechtstaan.
Kinesitherapie bij hielspoor
Hielspoor kan op enkele verschillende manieren behandeld worden. Je huisarts kan na de diagnose een passende oplossing voorstellen.
Het kan bijvoorbeeld helpen om:
- De hiel minder te belasten, bijvoorbeeld door te stoppen met hardlopen
- De pijn te verminderen met een pijnstiller
- Kinesitherapie oefeningen te volgen
- ESWT of Extracorporele shockwave therapie te ondergaan
- …
Oefeningen bij hielspoor
Dankzij specifieke stretchoefeningen en oefentherapie kan een kinesitherapeut geleidelijk de belastbaarheid van je spier en pees versterken.
De kinesessies zijn erop gericht om je pezen, botten en spieren sterker te maken. Vooral je kuitspieren, voetspieren en bovenbeenspieren worden flink getraind. Op deze manier wordt je van je vervelende hielpijn verlost.
Naast de oefeningen die je ook thuis kan verderzetten, zal je kinesist je misschien steunzolen of inlegzooltjes voorschrijven zodat je voet op de juiste manier ondersteund wordt en je hiel in de toekomst niet meer wordt overbelast.
Vind meteen oefentherapie voor hielspoor bij jou in de buurt.
Shockwave therapie bij hielspoor
Een kinesist kan ook gebruikmaken van shockwave therapie om je van je hielspoor te verlossen. Bij shockwave therapie wordt de kalklaag letterlijk afgebrokkeld. Er worden geluidsgolven losgelaten op je pezen, spieren en kapsels die de kalk vergruizen en die vervolgens door het lichaam afvoeren.
De korte en intense geluidsgolven stimuleren bovendien je stofwisseling en de bloedcirculatie in je hiel. Het is een efficiënte manier om hielspoor aan te pakken
Vind meteen shockwave therapie bij jou in de buurt.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij hielspoor kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaald je voor een kinesessie ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.
Voor een bezoek aan de kinesist heb je een doktersvoorschrift nodig. Daarna kies je zelf bij welke kinesitherapeut je wil gaan voor de behandeling. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist bij een 'Hielspoor' - Vind een kinesist bij een 'Hielspoor'Hoofdpijn
Vind een kinesist voor 'Hoofdpijn'Hyperlaxiteit
Vind een kinesist voor 'Hyperlaxiteit'Hyperventilatie
Laat meer zien van kinesist voor 'Hyperventilatie' - Vind een kinesist voor 'Hyperventilatie'Heb je moeite met rustig ademhalen? Adem je te oppervlakkig of te snel? Krijg je soms te maken met hyperventilatieaanvallen? Of ervaar je klachten zoals duizeligheid, misselijkheid of spanning? Dan kunnen kinesitherapie en ademhalingsoefeningen een uitkomst bieden.
Vind meteen een kinesist voor hyperventilatie
Of lees meer over:
Wat is hyperventilatie?
Acute hyperventilatie
Chronische hyperventilatie
Wat doen bij hyperventilatie-aanval?
Kinesitherapie en ademhalingsoefeningen
Tarieven en terugbetaling
Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie ontstaat door een te snelle of oppervlakkige ademhaling. Hierdoor komt er meer zuurstof in het bloed en wordt er meer CO² uitgeademd. De zuurtegraad raakt uit balans en veroorzaakt verschillende lichamelijke symptomen zoals duizeligheid, tintelingen in de vingers, een snelle hartslag, enz.
Een hyperventilatie-aanval kan hierdoor heel beangstigend aanvoelen, maar is op zich niet ernstig. In het allerergste geval kan je flauwvallen, waarna je ademhaling zich onmiddellijk terug hersteld.
Ademhalingsoefeningen zijn dan ook een goede manier om met hyperventilatie te leren omgaan, en hyperventilatie-aanvallen in de toekomst te vermijden. Een kinesist voor hyperventilatie kan je hier uitstekend in begeleiden.
Acute hyperventilatie
Een acute aanval van hyperventilatie ontstaat meestal door angst en kan verschillende klachten veroorzaken, zoals:
- Hartkloppingen
- Tintelingen rond de mond
- Duizeligheid
- Het gevoel dat je gaat flauwvallen
- Een slap gevoel in de knieën
- Tintelingen in armen en benen
- Paniek of een overheersend gevoel van angst
- …
Omdat een hyperventilatie-aanval vaak doet denken aan een hartaanval, kan deze de angstgevoelens net versterken en zo de hyperventilatie verder in de hand werken. Het is belangrijk om te weten dat een hyperventilatie-aanval altijd vanzelf terug overgaat en geen blijvende schade aan je lichaam toebrengt.
Bij twijfel, vraag steeds raad aan een arts! Deze kan eenvoudig de juiste diagnose stellen en je in geval van hyperventilatie doorverwijzen naar een kinesist voor ademhalingstherapie.
Chronische hyperventilatie
Enkele oorzaken van chronische hyperventilatie zijn stress en spanningen of een burn-out.
In tegenstelling tot bij acute hyperventilatie merk je chronische hyperventilatie nauwelijks op. Zonder het te weten adem je de hele dag door te snel of te oppervlakkig waardoor je klachten ook minder herkenbaar en minder hevig zijn dan bij acute hyperventilatie.
Enkele vaak gehoorde symptomen bij chronische hyperventilatie zijn:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Slaapproblemen
- Buikpijn
- Pijnlijke steken in de borst
- Een angstig gevoel
- Kortademigheid
- Tintelingen in de vingers
- …
Ook chronische hyperventilatie kan met de juiste ademhalingstechnieken behandeld worden. Samen met een kinesitherapeut werk je aan het aanleren van een correcte buikademhaling die voorkomt dat je te snel of te oppervlakkig ademhaalt. Zo pak je jouw chronische hyperventilatie doeltreffend aan.
Wat doen bij hyperventilatie-aanval?
- Maak je handen tot een soort kommetje en hou dit voor je mond. Op die manier adem je de uitgeademde lucht opnieuw in. Ook je sjaal of rolkraag wat voor je mond trekken, zorgt ervoor dat je meer CO² binnenkrijgt.
- Merk je dat je last krijgt van hyperventilatie? Ga dan op en neer springen of een blokje lopen. Door de inspanning versnelt je zuurstofverbranding en kan je jouw ademhaling zo terug in balans brengen.
- Ook luidop een tekst voorlezen, dwingt je om correcter adem te halen en zal zo ergere hyperventilatie voorkomen.
- Probeer jezelf af te leiden door even iets anders te gaan doen. Focus je op een bepaalde taak zoals bijvoorbeeld het doen van de afwas, het oplossen van een denkpuzzel, ga naar je favoriete serie te kijken, enz.
- Stel jezelf gerust door tegen jezelf te zeggen: “Wat ik voel is heel vervelend maar het is wat het is, het is niet gevaarlijk en het gaat uiteindelijk ook terug over.”
Kinesitherapie en ademhalingsoefeningen
Hyperventilatie kan je ook behandelen met kinesitherapie. Om nieuwe hyperventilatieaanvallen te voorkomen, neem je namelijk best de oorzaak doeltreffend aan.
Meestal ligt een foutieve ademhaling aan de basis van je hyperventilatie en kan je deze doeltreffend aanpakken door een correct ademhalingspatroon aan te leren. Een kinesist leert je ademen via je buik, in plaats van oppervlakkig via je longen. Er wordt tijdens de kinesitherapie ook gewerkt aan langzamer en meer gelijkmatig ademen.
Ligt stress aan de basis van je hyperventilatie? Dan kunnen ontspanningsoefeningen een uitkomst bieden.
Heb je last van angstgevoelens? Dan kan een psycholoog of therapeut je helpen om je angststoornis aan te pakken.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor een kinesessie ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer hiervoor je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Hyperventilatie' - Vind een kinesist voor 'Hyperventilatie'Hypotonie
Vind een kinesist voor 'Hypotonie'I
Incontinentie
Vind een kinesist bij 'Incontinentie'Ischias - zenuwpijn
Vind een kinesist voor 'Ischias - zenuwpijn'J
K
Kaak- en kauwproblemen
Vind een kinesist voor 'Kaak- en kauwproblemen'Kinderreuma
Vind een kinesist voor 'Kinderreuma'Kinderwens
Vind een kinesist bij een 'Kinderwens'Knieproblemen
Vind een kinesist voor 'Knieproblemen'L
Lage rugpijn
Vind een kinesist voor 'Lage rugpijn'Lateralisatie
Vind een kinesist voor 'Lateralisatie'Luchtweginfectie
Vind een kinesist voor 'Luchtweginfectie'Lumbago
Laat meer zien van kinesist voor 'Lumbago' - Vind een kinesist voor 'Lumbago'Heb je last van pijn in de onderrug? Kan je moeilijk bewegen of zit je rug geblokkeerd? Dan is een lumbago hier misschien de oorzaak van.Kinesitherapie kan helpen om de lage rugpijn te verlichten en lumbago in de toekomst te vermijden.
Vind meteen een kinesist voor lumbago
Of lees meer over:
Wat is een lumbago?
Lumbago symptomen
Oorzaken lumbago
Lumbago of hernia?
Kine bij lumbago
Tarieven en terugbetaling
Wat is een lumbago?
Lumbago wordt ook weleens spit of verschot in de rug genoemd en is een algemene term om pijn in de onderrug te omschrijven. Maar liefst acht op de tien mensen krijgt vroeg of laat met deze vorm van lage rugpijn te maken. De pijn kan uitstralen naar de billen, dijen, benen of knieën. Soms gaat een lumbago ook gepaard met rugstijfheid.
Een acute lumbago geneest meestal spontaan binnen de 8 weken. Bij chronische lumbago houdt de pijn langer dan 12 weken aan. Kinesitherapie kan dan verlossing bieden.
Vind meteen een kinesist voor lumbago bij jou in de buurt.
Lumbago symptomen
De lage rugpijn bij lumbago kan zich links of rechts bevinden, of aan beide kanten van de rug voorkomen. De belangrijkste symptomen van een lumbago zijn:
- De pijn kan langere tijd aanwezig zijn
- De pijn kan zich links, rechts of aan beide zijden van de wervelkolom bevinden
- Je voelt een stekende of scherpe pijn ter hoogte van je onderrug
- De pijn kan uitstralen naar de billen, dijen of bovenbenen
- De pijn zal meestal verergeren wanneer je iets optilt, je neerzet of een buiging maakt
- Soms komt ook stijfheid in de lage rug voor
Een arts kan je een correcte diagnose geven en je indien nodig doorverwijzen naar een kinesist van jouw keuze om de lage rugpijn te verlichten.
Oorzaken lumbago
Lumbago of ‘het verschot’ kan verschillende oorzaken hebben. Het kan acuut ontstaan als het gevolg van een blokkade van een facetgewricht. Of als het gevolg van hardnekkige spierpijn. Ook kan de pijn langzaam ontstaan en doorheen de tijd verergeren.
Enkele vaak voorkomende oorzaken van lumbago zijn:
- Een verkeerde houding
- Kleine scheurtjes in de spieren door repetitief werk (bijv. werken in de tuin of belastend werk)
- Een psychologische oorzaak zoals bijv. langdurige stress en spanningen
- …
In veel gevallen kan de exacte oorzaak niet worden aangegeven. Daarom spreekt men bij een lumbago vaak over de algemene omschrijving ‘overbelasting van de rug’ als oorzaak van de rugpijn.
Lumbago of hernia?
Net als bij lumbago kan je bij een hernia pijn in de onderrug voelen. Een lumbago en hernia kunnen op dezelfde manier ontstaan en zijn daarom niet altijd even eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide.
Bij een lumbago blijft de schade beperkt tot het scheuren van de lamellen zonder dat de kern naar buiten treedt. Bij een hernia is een lamel wel doorbroken waardoor de kern naar buiten komt.
Een ander verschil tussen lumbago en hernia is dat bij een hernia vaak een zenuw bekneld raakt. Deze kan uitstralingspijn geven naar bijv. een been of arm, afhankelijk van waar de hernia zich bevindt. Bij een lumbago is er geen sprake van een beknelde zenuw.
Raadpleeg je huisarts en vind meteen een kinesist voor lumbago of hernia.
Kine bij lumbago
Voor de behandeling van lumbago is het belangrijk dat je actief en in beweging blijft, maar steeds binnen je pijngrens. Merk je dat een bepaalde handeling pijn doet? Probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Bij een acute lumbago let je best op dat je niet te veel moet tillen of vooroverbuigen. Luister altijd naar je lichaam.
Verder kan je je rug warm houden met bijv. een kersenpitkussentje. De warmte van het kussentje werkt ontspannend voor je spieren en zal op die manier een stukje van de pijn wegnemen.
Ook kinesitherapie kan de lage rugpijn verlichten door warmtetherapie, dry needling, massages en mobilisaties van de wervelkolom en het bekken. Een kinesist kan je bovendien specifieke oefeningen aanleren om je rug in de toekomst minder te belasten. Tijdens rugscholing train je bijvoorbeeld je buik- en rugspieren zodat deze je rug in de toekomst tegen lumbago kunnen beschermen.
Kinesitherapie behandelt dus enerzijds je lage rugpijn en zet anderzijds in op preventie van rugaandoeningen in de toekomst.
Vind meteen een kinesitherapie voor lumbago in jouw regio.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie voor lumbago kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor een kinesessie ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesitherapeut. Om bij een kinesist langs te gaan, heb je een doktersvoorschrift nodig. Bij welke kinesist je gaat, kies je natuurlijk zelf.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Lumbago' - Vind een kinesist voor 'Lumbago'M
Motorische retardatie
Vind een kinesist voor 'Motorische retardatie'Mucoviscidose
Vind een kinesist voor 'Mucoviscidose'N
Neuromotorische problemen
Vind een kinesist voor 'Neuromotorische problemen'Neuromusculaire problemen
Vind een kinesist voor 'Neuromusculaire problemen'O
Ontspanning
Vind een kinesist voor 'Ontspanning'Osteogenesis Imperfecta
Vind een kinesist voor 'Osteogenesis Imperfecta'P
PDS - Prikkelbare darm syndroom
Laat meer zien van kinesist voor 'PDS - Prikkelbare darm syndroom' - Vind een kinesist voor 'PDS - Prikkelbare darm syndroom'Heb je vaak last van buikkrampen of buikklachten? Een kinesist kan je helpen om de klachten bij PDS of Prikkelbare Darm Syndroom te verlichten.
Vind meteen een kinesist voor Prikkelbare Darm Syndroom
Of lees meer over:
Wat is PDS?
Prikkelbare darm symptomen
Verstoorde darmwerking door stress?
PDS dieet
Kinesitherapie bij PDS
Tarieven en terugbetaling
Wat is PDS?
PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is een onschuldige darmaandoening die helaas wel heel hinderlijk kan zijn.
Het is een aandoening waarbij je darm onregelmatige of spastische bewegingen maakt. Andere namen voor PDS zijn dan ook spastische darm of spastisch colon.
Heb je tenminste 12 weken in de loop van het jaar darmklachten zonder dat daarvoor een andere aandoening werd gevonden? Dan heb je last van Prikkelbare Darm Syndroom, waarbij regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting optreden. Dit gaat vaak gepaard met buikpijn die op wisselende plaatsen kan voorkomen.
Kinesitherapie kan helpen om je klachten te verminderen. Vind meteen een kinesist voor PDS bij jou in de buurt.
Prikkelbare darm symptomen
PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is een verzamelnaam voor allerlei buikklachten zoals:
- Een vervelend gevoel in de buik
- Zeurende pijn in de onderbuik
- Heftige buikkrampen
- Een opgeblazen gevoel
- Pijn die overal in de buik kan voorkomen en soms wisselt van plaats
- Onregelmatige ontlasting
- Diarree
- Constipatie of verstopping
- Winderigheid
Maar Prikkelbare Darm Syndroom gaat ook vaak gepaard met andere symptomen zoals vermoeidheid of misselijkheid.
De klachten kunnen na het eten of de ontlasting erger worden of net verbeteren. Niet iedereen met PDS heeft last van dezelfde klachten. Sommigen hebben nauwelijks last en kunnen perfect met spastisch colon leven, anderen ervaren soms heftige klachten waardoor professionele hulp zoals een dieet of kinesitherapie aangeraden is.
Verstoorde darmwerking door stress?
Het is niet duidelijk hoe PDS of spastische darm precies ontstaat. Wel ontdekten wetenschappers dat er een verband bestaat tussen stress en buikklachten. Zo kunnen je hersenen extra alert zijn voor wat er in je darmen gebeurt. Deze prikkels in je darmen worden dan direct door je hersenen opgemerkt. De darm kan extra gevoelig en beweeglijk zijn.
De klachten kunnen na een darminfectie zoals buikgriep verergeren. Bij sommige mensen lijken de darmen sterk te reageren op prikkels zoals stress en spanningen. Wanneer je PDS klachten verergeren, kan dat erop wijzen dat je door een stressvolle periode gaat.
Verder denken wetenschappers dat PDS te maken heeft met de serotonine in je lichaam. Dit stofje speelt een rol bij het samentrekken van je spieren. Een storing in het samentrekken van je darmspieren kan voor een abnormale werking van je maagdarmkanaal zorgen. Hierdoor reageren je darmen heftig op voedsel, inspanningen en hormoonwisselingen.
Hoewel de exacte oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom nog onduidelijk is, zijn er enkele factoren die een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van de klachten:
- Angst en stress
- Een voedselallergie
- Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die last hebben van een prikkelbare darm
- Jongvolwassenen hebben veel last van het spastische darm syndroom, soms verdwijnen de klachten vanzelf wanneer de middelbare leeftijd wordt bereikt
Maak je je zorgen over je klachten? Praat er dan over met je huisarts. Enkele eenvoudige onderzoeken kunnen lichamelijke aandoeningen uitsluiten. Bovendien kan ongerustheid over je klachten, je klachten net verergeren. Aarzel dus niet om bij je dokter langs te gaan wanneer je buikklachten niet verbeteren.
PDS dieet
Voor mensen met buikklachten en PDS is het belangrijk om voor een volwaardig dieet te kiezen. Veel patiënten met spastisch colon mijden bepaalde voedingsmiddelen zoals kool, melk of suiker omdat ze merken dat ze na het eten van deze producten meer last ervaren. Indien je bepaalde voedingsmiddelen liever wil mijden, is het aangewezen om hierover met je arts of diëtist te spreken. Zo voorkom je dat je bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnenkrijgt. Een evenwichtig eetpatroon is voor iedereen belangrijk!
Ongeveer driekwart van de mensen met prikkelbare darm heeft baat bij een verandering in hun eetpatroon. Zo kan het helpen om net meer of minder vezels aan je dieet toe te voegen. Dit is voor iedereen verschillend. Bovendien kan het enkele weken duren voor veranderingen in je voeding effect hebben.
Laat je voor alle zekerheid bijstaan met professioneel voedingsadvies wanneer je ervoor kiest om je eetpatroon aan te passen in functie van je prikkelbare darm.
Kinesitherapie bij Prikkelbare Darm Syndroom
Als je last hebt van PDS kan je dokter je enkele kinesessies voorschrijven. Kinesitherapie kan ontspannend werken en zo je stress en de invloed ervan verminderen. Bovendien kan je via enkele specifieke oefeningen aanleren om het proces van spannen en ontspannen van de sluitspieren beter onder controle te krijgen.
Enkele voorbeelden van thema’s die bij kinesitherapie bij PDS aan bod kunnen komen, zijn:
- Spierrevalidatie van de anorectale zone met behulp van biofeedback. Hierbij kan je op het scherm de werking van je spieren volgen.
- Het correct bewegen van het middenrif waardoor je ingewanden gemasseerd worden. Op deze manier wordt je darmtransit bevorderd.
- Het aanleren van de buikademhaling. Dit is een heel doeltreffende manier om stress te verminderen en bovendien je lichaam te ontspannen.
Samen met je kinesist stippel je op maat van jouw specifieke klachten een traject op maat uit. Zo word je optimaal geholpen!
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt onder andere af van het aantal benodigde sessies. Gemiddeld betaal je voor één sessie kinesitherapie €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling voor kinesitherapie bij prikkelbare darm. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden bij kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'PDS - Prikkelbare darm syndroom' - Vind een kinesist voor 'PDS - Prikkelbare darm syndroom'Peesontsteking
Laat meer zien van kinesist voor 'Peesontsteking' - Vind een kinesist voor 'Peesontsteking'Voelt je pees pijnlijk of geïrriteerd aan? En heb je pijn bij bepaalde bewegingen? Dan heb je misschien een peesontsteking. Kinesitherapie helpt om de pijn te verlichten en het peesweefsel te herstellen.
Vind meteen een kinesist voor peesontsteking
Of lees meer over:
Wat is een peesontsteking?
Symptomen tendinitis
Oorzaken peesontsteking
Peesontsteking of slijmbeursontsteking?
Welke spieren zijn gevoelig voor peesontsteking?
Behandeling peesontsteking
Tarieven en terugbetaling
Wat is een peesontsteking?
De spieren in je lichaam zitten via pezen vast aan je botten. Pezen zijn als het ware de staalkabels in je lichaam die ervoor zorgen dat je alle ledematen vlot kan bewegen. Bij een peesontsteking kan je dan ook merken dat je bewegingen beperkt zijn of dat bepaalde handelingen pijnlijk aanvoelen.
Een peesontsteking wordt ook wel tendinitis genoemd. Het is een geïrriteerde of ontstoken pees die meestal veroorzaakt wordt door overbelasting. Een peesontsteking komt vooral voor in de pols, schouder, hiel of knie.
Vooral bij mensen boven de 30 jaar is het een vaak genoemde klacht bij de kinesist. Vind meteen kinesitherapie voor een peesontsteking.
Symptomen tendinitis
Het belangrijkste symptoom van een peesontsteking is een pijnlijk gevoel wanneer de spier van de pees wordt aangespannen, of een pijnlijk aanvoelende pees. Soms kan je huid op de plaats van de peesontsteking rood zien en warm aanvoelen of kan je een zacht krakend geluid horen bij het bewegen van je pees, al is dit niet altijd het geval.
Er zijn verschillende gradaties in de ernst van een ontsteking:
- Peesontsteking type 1: Je ervaart pijn wanneer je je pees belast maar deze verdwijnt terug door te bewegen.
- Peesontsteking type 2: De pijn houdt aan en verergert bij beweging en inspanning.
- Peesontsteking type 3: De pijn is nu ook aanwezig wanneer je niet beweegt en hindert je bij je dagelijkse bezigheden.
Door tijdig bij de kinesist langs te gaan, voorkom je dat de peesontsteking erger wordt en beperk je de ongemakken tot een minimum.
Oorzaken peesontsteking
Hoewel een peesontsteking lang niet enkel bij sporters voorkomt, is een sportblessure een van de belangrijkste oorzaken van een peesontsteking. Maar ook zonder te sporten kan je te maken krijgen met een geïrriteerde of ontstoken pees.
Overbelasting van de pees of spier
Een peesontsteking kan ontstaan door een blessure of een overmatige prikkeling van je pees of spier. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld repetitief werk te moeten doen of een bepaalde handeling of beweging vaak te herhalen. Denk bijvoorbeeld maar aan werken in de tuin, of door met verhuisdozen te moeten sleuren.
Lichamelijke factoren
Sommige lichamelijke factoren zoals beenlengteverschil of een voetafwijking kunnen een peesontsteking veroorzaken. Ook botontkalking, reuma of een reumatische aandoening zoals fibromyalgie kan een rol spelen bij tendinitis.
Risicoberoepen en sporters
Bij sommige beroepen waarbij je vaak je pezen overbelast, is de kans op een peesontsteking groter. Dit is ook het geval bij sommige sporten zoals voetbal, zwemmen of tennis.
Peesontsteking of slijmbeursontsteking?
Een peesontsteking en slijmbeursontsteking zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. Beide komen tot stand door een blessure of overbelasting van de spier. Hierdoor zwelt je pees op en gaat ze ontsteken. Het verschil tussen een peesontsteking en slijmbeursontsteking zit hem in het soort pijn. Bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking net heel scherp is. Het is ook mogelijk dat beide ontstekingen samen voorkomen.
Welke spieren zijn gevoelig voor peesontsteking?
Een pees bestaat uit vezels die de spieren verbinden met de botten. Het menselijk lichaam telt heel wat pezen en de meeste daarvan ontsteken nooit. Sommige pezen zijn echter gevoeliger voor peesontstekingen:
- De spieren van de carpaal tunnel in de pols
- De spieren van de elleboog die bijvoorbeeld een tenniselleboog of golferselleboog veroorzaken
- De spieren van de kap van de draaispieren in de schouders
- De pees van het hielbeen of Achillespees
- De tensoren van de fascia lata in de knieën
- De pes anserinus of ganzenpoot in de knieën
- De quadriceps
Hierdoor komt een peesontsteking meestal voor in de pols, schouder, knie of hiel. Ook een peesontsteking in de duim, voet, heup, enkel, arm, kuit,… komt vaak voor.
Behandeling peesontsteking
Een peesontsteking is erg pijnlijk en eenvoudig te herkennen. Meestal geneest een peesontsteking langzaam omdat de spier waarmee de pees verbonden is, voortdurend in beweging is. Je huisarts zal je bij de diagnose van een peesontsteking waarschijnlijk doorsturen naar een kinesist.
Oefentherapie
Een kinesitherapeut kan je via oefentherapie helpen om verdere ontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen.
Via rekoefeningen worden nieuwe bloedvaatjes gevormd waardoor de pees sneller kan herstellen. Daarnaast kan een kinesist frictioneren door heel hard op de pijnlijke plek te drukken. Hierdoor wordt het weefsel lichtjes kapotgemaakt zodat je lichaam het herstelproces in gang zal zetten. De irritatie van je pees herstelt op deze manier mee.
Vind meteen oefentherapie bij jou in de buurt.
Shockwavetherapie
Ook shockwavetherapie kan een interessante optie zijn. Deze kinevorm pakt de peesontsteking direct aan waardoor het herstel sneller verloopt.
Meestal wordt het peesweefsel tijdens een drietal sessies, verspreid over enkele weken, met een ultrasoon geluid geprikkeld. Het resultaat is een weefselreactie die de pees sterker maakt.
Vind meteen shockwavetherapie bij jou in de buurt.
Ontstekingsremmers
Een huisarts kan ook besluiten om een injectie met ontstekingsremmer te geven in het pijnlijke gebied. Dit kan wat pijnlijk aanvoelen maar is meestal wel doeltreffend. Soms moet deze behandeling herhaald worden. Bij een ernstige peesontsteking kan het nodig zijn om deze operatief te laten behandelen door een gespecialiseerd chirurg.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel de behandeling van een peesontsteking kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal kinesitherapiesessies en de ernst van de peesontsteking. Gemiddeld betaal je voor een bezoek aan de kinesitherapeut ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden van kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Peesontsteking' - Vind een kinesist voor 'Peesontsteking'Pijn schouderbladen
Vind een kinesist voor 'Pijn schouderbladen'Q
R
Revalidatie na breuk
Vind een kinesist voor 'Revalidatie na breuk'Revalidatie na CVA
Vind een kinesist voor 'Revalidatie na CVA'Revalidatie na operatie
Vind een kinesist voor 'Revalidatie na operatie'Revalidatie na prothese
Vind een kinesist voor 'Revalidatie na prothese'Rugpijn
Laat meer zien van kinesist voor 'Rugpijn' - Vind een kinesist voor 'Rugpijn'Heb je last van hoge of lage rugpijn? Dan kan een kinesist je via verschillende bewegingsoefeningen van je klachten verlossen. Naast het behandelen van de pijn, wordt er ook aandacht besteed aan preventie en het aanpassen van je lichaamshouding. Zo ben je rugpijn in de toekomst te snel af!
Vind meteen een kinesist voor rugpijn
Of lees meer over:
Wat doet een kinesist bij rugpijn?
Verschillende soorten rugklachten
Oorzaken lage rugpijn
Oefeningen rug
Tarieven en terugbetaling
Wat doet een kinesist bij rugpijn?
Heb je last van rugpijn? Dan kan een kinesist je uitstekend helpen om je klachten aan te pakken. De kinesitherapiesessies zijn meestal drieledig en bestaan uit:
- Informatie en advies omtrent de lichaamshoudingen die je het best aanneemt en welke handelingen je beter vermijdt om pijn te voorkomen.
- Het aanleren van oefeningen die je spieren versterken en rugoefeningen specifiek voor jouw klacht.
- Het geven van een massage of kinesitherapievorm met het oog op het verlichten van de pijn en de stimulatie van de spieren.
Bij acute lage rugpijn kunnen stretchoefeningen en sommige zachte manipulaties de pijn verminderen. Een rugpijn behandeling bestaat meestal uit meerdere sessies die 1 tot meerdere keren per week plaatsvinden. De kinesessies kunnen doorgaan in de praktijk van de kinesist of bij jou thuis.
De oefeningen en tips die tijdens de kinetherapiesessies aan bod komen, kan je daarna zelfstandig thuis verderzetten. Zo wordt er gewerkt aan een langetermijnoplossing voor je rugpijn.
Vind meteen een kinesist voor rugpijn bij jou in de buurt.
Verschillende soorten rugklachten
De meeste rugklachten bestaan door een verkeerde belasting of overbelasting van de rug. Denk maar aan klachten zoals:
- Ischias
- Hernia
- Spit
- Lumbago of lage rugpijn
- Stijve rug
- Blokkade van het SI-gewricht
- Pijn in de lies
- Instabiliteit van de onderrug
- …
Een kinesist zal daarom tijdens de kinesessies ook focussen op de juiste lichaamshoudingen en lichaamsbewegingen. Zo leer je om je rug in de toekomst minder te belasten.
Oorzaken van lage rugpijn
Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, die meestal te wijten zijn aan een overbelasting van de rug:
- Veel tillen in combinatie met draaibewegingen
- Lang in dezelfde houding staan of zitten
- Steeds dezelfde handelingen herhalen
- Overgewicht
- Blootgesteld zijn aan veel trillingen
- Plotseling verkeerd bewegen
- Stress
- Verschil in beenlengte
- Bekkeninstabiliteit
- Zwangerschap
- …
Ook onderbelasting van de rug kan voor klachten zorgen. Denk hierbij aan:
- Voortdurend zitten
- Niet sporten
- Te weinig bewegen
- …
Een kinesist kan samen met jou op zoek gaan naar de exacte oorzaak van je lage rugpijn en via een doeltreffende behandeling voorkomen dat deze zich in de toekomst opnieuw voordoet.
Oefeningen rug
Tijdens de kinesitherapiesessies kunnen verschillende rugoefeningen worden aangeleerd:
- Stretchoefeningen en mobiliteitsoefeningen met als doel om de beweeglijkheid en bloedcirculatie in je lichaam te bevorderen
- Coördinatieoefeningen die zorgen voor een betere spiercoördinatie in de wervelzuil
- Spierverstevigingsoefeningen die je buikspieren en rugspieren sterker maken
Nadien kan je deze oefeningen zelfstandig thuis verderzetten. Het is bij rugpijn altijd aangewezen om eerst een kinesist te raadplegen alvorens zelf met rugoefeningen aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat je je rug niet net nog meer overbelast door een foute beweging.
Enkele voorbeelden van rugoefeningen zijn:
De plank met knieën op de grond
De plank is een uitstekende oefening om je buik- en rugpieren te verstevigen. Bij lage rugpijn is het wel belangrijk dat je begint met de gematigde variant van de oefening: die met de knieën op de grond. Ga dus op knieën en ellebogen leunen en strek je lichaam. Voor de correcte houding moet je nu enkel nog je bekken naar achteren kantelen. Dat doe je door je buikspieren samen te trekken en je billen stevig op te spannen. Hou deze positie zo’n 10 tot 20 seconden aan om te beginnen.
Squats tegen de muur
Bij squats train je een hele reeks spieren waaronder ook je bilspieren en onderrug. Dat maakt de squat oefening een bijzonder goede rugverstevigingsoefening.
Idealiter ga je rechtstaan en leun je tegen een fitnessbal die tussen je rug en de muur klemt. Plooi vervolgens je knieën tot een hoek van 90° en rol met je rug de fitnessbal langzaam mee. Ofwel houd je deze pose zo’n 3 seconden aan en herhaal je dit 10 keer. Ofwel houd je deze pose zo’n 30 tot 60 seconden aan en herhaal je dit 2 keer.
Lunges
Ook lunges zijn een uitstekende oefening ter versteviging van de rug. Ga voor de lunges met je voeten op heupbreedte staan en laat je armen naast je lichaam hangen. Zet met je linkerbeen een flinke stap naar voren en buig door je knieën. Je zakt door je linkerknie totdat je rechterknie net niet de grond raakt. Keer terug naar de startpositie en herhaal de oefening vervolgens met je ander been. Houd dit uiteindelijk zo’n 30 seconden vol, of probeer een 10-tal keer door elk been te zakken.
Starten met rugoefeningen? Vind meteen een kinesist voor rugpijn bij jou in de buurt.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt af van de duur en intensiteit van de kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie van 30 minuten ongeveer € 25.
Bij geconventioneerde kinesisten is een gedeeltelijke terugbetaling door de ziekenfonds voorzien. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor 'Rugpijn' - Vind een kinesist voor 'Rugpijn'Rugpijn bovenrug
Vind een kinesist voor 'Rugpijn bovenrug'Rugpijn onderrug
Vind een kinesist voor 'Rugpijn onderrug'S
Schouderpijn
Laat meer zien van kinesist voor 'Schouderpijn' - Vind een kinesist voor 'Schouderpijn'Heb je last van schouderpijn? Of heb je een frozen shoulder, een peesscheur of een peesontsteking in de schouder? Een kinesist verlost je van de meest uiteenlopende schouderklachten. Zo kan je je schouder terug probleemloos bewegen!
Vind meteen een kinesist voor schouderpijn
Of lees meer over:
Kine bij schouderklachten
Oorzaken schouderpijn
Behandeling
Schouderoefeningen
Tarieven en terugbetaling
Kine bij schouderklachten
Er zijn verschillende soorten schouderpijn. Je kan schouderpijn links of rechts hebben, schouderpijn tijdens het slapen, schouderpijn als het gevolg van spanningen in de nek, enz. Een kinesist begeleidt je in het herstellingsproces en verlost je tijdens de kinesessies van je klachten.
Kinesitherapie bij schouderklachten kan bestaan uit het wegmasseren van pijn, verbeteren van de houding, het trainen van de spieren in je schouderblad, het aanleren van een soepele schouderbeweging, enz. Het doel van de kinesessies is verdere slijtage te voorkomen en je spieren sterker of net soepeler te maken.
De oefeningen die je tijdens de kinesitherapie aanleert, kan je nadien zelfstandig thuis verderzetten om zo optimaal mogelijk te herstellen. Tijdens de oefensessies bij de kinesist kan er gebruik worden gemaakt van een eenvoudige elastiek en een katrol.
Vind meteen een kinesist voor schouderpijn bij jou in de buurt.
Oorzaken schouderpijn
Schouderpijn is een vaak gehoorde klacht bij kinesisten. De meest voorkomende reden is een letsel aan de rotator cuff. Dit letsel kan onder andere ontstaan door een inklemming van je pezen, een peesscheur of verkalkingen in je peesblad.
Een andere mogelijke reden van je schouderpijn is een frozen shoulder of verstijfde schouder. Dit is een schouderontsteking die gepaard gaat met verstijving, schouderpijn en bewegingsbeperking. Ook artrose of slijtage van het kraakbeen aan je schoudergewricht kan zorgen voor schouderpijn.
De meest voorkomende oorzaken van schouderpijn zijn:
- Acute of langdurige overbelasting van de schouder, bijv. tijdens je job
- Een foutieve stand van het schouderblad, bijv. door hyperlaxiteit
- Schouderpijn na val
- Ouder worden, hierdoor kan de kwaliteit van je pezen veranderen
- Slapen in een slechte houding
- Stress en spanningen
- …
Tijdens de kinesessies wordt eerst uitvoerig de exacte oorzaak van je schouderpijn besproken zodat daarna een behandeling op jouw maat kan gestart worden.
Behandeling
Hoe de kinesessies precies verlopen, hangt af van jouw specifieke klacht en de oorzaak van je schouderpijn.
Een rotator cuff scheur
De rotator cuff is het geheel van pezen rond de schouder dat verantwoordelijk is voor een goede beweging van de schouder in verschillende richtingen. Een peesscheur zorgt voor schouderpijn bij een bepaalde beweging of schouderpijn tijdens het slapen, en voor krachtsvermindering.
Een scheur van de rotator cuff geneest niet vanzelf, al is een operatie vaak niet noodzakelijk. Meestal kunnen de pijnklachten verholpen worden met pijnstillers of inspuitingen in de schouder met cortisone. Tijdens de kinesessies wordt er gewerkt rond het verbeteren van de kracht en het verminderen van de pijn. Samen met je kinesist bespreek je ook hoe je peesscheuren in de toekomst kan vermijden.
Frozen shoulder of schouderverstijving
Een frozen shoulder ontstaat door een ontsteking van de gewrichtskapsel van je schouder. Meestal geneest dit na één tot anderhalf jaar vanzelf. De pijn in je schouder kan worden verholpen met pijnstillers of cortisone-inspuitingen in de schouder.
Kinesitherapie kan zowel de kracht in je schouder verbeteren als de pijn verminderen. Er kan ook gewerkt worden rond de bewegingsbeperking die een frozen shoulder met zich meebrengt.
Een moderne kinesitherapietechniek is shockwavetherapie. Hierbij wordt de ontsteking in je schouder aangepakt via trillingen. Ook manuele therapie wordt vaak aangewend bij frozen shoulder.
Artrose van de schouder
Doordat de botten in je schouder over elkaar schuren, kan er zwelling en pijn ontstaan. Dagelijkse schouderoefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van het gewricht en verminderen zo de pijn en stijfheid.
Zo kunnen zowel rekoefeningen als draaioefeningen tijdens de kinesessies aan bod komen.
Oefeningen schouder
Een kinesist kan je enkele oefeningen aanleren om je schouderpijn te verlichten. Regelmatig oefenen bevordert het herstel van je schouder. Enkele voorbeelden van oefeningen die tijdens de kinesitherapie aan bod kunnen komen, zijn:
- Schouderversterkende oefeningen: Bij een letsel aan de rotator cuffspieren kan de deltoidspier getraind worden om zo te compenseren voor je letsel.
- Stretchingsoefeningen: Als de oorzaak van je schouderlast een verkorte of verstijfde gewrichtskapsel is, kunnen stretchingsoefeningen het achterste deel van deze gewrichtskapsel stretchen.
- Revalidatieoefeningen: Om te revalideren kan je jouw schouder langzaam terug beginnen bewegen via een specifiek oefenschema.
- …
Door te oefenen zullen je pijnklachten verlicht worden en zal de beweeglijkheid van je schouder verbeteren. Vind meteen een kinesist in jouw buurt om met schouderoefeningen te beginnen.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij schouderklachten kost, hangt af van de duur en intensiteit van de kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie van 30 minuten ongeveer €25.
Bij geconventioneerde kinesisten is een gedeeltelijke terugbetaling door de ziekenfonds voorzien. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds of lees meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Schouderpijn' - Vind een kinesist voor 'Schouderpijn'Schrijfmotoriek
Vind een kinesist voor 'Schrijfmotoriek'Scoliosis
Vind een kinesist voor 'Scoliosis'Spierkrampen
Laat meer zien van kinesist voor 'Spierkrampen' - Vind een kinesist voor 'Spierkrampen'Hoewel een spierkramp vrij onschuldig is, kan deze toch heel pijnlijk aanvoelen. Heb je vaak last van spierkramp in je bovenbeen, rug, voet, tenen…? Of spierkrampen tijdens je zwangerschap? Dan kan kinesitherapie helpen. Zo voorkom je zoveel mogelijk onaangename spierkrampen in de toekomst!
Vind meteen een kinesist voor spierkrampen
Of lees meer over:
Wat is een spierkramp?
Spierkrampen oorzaken
Hoe spierkrampen voorkomen?
Spierkrampen behandeling
Tarieven en terugbetaling
Wat is een spierkramp?
Een spierkramp is een symptoom waarbij alle vezels in een spier tegelijk bewegen, met een onaangenaam gevoel tot gevolg.
Meestal ligt een plaatselijk zuurstoftekort aan de basis van het plots hevig samentrekken van je spiervezels. Deze stekende pijn gaat gepaard met het gevoel dat je de kramp niet kan controleren.
Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken. Een spierkramp kan opduiken na intensief te sporten maar kan je evengoed onverwacht overvallen in je slaap. Het is een onwillekeurige beweging die meestal onschuldig is maar wel heel pijnlijk kan zijn. Tijdens de kramp kan je deze spieren niet gebruiken en kort na de kramp kunnen de spieren samentrekken.
Heb je hier vaak last van? Dan ben je ongetwijfeld geholpen met kinesitherapie voor spierkrampen.
Spierkrampen oorzaken
Een spierkramp kan verschillende oorzaken hebben. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van spierkrampen zijn:
Onvoldoende vochtinname
Heb je te weinig gedronken? Dan kan het zijn dat een verstoorde vochtbalans aan de basis ligt van jouw spierkramp. Probeer elke dag 2 liter water te drinken, zeker als je gesport hebt. Je spieren hebben namelijk voldoende water nodig om goed te functioneren en te herstellen. Vermijd verder zoveel mogelijk vochtafdrijvers zoals koffie en alcohol.
Een magnesiumtekort
Ook te weinig magnesium kan de aanleiding zijn voor een spierkramp. Probeer meer groenten en noten te eten die rijk zijn aan magnesium zoals bijvoorbeeld avocado’s, amandelen, gedroogde vijgen, zonnebloempitten, enz. Een huisarts kan via een eenvoudige bloedafname kijken of je last hebt van een magnesiumtekort en je indien nodig een supplement voorschrijven.
Een verkeerde lichaamshouding
Zit je tijdens het werken steeds in dezelfde houding? Of heb je tijdens het slapen verkeerd gelegen? Dan kan hierdoor een spierkramp ontstaan. Probeer dagelijks voldoende te bewegen. Dit kan al door enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse levensstijl, zoals bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift of te voet tot bij de bakker te gaan. Je zal zien dat dit al een verschil kan maken.
Verkeerd bewegen
Veel sporten is gezond, maar ook verkeerde lichaamsbeweging kan leiden tot spierkrampen. Laat je wanneer je begint met intensief te sporten bijvoorbeeld bijstaan door een sportcoach of kinesist. Zo weet je meteen hoe je op een gecontroleerde en ergonomisch verantwoorde manier kan bewegen, zonder je lichaam te overbelasten.
Een te hoge bloeddruk
Merk je dat je last hebt van stress of spanningen? Ook een hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je spiervezels verkrampen. Probeer voldoende te ontspannen en laat af en toe je bloeddruk controleren.
Koude temperaturen
Regen, sneeuw, koude temperaturen,… Kleed je goed aan op frisse dagen om spierkrampen te voorkomen. Koude temperaturen kunnen namelijk zorgen voor spierkrampen. Heb je ’s nachts vaak last van koude voeten en word je tijdens het slapen soms wakker van een spierkramp? Dan kunnen warme sokken helpen!
Hoe spierkrampen voorkomen?
Enkele tips om spierkrampen zoveel mogelijk te voorkomen:
- Drink voldoende water tijdens de dag
- Sport niet harder dan wat je lichaam aankan
- Eet gezond met voldoende groene groenten
- Draag geen knellende kledij
- Zorg dat je voor en na het sporten voldoende stretcht
- Maak een korte wandeling voor je gaat slapen
- Masseer je spieren na het sporten
- Let op dat je tijdens het werken niet steeds in dezelfde houding zit
- Hou je lichaam warm tijdens koude dagen
- …
Spierkrampen behandeling
Heb je toch last gekregen van een spierkramp? Dan kan het helpen om je spieren te masseren, zo stimuleer je de doorbloeding. Ook een warme douche of kersenpitkussen kan dankzij de aangename warmte verlossing bieden.
Heb je vaak last van spierkrampen? Dan kan je baat hebben bij kinesitherapie. Op basis van een anamnese en screening stelt je kinesist een specifieke behandeling op jouw maat voor.
Tijdens de kinesessies kan de kinesitherapeut je spieren langzaam rekken. Dit gaat het samentrekken van de spiervezels, en dus ook de spierkrampen, tegen. Ook een massage of medical tape kan verlichting bieden.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij spierkrampen kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor 1 kinesessie €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
Om te starten met kinesitherapie heb je een doktersvoorschrift nodig. Daarna kies je natuurlijk zelf bij welke kinesist je langsgaat. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor 'Spierkrampen' - Vind een kinesist voor 'Spierkrampen'Spierpijn
Vind een kinesist bij 'Spierpijn'Spierspanning
Vind een kinesist bij 'Spierspanning'Spina Bifida
Vind een kinesist voor 'Spina Bifida'Sportblessures
Laat meer zien van kinesist voor 'Sportblessures' - Vind een kinesist voor 'Sportblessures'Heb je last van een vervelende sportblessure? Verhinderen bepaalde klachten je ervan om voluit te sporten? Of moet je revalideren na een operatie? Een kinesitherapeut behandelt je sportblessure en helpt je om terug op een verantwoorde manier te beginnen met sporten.
Vind meteen een kinesist voor sportblessures
Of lees meer over:
Kine bij sportblessures
Soorten sportblessures
Sportrevalidatie
Dry needling
Tarieven en terugbetaling
Kinesitherapie bij sportblessures
De oorzaak van veel sportblessures is foutief bewegen. Een sportkinesist behandelt niet alleen je klacht maar gaat ook kijken naar de oorzaak van je blessure, en hoe je deze in de toekomst kan vermijden.
Welke factoren hebben een invloed op je huidig letsel of je klacht? Een sportkinesitherapeut focust op blessurepreventie door mogelijke risico’s te analyseren en samen met jou naar oplossingen te zoeken.
Omdat elk sportletsel en elke blessure anders is, gaat een sportkinesist altijd voor een persoonlijke aanpak en kinesitherapie aangepast aan jouw persoonlijke noden. Hierbij komt ook begeleiding, advies, motivatie en revalidatie aan bod.
De rode draad bij kinesitherapie bij sportblessures is training. Via stabilisatieoefeningen, krachttraining, coördinatie-oefeningen en conditietraining wordt gewerkt aan jouw volledig herstel. Het is mogelijk dat tijdens de kinesitherapie de verzwakte spieren versterkt worden, of dat er gewerkt wordt rond de betere samenwerking van de verschillende spierketens in je lichaam. Zo kan je na de kinesitherapie terug met een gerust hart beginnen sporten.
Soorten sportblessures
Er zijn veel verschillende soorten sportblessures waarmee je bij een kinesist terechtkan, zoals:
- Meniscusletsel
- Tenniselleboog
- Peesletsels
- Enkeldistorsie
- Heupproblemen
- Sportletsels door overbelasting, bijv. aan de schouder, pols, vingers, enz.
- Knieblessure
- Spierscheur of spierverrekking
- Achillespeesontsteking
- Sportblessures ten gevolge van een groeispurt
- …
Vind meteen een kinesist bij jou in de buurt op basis van jouw specifieke klacht.
Sportrevalidatie
Een sportkinesist kan je via sportrevalidatie uitstekend begeleiden bij het aanpakken van je sportblessures. Tijdens sportrevalidatie wordt er gewerkt aan je blessure, verstuiking, frozen shoulder, spierscheur, hernia, tenniselleboog, enz. Na een intakegesprek zal je kinesist een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de revalidatie starten.
De revalidatie focust afhankelijk van jouw klachten en vaardigheden op het herstellen van blessures, het hervatten van een bepaalde sportactiviteit, het verbeteren van jouw sportprestaties of op blessurepreventie. Sportrevalidatie wordt altijd volledig op jouw behoeften afgestemd.
Heb je een specifieke sportblessure? Of een letsel aan je spieren, gewrichten of pezen? Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens het revalideren. Je kan zowel met acute blessures zoals spierscheuren, als met chronische blessures of peesontstekingen bij de sportkinesist terecht.
Dry needling
Dry needling is een specifieke techniek die zich richt op het uitschakelen van de pijnpunten in je spieren. Hierbij worden de spier aangeprikt met een fijne naald. Het resultaat? Je spieren zullen snel en langdurig ontspannen.
Tijdens kinesitherapie wordt vaak gebruikgemaakt van een combinatie tussen dry needling, stretching en manuele therapie. Vooral bij schouderblessures, een tenniselleboog, een stijve nek, whiplash of heupproblemen is dry needling een doeltreffende aanvulling bij sportrevalidatie. Zo worden je sportblessures efficiënt aangepakt.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij sportblessures kost, hangt af van de specialisatievorm en intensiteit van de kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie van 30 minuten ongeveer € 25. De exacte tarieven vind je op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
Bij geconventioneerde kinesisten is een gedeeltelijke terugbetaling door de mutualiteit voorzien. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor 'Sportblessures' - Vind een kinesist voor 'Sportblessures'