Ademhalingsproblemen: Kinesitherapie en hulp bij moeilijk ademen
Heb je last van hardnekkige slijmen? Heb je moeite met ademen? Of heb je last van chronische hyperventilatie of andere ademhalingsproblemen? Een respiratoire kinesist kan je via specifieke technieken helpen om het herstel van je longen te stimuleren. Via kinesitherapie kan er ook gefocust worden op het aanleren van een correct ademhalingspatroon.
Vind meteen een kinesist voor respiratoire kinesitherapie
Of lees meer over:
Wat is ademhalingskinesitherapie?
Oorzaken ademhalingsproblemen
Behandeling ademhalingsproblemen
Hoe verloopt ademhalingskinesitherapie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is ademhalingskinesitherapie?
Ademhalingskinesitherapie wordt ook wel respiratoire kinesitherapie genoemd. Deze specifieke kinevorm wordt vooral toegepast bij acute of chronische problemen met de luchtwegen. Denk maar aan de taaislijmziekte mucoviscidose of andere longaandoeningen.
Het doel van deze kinesitherapievorm is om de longen zo snel mogelijk vrij te maken van mucus of slijm, om longweefsel te herstellen en eventuele belemmeringen ongedaan te maken.
Vind meteen een kinesist voor ademhalingskinesitherapie.
Oorzaken ademhalingsproblemen
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van je ademhalingsproblemen. Je kan dan ook met uiteenlopende aandoeningen bij de ademhalingskinesist terecht:
- Bronchitis
- RSV of Respiratoir Syncytieel Virus bij baby’s
- Sinusitus
- COPD of Chronisch Obstructief Longlijden
- Mucoviscidose
- Astma
- Longoedeem
- Hyperventilatie
- Allergie
- …
Kinesitherapie stimuleert het genezingsproces van je longen via ondersteunende ademhalings- of longrevalidatietechnieken. Het doel is het vrijmaken van je luchtwegen en longen.
Vind meteen ademhalingskinesitherapie bij jou in de buurt.
Behandeling ademhalingsproblemen
Ademhalingskinesitherapie start meestal met een intake gesprek en lichamelijk onderzoek. Op deze manier probeert de kinesist zoveel mogelijk inzicht in je situatie te krijgen.
Soms kan er bijkomend onderzoek nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een volledig longfunctieonderzoek, om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Afhankelijk van je klacht zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk, zoals:
- Het aanleren van juiste ademhalingstechnieken
- Het reinigen van de bovenste luchtwegen
- Autogene drainage
- Geassisteerde autogene drainage (bij baby’s en jonge kinderen)
- Het gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals een flutter, PEP,…
Er wordt steeds een behandelplan specifiek op jouw maat voorgesteld waardoor jij terug vrijer kan ademen.
Hoe verloopt ademhalingskinesitherapie?
Zowel baby’s, kinderen als volwassenen kunnen met ademhalingsproblemen bij de kinesist terecht. Op basis van de leeftijd kan het verloop van de kinesessies variëren.
Ademhalingskinesitherapie bij baby’s en jonge kinderen
- Thoraxaandrukkingen: de kinesist verhoogt langzaam de druk op de borstkas van je baby. Dankzij deze anatomische beweging zal de ademhaling van je baby zich hieraan aanpassen. Dit zorgt voor een betere uitademing en het ophalen van vastzittende slijmen.
- Bouncing: de kinesist zal met je baby op de schoot plaatsnemen op een grote zitbal. Tijdens het op en neer bewegen op de bal, omklemt de kinesist de borstkas van je baby. Deze techniek heeft een relaxerend effect op je kind en de neerwaartse beweging versterkt bovendien de uitademing. De slijmen zullen makkelijker bovenkomen en opgehoest kunnen worden.
Ademhalingskinesitherapie bij volwassenen
- Tijdens de kinesessie kan er gewerkt worden rond autogene drainage. Dit betekent dat de kinesist je verschillende technieken zal aanleren waarmee je zelf je longen te draineren. Je leert de slijmen te lokaliseren en er op een juiste manier gedurende te ademen zodat deze loskomen en opgehoest kunnen worden.
- Ook het aanleren van een correct ademhalingspatroon kan aan bod komen. Een verkeerde ademhaling ligt namelijk aan de basis van verschillende klachten zoals duizeligheid of het voelen van een druk op de borst. Door de juiste ademhalingstechnieken aan te leren zullen deze klachten terug verdwijnen.
Het is ook mogelijk om onder begeleiding van de kinesist aan je conditie te werken en zo je longcapaciteit te vergroten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt af van het benodigde aantal sessies en de behandeling van je klacht. Gemiddeld betaal je voor één kinesitherapiesessie van een half uur ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Vind meteen
Kinesist voor ademhalingsproblemen in Brussel (Bruxelles) - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Antwerpen - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Gent - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Brugge - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Leuven - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Mechelen - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Aalst - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Kortrijk - Kinesist voor ademhalingsproblemen in Hasselt - Kinesist voor ademhalingsproblemen in jouw gemeente.