Terug naar boven

Artrose: Kinesitherapie en behandeling van artrose

Heb je last van artrose aan je rug, heup, knie, voet of schouder? Een kinesist kan je via kinesitherapie helpen om je gewrichten soepel te houden! En je helpen met het vinden van een gezond evenwicht tussen rust en beweging.

Vind meteen een kinesist voor artrose

Of lees meer over:
Wat is artrose?
Symptomen artrose
Artrose oorzaak
Kinesitherapie bij artrose
Tarieven en terugbetaling

Wat is artrose?

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen minder elastisch wordt en steeds meer barsten gaat vertonen. Hierdoor gaat meer kraakbeen verloren dan dat je lichaam kan herstellen.

Het gevolg is dat het vermogen van je gewricht om schokken op te vangen vermindert, waardoor je botten over elkaar kunnen gaan schuren en er pijn ontstaat.

Artrose kan bij alle gewrichten voorkomen. Vooral de heupen en knieën krijgen het zwaar te verduren omdat deze gewrichten in het dagelijkse leven het meest belast worden.

Kinesitherapie kan helpen om de beweeglijkheid van je gewrichten te behouden.

Symptomen van artrose

Artrose komt vaak voor aan de handen en voeten, de nek, de lage rug, de heupen en de knieën. Het belangrijkste symptoom is pijn en stijfheid bij bepaalde bewegingen. Bij ernstige artrose in de knie of heup kan het zijn dat je moeite ondervindt bij het stappen. Typisch voor artrose is startpijn: de eerste stappen na lang stilzitten zijn moeilijk, maar daarna verbetert het terug.

Na sterke overbelasting kan het ook zijn dat je plots een opstoot van artrose hebt. Het gewricht ontsteekt, doet pijn en er treedt een zwelling op. Na een tijd rusten kan deze pijn terug verdwijnen.

Enkele symptomen van artrose zijn:

  • pijnlijke en gevoelige gewrichten
  • pijn en stijfheid worden minder door te bewegen
  • gezwollen gewrichten die moeilijk te bewegen zijn
  • pijn en klachten worden langzaam erger
  • ochtendstijfheid
  • bij beweging knarsen de gewrichten

Vind meteen een kinesist voor artrose bij jou in de buurt.

Artrose oorzaak

De oorzaak van artrose is het geleidelijk verdwijnen van het kraakbeen van het gewricht. Hierdoor wordt het pijnlijker en moeilijker om te bewegen.

In België zouden ongeveer 13% van alle mensen met een bepaalde vorm van artrose kampen. Vooral vrouwen lijken vatbaar voor artrose, aangezien driemaal meer vrouwen artrose krijgen dan mannen.

Ook de vergrijzing doet het aantal gevallen van artrose toenemen. Bij jonge mensen speelt de levensstijl dan weer een rol, bijvoorbeeld het intensief maar onoordeelkundig uitoefenen van een bepaalde sport.

Enkele risicofactoren zijn:

  • erfelijke aanleg speelt een rol bij de ernst en snelheid waarmee artrose ontstaat
  • chronische overbelasting zoals bijv. bij fysiek zware arbeid
  • overgewicht, zeker bij artrose van knie, heup of enkel
  • sportletsels of fracturen kunnen vroegtijdig artrose doen ontstaan
  • een ontstekingsreactie van het gewricht die de afbraak van het kraakbeen versnelt

Soms is er helemaal geen aanwijsbare oorzaak voor artrose. In dat geval spreken we van primaire artrose.

Kinesitherapie bij artrose

Bij artrose is het belangrijk om je gewrichten soepel te houden en te beschermen. Tijdens kinesitherapie leer je aangepaste oefeningen om de beweeglijkheid van je gewrichten te behouden. Deze artrose oefeningen zorgen voor meer spieropbouw rond je gewrichten en verlichten zo je pijn. Je kan de oefeningen zelfstandig thuis verderzetten.

Verder is het ook belangrijk om je gewricht voldoende te laten rusten zodat verdere slijtage beperkt wordt. Enkele hulpmiddelen zoals een brace of wandelstok kunnen je hierbij helpen.

Je kinesitherapeut voor artrose kan je hier advies over geven.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel kinesitherapie kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal kinesessies. Gemiddeld betaal je voor 1 kinesitherapiesessie ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.

De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.