Groeipijnen: Kinesitherapie en behandeling van groeipijnen
Klaagt je kind ’s avonds of ’s nachts over pijn in de benen? Dan zijn dit waarschijnlijk de typische groeipijnen die vaak gepaard gaan met een groeispurt. Kinesitherapie kan verlichting bieden bij de pijn in bovenbenen, kuiten, enz. van je kind.
Vind meteen een kinesist voor groeipijnen
Of lees meer over:
Wat zijn groeipijnen?
Groeipijnen kind
Klachten bij groeipijn
Behandeling groeipijnen
Tarieven en terugbetaling
Wat zijn groeipijnen?
Groeipijn is iets waar veel kinderen mee te maken krijgen. Ze kunnen pijn ervaren in beide benen, rond de knieën, kuiten, scheenbenen of dijbenen. Meestal komt de pijn ’s nachts opzetten en is er overdag niks van te merken.
Het komt meestal voor bij een groeispurt. Bijvoorbeeld bij opgroeiende kinderen van 3 tot 8 jaar of in de puberteit. Het is een terugkerende pijn zonder aanwijsbare oorzaak waarbij ook erfelijkheid een grote rol speelt.
Kinesitherapie kan helpen om de groeipijn te verlichten.
Groeipijnen kind
Naar schatting heeft 1 op de 5 kinderen ’s avonds of ’s nachts geregeld last van groeipijn. De pijn verdwijnt ’s ochtends en kan na enkele dagen terug opduiken.
Wat de exacte oorzaak van groeipijn is, is niet bekend. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin vindt botgroei voornamelijk ’s nachts plaats. Dit komt omdat de botten op dat moment niet belast worden. Wanneer kinderen overdag rondlopen en spelen worden de botten opnieuw belast waardoor de groeispurt even tot halt wordt geroepen en de pijn verdwijnt.
Groeipijn komt vooral voor tijdens groeispurten en heeft dus met het groeiproces van het kind te maken. De eerste groeispurt kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en duren tot het einde van de pubertijd.
Doordat het groeien in spurten gebeurt, vindt de groeipijn maar af en toe plaats. Tijdens zo’n groeispurt komt er een grote rek op de spieren en pezen bij aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren wat de rek op de spieren en pezen veroorzaakt. Hoewel wetenschappers dit niet helemaal kunnen bewijzen, vermoeden ze dat deze rek de belangrijkste oorzaak is van groeipijnen.
Klachten bij groeipijnen
Er zijn verschillende symptomen bij groeipijn:
- De pijn treedt bijna altijd ’s avonds of ’s nachts op. Overdag merkt het kind er veel minder van.
- De pijn situeert zich in beide benen, kuiten, knieholtes, dijen en heel soms in de schouders of armen. Het gaat om spierpijn, niet om gewrichtspijn.
- De pijn kan op een spierkramp lijken en is soms zo hevig dat je kind er niet kan van slapen.
- De pijn verdwijnt na enkele minuten tot maximaal een paar uur.
- De pijn kan enkele dagen later terugkomen.
- De pijn verdwijnt meestal spontaan maar kan bij een volgende groeispurt, bijvoorbeeld in de tienerjaren, terug opduiken.
- De pijn is niet gebonden aan een bepaald seizoen.
- Soms kan groeipijn gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien, vermoeidheid en slaapproblemen.
Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Deze kan je meteen vertellen of het over de typische groeipijnen van jonge kinderen of tieners gaat.
Oorzaken groeipijn
Er is niet één duidelijke oorzaak van groeipijn. Bovendien kan groeipijn ook niet medisch aangetoond worden op bijvoorbeeld een scan. Enkele mogelijke oorzaken van groeipijn zijn:
- Omdat botten sneller groeien dan spieren en pezen, kan de rek op de spieren de oorzaak zijn van de groeipijnen.
- Het is ook mogelijk dat er een toename van het groeihormoon is kort na het inslapen.
- Groeipijn zou kunnen worden veroorzaakt door vermoeidheid van de spieren.
- Ook erfelijkheid zou een rol kunnen spelen. Vaak hebben de ouders van kinderen met groeipijnen zelf vroeger ook last gehad van groeipijnen.
- Soms kunnen de groeipijnen gepaard gaan met stress of onrust, waardoor sommige wetenschappers vermoeden dat ook psychische factoren een rol zouden kunnen spelen.
Wel staat vast dat groeipijnen niet schadelijk zijn en niks om je zorgen over te maken. Om het ongemak dat met de pijn gepaard gaat tegen te gaan, kan kinesitherapie voor groeipijn verlichting bieden.
Behandeling groeipijn
Groeipijn is vervelend maar niet ernstig en verdwijnt na verloop van tijd spontaan. Er zijn enkele middeltjes die kunnen helpen om de pijn tegen te gaan:
- Een lichte massage van de pijnlijke delen
- Rekoefeningen voor het slapengaan
- Een warm bad voor het slapengaan
Ook kinesitherapie kan helpen bij groeipijn. Zo kan een kinesitherapeut je spieren versterken of net soepeler maken.
Vind meteen een kinesist voor groeipijn bij jou in de buurt.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij groeipijn kost, hangt onder andere af van het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie bij de kinesitherapeut €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Vind meteen
kinesitherapie voor groeipijn in Brussel (Bruxelles) - kinesitherapie voor groeipijn in Antwerpen - kinesitherapie voor groeipijn in Gent - kinesitherapie voor groeipijn in Brugge - kinesitherapie voor groeipijn in Leuven - kinesitherapie voor groeipijn in Mechelen - kinesitherapie voor groeipijn in Aalst - kinesitherapie voor groeipijn in Kortrijk - kinesitherapie voor groeipijn in Hasselt - kinesitherapie voor groeipijn in jouw gemeente.