Terug naar boven

Hyperventilatie: Kinesitherapie en behandeling van hyperventilatie

Heb je moeite met rustig ademhalen? Adem je te oppervlakkig of te snel? Krijg je soms te maken met hyperventilatieaanvallen? Of ervaar je klachten zoals duizeligheid, misselijkheid of spanning? Dan kunnen kinesitherapie en ademhalingsoefeningen een uitkomst bieden.

Vind meteen een kinesist voor hyperventilatie

Of lees meer over:
Wat is hyperventilatie?
Acute hyperventilatie
Chronische hyperventilatie
Wat doen bij hyperventilatie-aanval?
Kinesitherapie en ademhalingsoefeningen
Tarieven en terugbetaling

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie ontstaat door een te snelle of oppervlakkige ademhaling. Hierdoor komt er meer zuurstof in het bloed en wordt er meer CO² uitgeademd. De zuurtegraad raakt uit balans en veroorzaakt verschillende lichamelijke symptomen zoals duizeligheid, tintelingen in de vingers, een snelle hartslag, enz.

Een hyperventilatie-aanval kan hierdoor heel beangstigend aanvoelen, maar is op zich niet ernstig. In het allerergste geval kan je flauwvallen, waarna je ademhaling zich onmiddellijk terug hersteld.

Ademhalingsoefeningen zijn dan ook een goede manier om met hyperventilatie te leren omgaan, en hyperventilatie-aanvallen in de toekomst te vermijden. Een kinesist voor hyperventilatie kan je hier uitstekend in begeleiden.

Acute hyperventilatie

Een acute aanval van hyperventilatie ontstaat meestal door angst en kan verschillende klachten veroorzaken, zoals:

  • Hartkloppingen
  • Tintelingen rond de mond
  • Duizeligheid
  • Het gevoel dat je gaat flauwvallen
  • Een slap gevoel in de knieën
  • Tintelingen in armen en benen
  • Paniek of een overheersend gevoel van angst

Omdat een hyperventilatie-aanval vaak doet denken aan een hartaanval, kan deze de angstgevoelens net versterken en zo de hyperventilatie verder in de hand werken. Het is belangrijk om te weten dat een hyperventilatie-aanval altijd vanzelf terug overgaat en geen blijvende schade aan je lichaam toebrengt.

Bij twijfel, vraag steeds raad aan een arts! Deze kan eenvoudig de juiste diagnose stellen en je in geval van hyperventilatie doorverwijzen naar een kinesist voor ademhalingstherapie.

Chronische hyperventilatie

Enkele oorzaken van chronische hyperventilatie zijn stress en spanningen of een burn-out.

In tegenstelling tot bij acute hyperventilatie merk je chronische hyperventilatie nauwelijks op. Zonder het te weten adem je de hele dag door te snel of te oppervlakkig waardoor je klachten ook minder herkenbaar en minder hevig zijn dan bij acute hyperventilatie.

Enkele vaak gehoorde symptomen bij chronische hyperventilatie zijn:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen
  • Buikpijn
  • Pijnlijke steken in de borst
  • Een angstig gevoel
  • Kortademigheid
  • Tintelingen in de vingers

Ook chronische hyperventilatie kan met de juiste ademhalingstechnieken behandeld worden. Samen met een kinesitherapeut werk je aan het aanleren van een correcte buikademhaling die voorkomt dat je te snel of te oppervlakkig ademhaalt. Zo pak je jouw chronische hyperventilatie doeltreffend aan.

Wat doen bij hyperventilatie-aanval?

  • Maak je handen tot een soort kommetje en hou dit voor je mond. Op die manier adem je de uitgeademde lucht opnieuw in. Ook je sjaal of rolkraag wat voor je mond trekken, zorgt ervoor dat je meer CO² binnenkrijgt.
  • Merk je dat je last krijgt van hyperventilatie? Ga dan op en neer springen of een blokje lopen. Door de inspanning versnelt je zuurstofverbranding en kan je jouw ademhaling zo terug in balans brengen.
  • Ook luidop een tekst voorlezen, dwingt je om correcter adem te halen en zal zo ergere hyperventilatie voorkomen.
  • Probeer jezelf af te leiden door even iets anders te gaan doen. Focus je op een bepaalde taak zoals bijvoorbeeld het doen van de afwas, het oplossen van een denkpuzzel, ga naar je favoriete serie te kijken, enz.
  • Stel jezelf gerust door tegen jezelf te zeggen: “Wat ik voel is heel vervelend maar het is wat het is, het is niet gevaarlijk en het gaat uiteindelijk ook terug over.”

Kinesitherapie en ademhalingsoefeningen

Hyperventilatie kan je ook behandelen met kinesitherapie. Om nieuwe hyperventilatieaanvallen te voorkomen, neem je namelijk best de oorzaak doeltreffend aan.

Meestal ligt een foutieve ademhaling aan de basis van je hyperventilatie en kan je deze doeltreffend aanpakken door een correct ademhalingspatroon aan te leren. Een kinesist leert je ademen via je buik, in plaats van oppervlakkig via je longen. Er wordt tijdens de kinesitherapie ook gewerkt aan langzamer en meer gelijkmatig ademen.

Ligt stress aan de basis van je hyperventilatie? Dan kunnen ontspanningsoefeningen een uitkomst bieden.

Heb je last van angstgevoelens? Dan kan een psycholoog of therapeut je helpen om je angststoornis aan te pakken.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel kinesitherapie kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor een kinesessie ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.

De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer hiervoor je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.