PDS - Prikkelbare darm syndroom: Kinesitherapie en behandeling bij PDS - prikkelbare darm syndroom
Heb je vaak last van buikkrampen of buikklachten? Een kinesist kan je helpen om de klachten bij PDS of Prikkelbare Darm Syndroom te verlichten.
Vind meteen een kinesist voor Prikkelbare Darm Syndroom
Of lees meer over:
Wat is PDS?
Prikkelbare darm symptomen
Verstoorde darmwerking door stress?
PDS dieet
Kinesitherapie bij PDS
Tarieven en terugbetaling
Wat is PDS?
PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is een onschuldige darmaandoening die helaas wel heel hinderlijk kan zijn.
Het is een aandoening waarbij je darm onregelmatige of spastische bewegingen maakt. Andere namen voor PDS zijn dan ook spastische darm of spastisch colon.
Heb je tenminste 12 weken in de loop van het jaar darmklachten zonder dat daarvoor een andere aandoening werd gevonden? Dan heb je last van Prikkelbare Darm Syndroom, waarbij regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting optreden. Dit gaat vaak gepaard met buikpijn die op wisselende plaatsen kan voorkomen.
Kinesitherapie kan helpen om je klachten te verminderen. Vind meteen een kinesist voor PDS bij jou in de buurt.
Prikkelbare darm symptomen
PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is een verzamelnaam voor allerlei buikklachten zoals:
- Een vervelend gevoel in de buik
- Zeurende pijn in de onderbuik
- Heftige buikkrampen
- Een opgeblazen gevoel
- Pijn die overal in de buik kan voorkomen en soms wisselt van plaats
- Onregelmatige ontlasting
- Diarree
- Constipatie of verstopping
- Winderigheid
Maar Prikkelbare Darm Syndroom gaat ook vaak gepaard met andere symptomen zoals vermoeidheid of misselijkheid.
De klachten kunnen na het eten of de ontlasting erger worden of net verbeteren. Niet iedereen met PDS heeft last van dezelfde klachten. Sommigen hebben nauwelijks last en kunnen perfect met spastisch colon leven, anderen ervaren soms heftige klachten waardoor professionele hulp zoals een dieet of kinesitherapie aangeraden is.
Verstoorde darmwerking door stress?
Het is niet duidelijk hoe PDS of spastische darm precies ontstaat. Wel ontdekten wetenschappers dat er een verband bestaat tussen stress en buikklachten. Zo kunnen je hersenen extra alert zijn voor wat er in je darmen gebeurt. Deze prikkels in je darmen worden dan direct door je hersenen opgemerkt. De darm kan extra gevoelig en beweeglijk zijn.
De klachten kunnen na een darminfectie zoals buikgriep verergeren. Bij sommige mensen lijken de darmen sterk te reageren op prikkels zoals stress en spanningen. Wanneer je PDS klachten verergeren, kan dat erop wijzen dat je door een stressvolle periode gaat.
Verder denken wetenschappers dat PDS te maken heeft met de serotonine in je lichaam. Dit stofje speelt een rol bij het samentrekken van je spieren. Een storing in het samentrekken van je darmspieren kan voor een abnormale werking van je maagdarmkanaal zorgen. Hierdoor reageren je darmen heftig op voedsel, inspanningen en hormoonwisselingen.
Hoewel de exacte oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom nog onduidelijk is, zijn er enkele factoren die een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van de klachten:
- Angst en stress
- Een voedselallergie
- Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die last hebben van een prikkelbare darm
- Jongvolwassenen hebben veel last van het spastische darm syndroom, soms verdwijnen de klachten vanzelf wanneer de middelbare leeftijd wordt bereikt
Maak je je zorgen over je klachten? Praat er dan over met je huisarts. Enkele eenvoudige onderzoeken kunnen lichamelijke aandoeningen uitsluiten. Bovendien kan ongerustheid over je klachten, je klachten net verergeren. Aarzel dus niet om bij je dokter langs te gaan wanneer je buikklachten niet verbeteren.
PDS dieet
Voor mensen met buikklachten en PDS is het belangrijk om voor een volwaardig dieet te kiezen. Veel patiënten met spastisch colon mijden bepaalde voedingsmiddelen zoals kool, melk of suiker omdat ze merken dat ze na het eten van deze producten meer last ervaren. Indien je bepaalde voedingsmiddelen liever wil mijden, is het aangewezen om hierover met je arts of diëtist te spreken. Zo voorkom je dat je bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnenkrijgt. Een evenwichtig eetpatroon is voor iedereen belangrijk!
Ongeveer driekwart van de mensen met prikkelbare darm heeft baat bij een verandering in hun eetpatroon. Zo kan het helpen om net meer of minder vezels aan je dieet toe te voegen. Dit is voor iedereen verschillend. Bovendien kan het enkele weken duren voor veranderingen in je voeding effect hebben.
Laat je voor alle zekerheid bijstaan met professioneel voedingsadvies wanneer je ervoor kiest om je eetpatroon aan te passen in functie van je prikkelbare darm.
Kinesitherapie bij Prikkelbare Darm Syndroom
Als je last hebt van PDS kan je dokter je enkele kinesessies voorschrijven. Kinesitherapie kan ontspannend werken en zo je stress en de invloed ervan verminderen. Bovendien kan je via enkele specifieke oefeningen aanleren om het proces van spannen en ontspannen van de sluitspieren beter onder controle te krijgen.
Enkele voorbeelden van thema’s die bij kinesitherapie bij PDS aan bod kunnen komen, zijn:
- Spierrevalidatie van de anorectale zone met behulp van biofeedback. Hierbij kan je op het scherm de werking van je spieren volgen.
- Het correct bewegen van het middenrif waardoor je ingewanden gemasseerd worden. Op deze manier wordt je darmtransit bevorderd.
- Het aanleren van de buikademhaling. Dit is een heel doeltreffende manier om stress te verminderen en bovendien je lichaam te ontspannen.
Samen met je kinesist stippel je op maat van jouw specifieke klachten een traject op maat uit. Zo word je optimaal geholpen!
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie kost, hangt onder andere af van het aantal benodigde sessies. Gemiddeld betaal je voor één sessie kinesitherapie €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling voor kinesitherapie bij prikkelbare darm. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden bij kinesitherapie.
Vind meteen
kinesist bij PDS in Brussel (Bruxelles) - kinesist bij PDS in Antwerpen - kinesist bij PDS in Gent - kinesist bij PDS in Brugge - kinesist bij PDS in Leuven - kinesist bij PDS in Mechelen - kinesist bij PDS in Aalst - kinesist bij PDS in Kortrijk - kinesist bij PDS in Hasselt - kinesist bij PDS in jouw gemeente.