Peesontsteking: Kinesitherapie en behandeling bij een peesontsteking
Voelt je pees pijnlijk of geïrriteerd aan? En heb je pijn bij bepaalde bewegingen? Dan heb je misschien een peesontsteking. Kinesitherapie helpt om de pijn te verlichten en het peesweefsel te herstellen.
Vind meteen een kinesist voor peesontsteking
Of lees meer over:
Wat is een peesontsteking?
Symptomen tendinitis
Oorzaken peesontsteking
Peesontsteking of slijmbeursontsteking?
Welke spieren zijn gevoelig voor peesontsteking?
Behandeling peesontsteking
Tarieven en terugbetaling
Wat is een peesontsteking?
De spieren in je lichaam zitten via pezen vast aan je botten. Pezen zijn als het ware de staalkabels in je lichaam die ervoor zorgen dat je alle ledematen vlot kan bewegen. Bij een peesontsteking kan je dan ook merken dat je bewegingen beperkt zijn of dat bepaalde handelingen pijnlijk aanvoelen.
Een peesontsteking wordt ook wel tendinitis genoemd. Het is een geïrriteerde of ontstoken pees die meestal veroorzaakt wordt door overbelasting. Een peesontsteking komt vooral voor in de pols, schouder, hiel of knie.
Vooral bij mensen boven de 30 jaar is het een vaak genoemde klacht bij de kinesist. Vind meteen kinesitherapie voor een peesontsteking.
Symptomen tendinitis
Het belangrijkste symptoom van een peesontsteking is een pijnlijk gevoel wanneer de spier van de pees wordt aangespannen, of een pijnlijk aanvoelende pees. Soms kan je huid op de plaats van de peesontsteking rood zien en warm aanvoelen of kan je een zacht krakend geluid horen bij het bewegen van je pees, al is dit niet altijd het geval.
Er zijn verschillende gradaties in de ernst van een ontsteking:
- Peesontsteking type 1: Je ervaart pijn wanneer je je pees belast maar deze verdwijnt terug door te bewegen.
- Peesontsteking type 2: De pijn houdt aan en verergert bij beweging en inspanning.
- Peesontsteking type 3: De pijn is nu ook aanwezig wanneer je niet beweegt en hindert je bij je dagelijkse bezigheden.
Door tijdig bij de kinesist langs te gaan, voorkom je dat de peesontsteking erger wordt en beperk je de ongemakken tot een minimum.
Oorzaken peesontsteking
Hoewel een peesontsteking lang niet enkel bij sporters voorkomt, is een sportblessure een van de belangrijkste oorzaken van een peesontsteking. Maar ook zonder te sporten kan je te maken krijgen met een geïrriteerde of ontstoken pees.
Overbelasting van de pees of spier
Een peesontsteking kan ontstaan door een blessure of een overmatige prikkeling van je pees of spier. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld repetitief werk te moeten doen of een bepaalde handeling of beweging vaak te herhalen. Denk bijvoorbeeld maar aan werken in de tuin, of door met verhuisdozen te moeten sleuren.
Lichamelijke factoren
Sommige lichamelijke factoren zoals beenlengteverschil of een voetafwijking kunnen een peesontsteking veroorzaken. Ook botontkalking, reuma of een reumatische aandoening zoals fibromyalgie kan een rol spelen bij tendinitis.
Risicoberoepen en sporters
Bij sommige beroepen waarbij je vaak je pezen overbelast, is de kans op een peesontsteking groter. Dit is ook het geval bij sommige sporten zoals voetbal, zwemmen of tennis.
Peesontsteking of slijmbeursontsteking?
Een peesontsteking en slijmbeursontsteking zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. Beide komen tot stand door een blessure of overbelasting van de spier. Hierdoor zwelt je pees op en gaat ze ontsteken. Het verschil tussen een peesontsteking en slijmbeursontsteking zit hem in het soort pijn. Bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking net heel scherp is. Het is ook mogelijk dat beide ontstekingen samen voorkomen.
Welke spieren zijn gevoelig voor peesontsteking?
Een pees bestaat uit vezels die de spieren verbinden met de botten. Het menselijk lichaam telt heel wat pezen en de meeste daarvan ontsteken nooit. Sommige pezen zijn echter gevoeliger voor peesontstekingen:
- De spieren van de carpaal tunnel in de pols
- De spieren van de elleboog die bijvoorbeeld een tenniselleboog of golferselleboog veroorzaken
- De spieren van de kap van de draaispieren in de schouders
- De pees van het hielbeen of Achillespees
- De tensoren van de fascia lata in de knieën
- De pes anserinus of ganzenpoot in de knieën
- De quadriceps
Hierdoor komt een peesontsteking meestal voor in de pols, schouder, knie of hiel. Ook een peesontsteking in de duim, voet, heup, enkel, arm, kuit,… komt vaak voor.
Behandeling peesontsteking
Een peesontsteking is erg pijnlijk en eenvoudig te herkennen. Meestal geneest een peesontsteking langzaam omdat de spier waarmee de pees verbonden is, voortdurend in beweging is. Je huisarts zal je bij de diagnose van een peesontsteking waarschijnlijk doorsturen naar een kinesist.
Oefentherapie
Een kinesitherapeut kan je via oefentherapie helpen om verdere ontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen.
Via rekoefeningen worden nieuwe bloedvaatjes gevormd waardoor de pees sneller kan herstellen. Daarnaast kan een kinesist frictioneren door heel hard op de pijnlijke plek te drukken. Hierdoor wordt het weefsel lichtjes kapotgemaakt zodat je lichaam het herstelproces in gang zal zetten. De irritatie van je pees herstelt op deze manier mee.
Vind meteen oefentherapie bij jou in de buurt.
Shockwavetherapie
Ook shockwavetherapie kan een interessante optie zijn. Deze kinevorm pakt de peesontsteking direct aan waardoor het herstel sneller verloopt.
Meestal wordt het peesweefsel tijdens een drietal sessies, verspreid over enkele weken, met een ultrasoon geluid geprikkeld. Het resultaat is een weefselreactie die de pees sterker maakt.
Vind meteen shockwavetherapie bij jou in de buurt.
Ontstekingsremmers
Een huisarts kan ook besluiten om een injectie met ontstekingsremmer te geven in het pijnlijke gebied. Dit kan wat pijnlijk aanvoelen maar is meestal wel doeltreffend. Soms moet deze behandeling herhaald worden. Bij een ernstige peesontsteking kan het nodig zijn om deze operatief te laten behandelen door een gespecialiseerd chirurg.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel de behandeling van een peesontsteking kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal kinesitherapiesessies en de ernst van de peesontsteking. Gemiddeld betaal je voor een bezoek aan de kinesitherapeut ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden van kinesitherapie.
Vind meteen
Kinesist voor peesontsteking in Brussel (Bruxelles) - Kinesist voor peesontsteking in Antwerpen - Kinesist voor peesontsteking in Gent - Kinesist voor peesontsteking in Brugge - Kinesist voor peesontsteking in Leuven - Kinesist voor peesontsteking in Mechelen - Kinesist voor peesontsteking in Aalst - Kinesist voor peesontsteking in Kortrijk - Kinesist voor peesontsteking in Hasselt - Kinesist voor peesontsteking in jouw gemeente.