Kinevormen - info en kinesisten
Hier vind je een korte en beperkte omschrijving van wat de kinesitherapie kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij u aan om te informeren bij de kinesist.
A
Acupressuur
Vind een kinesist voor acupressuurAcupunctuur
Vind een kinesist voor acupunctuurAlexandertechniek
Vind een kinesist voor de alexandertechniekAndullatietherapie
Vind een kinesist voor andullatietherapieB
Bekkenbodemreëducatie
Laat meer zien van kinesist voor bekkenbodemreëducatie - Vind een kinesist voor bekkenbodemreëducatieHeb je soms last van urineverlies? Of van incontinentie van de stoelgang? Vaak zijn verzwakte bekkenbodemspieren hiervan de oorzaak. Een kinesist kan je via bekkenbodemreëducatie oefeningen aanleren en je concreet advies geven om je van je bekkenbodemklachten te verlossen.
Vind meteen een kinesist voor bekkenbodemreëducatie
Of lees meer over:
Wat is bekkenbodemreëducatie?
Bekkenbodemklachten vrouwen
Bekkenbodemklachten mannen
Bekkenbodemklachten kinderen
Hoe kan kinesitherapie helpen?
Mogelijke behandelingen bij bekkenbodemreëducatie
Tarieven en terugbetaling
Wat is bekkenbodemreëducatie?
Vervelende klachten zoals moeite met het ophouden van urine, kunnen wijzen op verzwakte bekkenbodemspieren of een verkeerd gebruik van deze spierengroep.
De bekkenbodemspieren sluiten de onderkant van het bekken af en staan in voor continentie van urine, stoelgang en windjes. Ze ondersteunen de organen in het kleine bekken zoals de blaas, de baarmoeder of prostaat en de darmen. Bekkenbodemspieren spelen ook een belangrijke rol in de beleving van seks en de stabiliteit van het bekken en de rug.
Er zijn verschillende oorzaken van verzwakte bekkenbodemspieren zoals bijvoorbeeld een zwangerschap of bevalling, de leeftijd, fysiek zwaar werk moeten doen, enz. Om verzwakte bekkenbodemspieren aan te pakken, kan je kiezen voor bekkenbodemreëducatie of pelvische reëducatie.
Vind meteen een kinesist voor bekkenbodemreëducatie.
Bekkenbodemklachten vrouwen
Problemen ter hoogte van de bekkenbodem vormen nog vaak een taboe. Toch is het niks om je voor te schamen en is het een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Aarzel dus niet om langs te gaan bij je huisarts. Hij kan het probleem van verzwakte bekkenbodemspieren eenvoudig vaststellen en je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinesist voor bekkenbodemproblemen. Zo kunnen je klachten effectief verholpen worden.
Enkele veelvoorkomende klachten bij verzwakte bekkenbodemspieren bij vrouwen zijn:
- Urineverlies, bijvoorbeeld bij niezen of lopen
- Moeite met plassen of een gevoel van het niet volledig kunnen legen van de blaas
- Heel vaak moeten plassen
- Verlies van stoelgang of windjes niet kunnen onderdrukken
- Pijn in de onderbuik
- Pijn tijdens seks
- …
Bekkenbodemklachten mannen
Ook mannen kunnen te maken krijgen met verzwakte bekkenbodemspieren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de leeftijd, overgewicht, veel hoesten, fysiek zwaar werk, enz.
Enkele veelvoorkomende klachten bij verzwakte bekkenbodemspieren bij mannen zijn:
- Incontinentie voor stoelgang of urine
- Veel moeten plassen
- Diarree of constipatie
- Pijn in de onderbuik
- Windjes niet kunnen onderdrukken
- Moeite met uitplassen
- Erectiestoornissen
- Te vroege zaadlozing tijdens seks
- …
Bekkenbodemklachten kinderen
Zindelijk worden is een natuurlijk leerproces. In principe zal een kind eerst zindelijk worden met ontlasting en daarna met het plassen. Fysieke, emotionele en rationele factoren kunnen dit leerproces stimuleren of net verstoren.
Is je kindje vijf jaar of ouder en is het nog regelmatig nat of heeft het moeite met naar het groot toilet te gaan? Dan kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met te gespannen bekkenbodemspieren. Of met bekkenbodemspieren die niet op het juiste moment aangespannen of ontspannen worden.
Bekkenbodemreëducatie helpt bij:
- Urineverlies en natte broekjes
- Bedplassen
- Terugkerende blaasontstekingen
- Het verlies van stoelgang
- Moeite met uitplassen
- Pijn in de buik
- …
Bij de kinesitherapiesessies wordt altijd rekening gehouden met de leeftijd van het kind en wordt een behandeling op maat opgesteld.
Hoe kan kinesitherapie helpen?
Tijdens een eerste bezoek aan de kinesist zal hij je vragen naar je klachten en proberen om de exacte oorzaak van je klachten te achterhalen. Op basis daarvan zal de kinesist uitleggen hoe de klachten aangepakt kunnen worden en hoe deze in de toekomst vermeden kunnen worden.
Bekkenbodemreëducatie of bekkenbodemkinesitherapie bestaat uit het aanleren van een aangepaste houding en leefgewoonten en een aantal specifieke oefeningen op jouw maat. Via biofeedback kan de bewustwording van de bekkenbodem worden vergroot, wordt de uitvoering van de oefeningen gecontroleerd en de evolutie opgevolgd.
Er worden ook oefeningen gegeven op kracht, uithouding en controle van de bekkenbodemspieren. Eens je de basisoefeningen onder de knie hebt, worden er functionele oefeningen meegegeven die je kan toepassen tijdens de dagelijkse activiteiten. Door dagelijks eenvoudige oefeningen uit te voeren, verbeter je de kwaliteit van je bekkenbodem op lange termijn.
Het doel van bekkenbodemreëducatie is om bekkenbodemklachten te beperken, behandelen en in de toekomst te vermijden.
Mogelijke behandelingen bij bekkenbodemreëducatie
Afhankelijk van jouw klachten en de oorzaak van de bekkenbodemproblemen, wordt er door de kinesitherapeut een behandeling op maat opgesteld. Deze kan onder andere bestaan uit:
- Littekenmassage
- Relaxatie
- Bekkenbodemspieroefeningen
- Plasadvies
- Advies rond drank en voeding
- Elektrostimulatie
- Biofeedback
- Ballontherapie
- Correctie van de houding of core stability training
- …
Tarieven en terugbetaling
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist voor bekkenbodemreëducatie.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie of neem contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor bekkenbodemreëducatie - Vind een kinesist voor bekkenbodemreëducatieBewegingstherapie
Vind een kinesist voor bewegingstherapieBiofeedback
Vind een kinesist voor biofeedbackBowen therapie
Laat meer zien van Bowen therapeut - Vind een Bowen therapeutHeb je last van lage rugpijn? Ervaar je chronische vermoeidheid? Of heb je gewrichtsklachten? Dan kan kinesitherapie met Bowen therapie een oplossing bieden. Via zachte, manuele technieken pakt een kinesist je acute en chronische klachten aan.
Vind meteen een kinesist voor Bowen therapie
Of lees meer over:
Wat is Bowen therapie?
Behandeling klachten
Werkwijze Bowen therapie
Tarieven en terugbetaling
Wat is Bowen therapie?
Bowen therapie is een manuele behandelmethode binnen de kinesitherapie. De therapie dankt haar naam aan haar bedenker, de Australiër Tom Bowen. Het is een zachte, pijnloze techniek die de natuurlijke balans tussen je lichaam en geest herstelt. Bowen therapie ziet het lichaam als één geheel waardoor niet alleen je symptomen zelf worden behandeld, maar ook zorg wordt gedragen voor de rest van je lichaam.
Door kleine rolbewegingen met de duim en vingers te maken, activeert de kinesist het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Tijdens de sessie wordt geen gebruikgemaakt van harde technieken, massageolie, diepe langdurige druk of elektrische apparaten. Het is een heel zachte techniek die toch een krachtig en langdurig effect heeft.
Bowen therapie kan perfect worden uitgevoerd over dunne kleding.
Behandeling klachten
Bowen therapie kan gebruikt worden bij verschillende fysieke klachten, waaronder:
- Lage rugpijn
- Een frozen shoulder
- Nekpijn
- Een whiplash
- Knieproblemen
- Liesblessures
- Een tenniselleboog
- Hoofdpijn en migraine
- Spijsverteringsproblemen
- Astma
- ME en chronische vermoeidheid
- …
Bowen therapie vermindert niet alleen je pijnklachten, maar verbetert je bloeddoorstroming en stofwisseling, verhoogt je weerstand en helpt je te ontspannen.
Bij acute klachten zoals lumbago of een verstuiking, kan Bowen therapie een snelle reactie van het lichaam uitlokken. Op voorwaarde dat je niet te lang wacht met het starten van de kinesessies.
Bij chronische klachten zoals astma moet je je lichaam de tijd gunnen om zich te herstellen. De klacht heeft zich namelijk ook langer in je lichaam kunnen inwerken. Er zullen dan ook meerdere kinesessies nodig zijn om je van je chronische klachten te verlossen.
Vind snel en eenvoudig een Bowen therapie kinesist bij jou in de buurt voor je specifieke klacht.
Werkwijze
Bowen therapie start meestal met een intakegesprek. Hier bespreek je samen met je kinesitherapeut je klachten, medische achtergrond, enz. Op basis daarvan stelt je kinesist je een persoonlijk behandelplan voor en geeft hij of zij je meer uitleg over het verloop van de behandeling en het benodigde aantal kinesessies.
De kinesitherapie sessie zelf bestaat uit enkele manuele handelingen waarbij de kinesist in een ontspannen sfeer zachte rolbewegingen over je spieren maakt. Daarna krijg je even een momentje om te rusten zodat je lichaam de mogelijkheid krijgt om te reageren op de Bowen therapie. Dit zorgt voor een optimaal effect en maakt de korte pauzes bijna net zo belangrijk als de handelingen zelf.
Een behandeling duurt ongeveer 30 à 45 minuten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel Bowen therapie kost, hangt af van je specifieke klachten en het benodigde aantal kinesessies. Voor een kinesitherapiesessie van 30 minuten betaal je ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief van je kinesist een kijkje op zijn of haar persoonlijke pagina.
De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie met Bowen therapie. Lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie. Voor kinesitherapie heb je altijd een doktersvoorschrift nodig. Bij welke kinesist je nadien gaat, kies je uiteraard zelf.
Verberg informatie over Bowen therapeut - Vind een Bowen therapeutC
Cardiovasculaire revalidatie kinesitherapie
Laat meer zien van kinesist voor cardiale revalidatie - Vind een kinesist voor cardiale revalidatieHeb je een hartaandoening? Of heb je recent een hartoperatie ondergaan? Cardiale revalidatie helpt je om lichamelijk en emotioneel te herstellen bij hartproblemen.
Vind meteen cardiale revalidatie
Of lees meer over:
Wat is cardiale revalidatie?
Hartrevalidatie: voor wie?
Voordelen hartrevalidatie
Hoe verloopt cardiale revalidatie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is cardiale revalidatie?
Cardiale revalidatie of hartrevalidatie is aangewezen na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of defibrillator, voor of na een harttransplantatie of bij chronische hartproblemen.
Volgens onderzoek zouden hartpatiënten die cardiale revalidatie volgen 20 tot 30 procent meer kans hebben op herstel. De cardiale revalidatie is erop gericht om de lichamelijke conditie te verbeteren met behulp van aangepaste oefeningen. Zo wordt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlaagd.
Cardiale revalidatie duurt ongeveer 3 tot 4 maanden. Je kan cardiale revalidatie bij de kinesist volgen op voorschrift van je huisarts of cardioloog.
Hartrevalidatie: voor wie?
Cardiale revalidatie is nuttig bij mensen met hartproblemen zoals bijvoorbeeld:
- Bij aangeboren hartafwijkingen of hartaandoeningen
- Bij angina pectoris
- Na een hartaanval
- Bij hartfalen
- Bij hartritmestoornissen
- Bij hypertensie of een hoge bloeddruk
- Bij hartklepaandoeningen
- …
Waarom cardiale revalidatie volgen?
Bij een hartaandoening blijven veel mensen met vragen zitten. Wat mag je doen? Wat zou je beter mijden? Kan je opnieuw aan het werk? Via cardiale revalidatie werk je samen met een kinesist aan je lichamelijk herstel maar ook aan meer kennis over je lichaam, wat zorgt voor meer zelfvertrouwen. Zo kan je de draad van je leven makkelijker opnieuw oppikken.
Verder zorgt cardiale revalidatie voor een optimaal herstel. Je wordt professioneel begeleid via een individueel programma volledig op jouw maat. Je cholesterolgehalte verbetert en je BMI en vetpercentage daalt.
Enkele voordelen van cardiale revalidatie zijn:
- Een betere lichamelijke conditie
- Een kleinere kans op hartproblemen en een grotere kans op herstel
- Meer zelfvertrouwen over wat wel en niet kan of mag
- Meer vertrouwen in je eigen lichaam
- Je kan opnieuw deelnemen aan het sociale leven
- Je voelt je geruster en vrolijker
- …
Hoe verloopt cardiale revalidatie?
Cardiale revalidatie is meer dan alleen focussen op lichamelijk herstel en het opbouwen van je conditie. Voor veel mensen brengt een hartoperatie of hartaandoening ook emotioneel veel teweeg. Daarom wordt bij cardiale revalidatie ook gekeken naar hoe jij je voelt. En is ook verwerking een belangrijk onderdeel van het hartrevalidatieprogramma.
Cardiale revalidatie bestaat uit 4 onderdelen:
- Deel 1: Het lichamelijk herstel. Onder de professionele begeleiding van een kinesist leer je wat wel en niet kan en ga je opnieuw bewegen.
- Deel 2: Het emotionele herstel. Wanneer je daar nood aan hebt, kan je tijdens cardiale revalidatie ook psychosociale ondersteuning krijgen om de impact van je hartoperatie of hartaandoening emotioneel te verwerken.
- Deel 3: Het medisch herstel. Je krijgt meer inzicht in je lichaam en je klachten. Zo weet je beter hoe je ermee om moet gaan.
- Deel 4: Het aanleren van een gezonde levensstijl. Natuurlijk heeft ook je levensstijl een grote invloed op je gezondheid. Tijdens cardiale revalidatie wordt gekeken hoe je jouw levensstijl kan aanpassen. En krijg je advies over hoe je gezonder kan gaan leven.
Cardiale revalidatie duurt ongeveer 6 tot 12 weken.
Tarieven en terugbetaling
Cardiale revalidatie kan soms al tijdens je verblijf in het ziekenhuis opgestart worden. Op het einde van je ziekenhuisverblijf wordt dan besproken hoe je jouw cardiale revalidatie het best verder kan zetten.
De revalidatiekosten worden grotendeels door de mutualiteit gedragen, op voorwaarde dat je jouw dossier na je opname tijdig aangevraagd hebt.
Je hebt recht op maximaal 45 revalidatiesessies, uitgevoerd binnen 6 maanden na jouw opname in het ziekenhuis. Het remgeld bedraagt ongeveer €3,5 per sessie. Voor meer vragen hieromtrent kan je terecht bij je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor cardiale revalidatie - Vind een kinesist voor cardiale revalidatieCranio sacraal therapie
Vind een cranio sacraal therapeutD
Dorn therapie
Vind een kinesist voor Dorn therapieDry needling
Laat meer zien van kinesist voor dry needling - Vind een kinesist voor dry needlingHeb je last van gespannen spieren? Is het steeds dezelfde plek waar je last van hebt? Of heb je al langere tijd te kampen met spierpijn? Dan kan dry needling je van je pijn verlossen!
Vind meteen een kinesist voor dry needling
Of lees meer over:
Wat is dry needling?
Hoe werkt dry needling?
Is dry needling pijnlijk?
Dry needling: voor wie?
Tarieven
Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de kinesessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen.
Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.
Hoe werkt dry needling?
Triggerpoints of spierknopen liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Door de spiervezels met fijne naalden terug los te maken, worden je klachten doeltreffend aangepakt.
De kinesist gaat op zoek naar de triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen. Door één of meerdere spieren aan te prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren ontladen en kan de spier terug ontspannen. Om triggerpoints langdurig uit te schakelen zijn meestal meerdere sessies nodig. Tijdens het aanprikken van de spier kan je een kort schokje of een lichte samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.
Is dry needling pijnlijk?
Hoewel dry needling een beetje eng kan lijken, is de behandeling bijna pijnloos. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt, kan je wel kort een dof gevoel of klein schokje ervaren dat snel daarna terug wegtrekt.
Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de kinesessie. Na een goede nachtrust is dit meestal al een stuk beter.
Na 1 tot 5 dagen begin je het resultaat van dry needling te merken. Lichamelijke klachten, zoals de uitstralende pijnklachten van je triggerpoint, beginnen langzaam af te nemen. Vaak voel je je daarna ook meer energiek, krachtiger en ontspannen.
Dry needling: voor wie?
Dry needling verhelpt verschillende lichamelijke klachten. Vooral wanneer er sprake is van pijnlijke verhardingen in de spieren, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd, is dry needling erg doeltreffend.
Triggerpoints kunnen o.a. ontstaan door stress, overbelasting, verwondingen, enz. Ze veroorzaken niet alleen spierpijn, maar kunnen ook aan de oorzaak liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam:
In sommige gevallen is dry needling echter af te raden, bijv. tijdens een zwangerschap, bij een spierscheur of wanneer je angst hebt voor naalden. Je kinesist zal daarom altijd eerst informatie over je medische toestand inwinnen alvorens met de behandeling te starten. Vermeld zeker ook altijd of je bloedverdunners neemt.
Twijfel je of dry needling iets voor jou is? Je kinesist kan je hier uitstekend advies over geven.
Tarieven
Hoeveel dry needling kost, hangt af van het aantal sessies en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Voor een dry needling sessie betaal je gemiddeld € 25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
Opgelet: bij dry needling gelden verschillende terugbetalingstarieven dan bij algemene kinesitherapie. Hiervoor neem je best contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor dry needling - Vind een kinesist voor dry needlingE
Electrotherapie
Laat meer zien van kinesist voor electrotherapie - Vind een kinesist voor electrotherapieHeb je last van reuma of artrose? Pijn aan je knie of schouder? Of ervaar je rugpijn? Een kinesist kan je via elektrotherapie van je pijnklachten verlossen.
Vind meteen een kinesist voor electrotherapie
Of lees meer over:
Wat is elektrotherapie?
Behandeling klachten
Werkwijze
Soorten electrotherapie
Tarieven en terugbetaling
Wat is elektrotherapie?
Elektrotherapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie waarbij je spieren worden gestimuleerd zonder je daarvoor in beweging hoeft te komen. Dankzij kleine elektrische schokjes krijgen je spieren het signaal om zich aan te spannen.
Hierdoor wordt je pijn verlicht en kan spierweefselverval voorkomen worden. Elektrotherapie kan tijdens kinesitherapiesessies ook worden aangewend om overgevoeligheid te verminderen of om spierkracht te verbeteren. Je kan je spieren tijdens de behandeling even voelen samentrekken maar verder is elektrotherapie een veilige en pijnloze techniek.
Elektrotherapie verschilt van de elektroshocktherapie (of elektroconvulsietherapie) welke in de psychiatrie gebruikt wordt bij psychische aandoeningen zoals depressie.
Behandeling klachten
Tijdens kinesitherapie kan elektrotherapie worden gebruikt om verschillende fysieke klachten aan te pakken zoals onder andere:
- Artrose
- Een pijnlijke heup, knie of pols
- Lage rugpijn
- Reuma
- Nekpijn
- Schouderpijn
- …
Elektrotherapie vermindert de pijn en verbetert daarnaast ook je spierkracht, herstelt weefsels en pakt overgevoeligheid aan.
Vind meteen een kinesitherapeut bij jou in de buurt voor je specifieke klacht.
Werkwijze
Elektrotherapie maakt gebruik van elektrische prikkels om je spieren en weefsels te behandelen. Via kleine stroomstootjes wordt spierweefselverval voorkomen. Indien spieren niet gebruikt worden, nemen ze namelijk snel in volume af. De stroomstootjes prikkelen het gezonde deel van de spier waardoor ritmische samentrekkingen ontstaan.
Dit doen ze door de natuurlijke processen in je lichaam na te bootsen waarbij het apparaat een elektrische impuls naar je motorische zenuwen stuurt. Een spier maakt geen onderscheid tussen een elektrische prikkel van je hersenen of een apparaat bij de kinesist. Je spieren worden dus sneller opgebouwd en krachtiger. Omdat ook de zenuw wordt geprikkeld zullen je pijnklachten op deze manier afnemen.
Elektrotherapie kan veelzijdig ingezet worden bij revalidatie, pijnbestrijding en sporttraining. Je kinesist geeft je graag meer informatie over zijn of haar exacte werkwijze.
Soorten electrotherapie
De term elektrotherapie kan verschillende behandelwijzen omvatten die gaan van de elektrische stimulatie van de spieren tot het gebruik van geluidsgolven (ultrasone golven) en licht (laser).
Een kinesist zal elektrotherapie meestal combineren met andere therapievormen zoals oefentherapie of manuele technieken om jou zo goed mogelijk te helpen.
Enkele voorbeelden van elektrische therapieën zijn:
- NMES of neuromuscular electrostimulation: deze techniek stimuleert je spieren en zenuwen en wordt gebruikt bij het trainen van bepaalde spiergroepen, bijvoorbeeld na een operatie of neurologische problemen.
- TENS of transcutaneous electrical nerve stimulation: deze techniek werkt pijnstillend en kan zowel bij acute als chronische pijn worden gebruikt.
- ULTRASON: deze techniek werkt op basis van geluidsgolven of ultrasound en werkt zowel pijnstillend als ontstekingsremmend.
- LASER of lichttherapie: deze techniek is heel veelzijdig en kan bij veel verschillende klachten gebruikt worden.
Tijdens de kinesessies met electrotherapie stelt de kinesist je een behandeling specifiek op jouw maat voor. Zo word je steeds optimaal geholpen.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel elektrotherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Voor een sessie kinesitherapie van 30 minuten betaal je gemiddeld ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief van een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist.
De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van elektrotherapie door een kinesist. Contacteer je ziekenfonds of lees meer over de voorwaarden voor een terugbetaling van kinesitherapie.
Verberg informatie over kinesist voor electrotherapie - Vind een kinesist voor electrotherapieEndermologie
Vind een kinesist voor endermologieF
Fangotherapie
Laat meer zien van kinesist voor fangotherapie - Vind een kinesist voor fangotherapieHeb je last van artrose? Chronische ontstekingen? Of ben je op zoek naar langdurige warmtetherapie? Dan kan je kiezen voor fango kinesitherapie. Dankzij vulkanische modder worden je pijnklachten op een doeltreffende manier verlicht.
Vind meteen een kinesist voor fangotherapie
Of lees meer over:
Wat is fango therapie?
Wanneer kiezen voor fango therapie?
Voordelen fango therapie
Tarieven en terugbetaling
Wat is fango therapie?
Fangotherapie is een heel oude vorm van warmtetherapie en een behandelmethode binnen de kinesitherapie. ‘Fango’ is Italiaans voor ‘modder’ en is eigenlijk een vulkanisch poedervormig materiaal dat wordt gemengd met water. Dit levert verwarmde modder op met een temperatuur van ongeveer 45 °C. Warmtetherapie is heel doeltreffend in het bestrijden van chronische pijn.
Fango kan veel warmte opnemen en die opgenomen warmte lang vasthouden. Hierdoor verliest het tijdens de behandeling nauwelijks zijn hoge temperatuur.
Meestal wordt fangotherapie door de kinesist gecombineerd met andere behandelingsvormen zoals manuele massagetechnieken of mobilisaties. Zo worden je klachten doeltreffend aangepakt.
Vind meteen fangotherapie bij jou in de buurt.
Wanneer kiezen voor fango therapie?
Fangotherapie is ideaal voor wie last heeft van spierpijn, zenuwpijn of chronische pijn. Ook bij een combinatie van pijnklachten kan fangotherapie heel doeltreffend zijn.
Enkele klachten waarbij fangotherapie kan helpen, zijn:
- Reumatoïde artritis
- Pijnlijke gewrichtsaandoeningen
- Artrose
- De ziekte van Bechterew
- Fybromyalgie
- Osteoporose
- Jicht
- Herstel na een blessure
- …
Vind nu snel en eenvoudig een kinesist voor fangotherapie bij jou in de buurt.
Voordelen fango therapie
Fangotherapie maakt je spieren soepel, zorgt voor een betere doorbloeding, werkt ontgiftend en verlicht o.a. chronische ontstekingen. Het zorgt voor pijnverlichting, spierontspanning en een ontspannend effect op de gevoelszenuwen.
Zo bevordert fangotherapie onder andere:
- De bloeddoorstroming
- De doorlaatbaarheid van de bloedvaten
- De eliminatie van bacteriën en dode cellen
- Het herstel bij ontstekingen
- De ontspanning van je lichaam
- De stimulatie van de zenuwen die minder goed functioneren
- De toevoer van zuurstof in je lichaam
- De verlichting van pijn
- Het verminderen van overprikkelde zenuwen
- …
Deze vorm van warmtetherapie biedt alle voordelen van een warmtebron. Het resultaat is een gevoel van heerlijk verzachtende weldaad.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel fangotherapie kost, hangt af van het benodigde aantal kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie fango kinesitherapie van 25 minuten ongeveer € 30. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van fango kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds voor meer informatie of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Voor een bezoek aan de kinesist heb je altijd een doktersvoorschrift nodig. Daarna mag je uiteraard zelf kiezen bij welke kinesist je langsgaat.
Verberg informatie over kinesist voor fangotherapie - Vind een kinesist voor fangotherapieFasciatherapie
Vind een fasciatherapeutFunctionele krachttraining
Vind een kinesist voor functionele krachttrainingG
Geriatrische kinesitherapie
Laat meer zien van kinesist voor geriatrische kinesitherapie - Vind een kinesist voor geriatrische kinesitherapieBen je op zoek naar aangepaste kinesitherapie voor bejaarden? Dan kan je steeds bij een geriatrische kinesist terecht. Dankzij specifieke valpreventie, revalidatie, bewegingstherapie en respiratoire kinesitherapie worden ouderen steeds op maat begeleid!
Vind meteen een geriatrische kinesist
Of lees meer over:
Wat is geriatrische kinesitherapie?
Waarom kinesitherapie op maat van bejaarden?
Wat doet een geriatrische kinesist?
Tarieven en terugbetaling
Bijscholing en opleidingen
Wat is geriatrische kinesitherapie?
Geriatrische kinesitherapie is een aangepaste kinevorm die zich specifiek richt op de klachten van ouderen en bejaarden.
Er is o.a. aandacht voor gangrevalidatie, valpreventie en spierverstevigende oefeningen. Dankzij de activiteitgerichte oefentherapie kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook zachte manuele technieken en specifieke bewegingsvormen om lokale pijn te verlichten kunnen tijdens de kinesessies aan bod komen.
Geriatrische kinesisten hebben ervaring met verschillende thema’s zoals: acute of chronische CVA, mobiliteitsproblemen, revalidatie, de ziekte van Parkinson, dementie, herstellen van een val, enz.
Waarom kinesitherapie op maat van bejaarden?
Een geriatrische kinesist kan kinesitherapie en revalidatie beter op de specifieke behoeften van senioren afstemmen. Zeker kwetsbare bejaarden of ouderen met dementie, CVA, Parkinson, enz. zijn gebaat bij een aangepaste kinevorm.
Geriatrische kinesitherapie zorgt er bovendien voor dat ouderen zo lang mogelijk een grote mate van zelfstandigheid kunnen behouden en verhoogt de levenskwaliteit. Via een aangepast oefenprogramma wordt er tijdens de kinesessies gewerkt aan het evenwicht, meer spierkracht en een betere bewegingsmobiliteit.
Lukt het niet om zelf tot bij de kinesist te komen? Een geriatrisch kinesist is ook werkzaam in rustoorden, assistentiewoningen of komt met plezier op huisbezoek. Zo kunnen moeilijke verplaatsingen vermeden worden.
Vind snel en eenvoudig een geriatrisch kinesitherapeut bij jou in de buurt.
Wat doet een geriatrische kinesist?
Een geriatrisch kinesist focust in de eerste plaats op de nodige bewegingstherapie en het verbeteren of behouden van de motorische vaardigheden. Ook valpreventie is een belangrijk aandachtspunt.
Meestal wordt voor de start van de kinesessies met de huisarts of specialist besproken welke kinevormen het best aan bod komen. Enkele mogelijke behandelmethoden zijn:
- Mobilisaties, bijv. oefeningen met de fiets
- Spierversterkende oefeningen
- Ademhalingsoefeningen of respiratoire kinesitherapie
- Revalidatie na een heupbreuk, beenbreuk, schouderblessure, enz.
- Gangrevalidatie en bewegingstherapie
- Warmtetherapie voor een betere doorbloeding en soepele gewrichten
- Lymfedrainage om overtollig vocht in het lichaam te verwijderen
- …
Het verloop van het kinesitherapietraject verschilt van persoon tot persoon. Er wordt steeds rekening gehouden met de klachten, leeftijd, mogelijke medische aandoeningen, enz. Zo word je dankzij een persoonlijk traject steeds optimaal begeleid.
Tarieven en terugbetaling
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je geriatrische kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Neem voor meer informatie contact op met je ziekenfonds.
Bijscholing en opleidingen
Ben je zelf een kinesist en wil je je bijscholen in de geriatrische kinesitherapie? Neem een kijkje op onze pagina met verschillende opleidingen en workshops voor kinesisten. Breid je kennis over specifieke kinevormen voor ouderen verder uit en ga aan de slag als geriatrische kinesist!
Verberg informatie over kinesist voor geriatrische kinesitherapie - Vind een kinesist voor geriatrische kinesitherapieH
Handrevalidatie
Vind een kinesist voor handrevalidatieI
J
K
Kinderkinesitherapie
Laat meer zien van kinderkinesist - Vind een kinderkinesistZoek je professionele begeleiding om de ontwikkeling van je kind te stimuleren? Heeft je kind last van ademhalingsproblemen? Of is er sprake van gedrags- of leerproblemen? Dan kan behandeling van een kinderkinesist de juiste weg zijn.
Vind meteen een kinderkinesitherapeut
Of lees meer over:
Wat is kinderkinesitherapie?
Wat doet een kinderkinesist?
Werkwijze kinderkinesist
Kinderkine: voor wie?
Tarieven
Wat is kinderkinesitherapie?
Een kinderkinesist is gespecialiseerd in motorische, psychomotorische en respiratoire problemen bij baby’s en kinderen.
Kinderen ontwikkelen zich op allerlei vlakken door te spelen en bewegen. Soms kan er echter sprake zijn van een vertraagde motorische, mentale, sociale of emotionele ontwikkeling. Dan kan kinesitherapie een uitkomst bieden. Tijdens de kinesessies wordt je kind uitstekend begeleid om zo de ontwikkeling te bevorderen.
Ook als ouder word je betrokken bij de kinesessies. Zo kunnen jullie de oefeningen thuis verder zetten. Indien nodig, overlegt de kinesist met andere hulpverleners zoals de huisarts of het CLB. Op die manier krijgt je kind een kinesitherapietraject volledig op zijn of haar maat.
Wat doet een kinderkinesist?
Elke kinderkinesist heeft zo zijn of haar specialisatie. Tijdens kinderkinesitherapie kunnen afhankelijk van de klachten of specifieke behoeften van je kind verschillende therapievormen worden aangewend:
Bobath
Bobath wordt vooral toegepast bij kinderen met psychomotorische problemen. Het is een ideale kinesitherapievorm voor kinderen met een CP of NAH (niet-aangeboren hersenaandoening) of problemen op het niveau van het centraal zenuwstelsel.
Deze uiten zich vaak in de bewegingen van je kind. Is er sprake van spasticiteit, ataxie, hypertonie, hypotonie of dystonie? Dan is een vroege behandeling heel belangrijk om later spierverkortingen, orthopedische problemen en contracturen te voorkomen.
Tijdens Bobath-therapie wordt er gewerkt aan spierspanning en vlottere bewegingen. Ook een betere controle van de houding komt aan bod tijdens de kinesessies. Dankzij deze totaalaanpak wordt je kind optimaal geholpen.
Ontwikkelingsstimulatie
De ontwikkeling van kinderen verloopt volgens verschillende fases. In elke fase leert je zoon of dochter bepaalde vaardigheden ontwikkelen. Soms kan het echter zijn dat kinderen sommige vaardigheden op een latere leeftijd, of helemaal niet, ontwikkelen.
Via kinesitherapie worden de minder ontwikkelde vaardigheden via specifieke oefeningen gestimuleerd. Ontwikkelingsstimulatie helpt o.a. baby’s met een sterke voorkeurshouding of refluxproblemen, poepschuivers, huilbaby’s en kinderen met klompvoetjes.
Ademhalingstherapie
Ademhalingstherapie of respiratoire kinesitherapie bij kinderen pakt luchtwegproblemen met een overproductie van slijmen tot gevolg aan. Denk bijvoorbeeld aan astma, bronchitis, mucoviscidose, enz.
Tijdens de therapie wordt gebruikgemaakt van autogene drainage. Zo leert je kind op een bepaalde manier in- en uitademen om de longen en luchtwegen vrij te maken van overtollig slijm.
Voor baby’s zijn er speciale technieken op basis van thoraxaandrukkingen, neusspoeling en bouncing. Via deze technieken komen de slijmen bij je baby los en kunnen ze opgehoest worden.
Psychomotorische therapie
Psychomotorische kinesitherapie helpt zowel de basisvaardigheden van jonge kinderen ontwikkelen als enkele specifieke vaardigheden bij oudere kinderen.
Deze kinesitherapievorm focust op de samenhang van denken en handelen. Zo kan je o.a. bij een kinderkinesist terecht met klachten rond fijne en grove motoriek zoals balvaardigheden, evenwicht, coördinatie, schrijfmotoriek, ruimtelijk inzicht en concentratieproblemen. Of hulp voor dagelijkse activiteiten zoals eten, aankleden, veters strikken,…
Daarnaast kan een kinderkinesitherapeut ook de lateralisatie bij kinderen observeren en helpen ontwikkelen. Hierbij leert een kind een onderscheid maken tussen de linker- en rechterkant van het lichaam, en ontwikkelt het een voorkeurshand.
Voor de start van de therapie wordt eerst een gestandaardiseerde test afgenomen. Zo kan de psychomotorische therapie volledig op maat van je kind worden opgesteld.
Werkwijze kinderkinesist
Kinderkinesitherapie start meestal met een intakegesprek na doorverwijzing van een huisarts, kinderarts, het CLB of op eigen initiatief. Hier worden de klachten van je kind besproken. Indien nodig kan er meteen met therapie worden gestart.
Het is ook mogelijk dat er eerst verschillende testen worden afgenomen om een beter beeld te krijgen van de vaardigheden van je kind. Op basis hiervan kan een individueel begeleidingsplan worden opgesteld. Andere betrokken partijen zoals artsen of het CLB ontvangen hierover een verslag om een zo vlot mogelijke samenwerking te bekomen.
Daarna wordt de therapie gestart. Deze wordt op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Zo ben je zeker dat je kind uitstekend begeleid wordt.
Kinderkine: voor wie?
Kinderkinesitherapie of pediatrische kinesitherapie richt zich specifiek op baby’s en kinderen tot 18 jaar. Er wordt gefocust op de motorische ontwikkeling, bewegingsklachten of houdingsaandoeningen, het trainen van de spieren, enz.
Enkele klachten waarmee je bij de kinderkine terechtkan, zijn:
- Problemen door vroeggeboorte
- Trage motorische ontwikkeling
- Een afgeplat hoofdje bij baby’s
- Neuromotorische aandoeningen
- Spierziektes
- Problemen met de luchtwegen of ademhalingsproblemen
- Schrijfmotoriek
- Gedragsproblemen
- Leerproblemen
- Obesitas
- Plas- en stoelgangsproblemen
- Verkorte spieren
- Breuken
- Lateralisatieproblemen
- …
Vind nu eenvoudig een kinderkinesist voor een specifieke klacht.
Tarieven
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinderkinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Neem voor meer informatie contact op met je ziekenfonds.
Vind meteen jouw kinderkinesist: kinderkinesitherapie Antwerpen - kinderkinesitherapie Gent - kinderkinesitherapie Leuven - kinderkinesitherapie Mechelen - kinderkinesitherapie Brugge - kinderkinesitherapie Aalst - kinderkinesitherapie Brussel of kinderkinesitherapie Kortrijk.
Verberg informatie over kinderkinesist - Vind een kinderkinesistKinesio taping
Vind een kinesist voor kinesio tapingKinesis wand
Vind een kinesist met een kinesis wandKinesitherapie (Algemeen)
Laat meer zien van kinesist - Vind een kinesistHeb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert de pijn en voorkom je problemen in de toekomst.
Of lees meer over:
Wat is kinesitherapie?
Wat doet een kinesist?
Wanneer kinesitherapie?
Welke klachten worden behandeld?
Soorten kinesitherapie
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Tarieven en terugbetaling
Wat is kinesitherapie?
Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen. Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart en longen.
Door gebruik te maken van fysische middelen zoals manuele druk, koude, warmte en (zachte) elektrische stromen, en technische middelen helpt kinesitherapie je opnieuw vooruit.
Wat doet een kinesist: kine oefeningen en massage
Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen.
Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat voor het grootste deel uit oefeningen. De oefeningen kunnen eveneens worden aangevuld met massage en fysiotechniek. Via beweging probeert kinesitherapie de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan aanwenden. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.
Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesist probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten.
Kinesitherapie kan zowel in een privépraktijk plaatsvinden als in een zorginstelling zoals een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum. Indien je dit wil, kan kinesitherapie ook bij jou thuis doorgaan.
Vaak is het de bedoeling dat je de aangeleerde oefeningen thuis zelfstandig verderzet. Zo word je je bewust van de bewegingen en krijg je meer en meer vertrouwen in je lichaam. Je ontdekt wat werkt en wat niet, en hoe je problemen in de toekomst kan voorkomen.
Wanneer kinesitherapie?
De meeste mensen belanden bij de kinesist via een doktersvoorschrift. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van je ziekenfonds.
Een vaak behandelde klacht is acute rugpijn of nekpijn. Op basis van jouw klachten zal de kinesist een behandelprogramma opstellen om je zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. De kinesessies bestaan grotendeels uit oefeningen om je spieren te versterken, manuele therapie, massage en het aanleren van een betere houding.
Maar ook bij andere bewegingsklachten door sportblessures, arbeidsongevallen, whiplash, ziekte, ouderdom of een verkeerde beweging kan je bij de kinesist terecht. Kinesitherapie heeft als doel om je pijn te verminderen en je op een verantwoorde manier te leren bewegen. Zo kan je problemen in de toekomst zelf beperken.
Twijfel je of je met jouw klacht terecht kan bij een kinesist? Vraag dan vrijblijvend advies aan een kinesist in je buurt of aan je huisarts.
Welke klachten worden behandeld?
Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals:
- Lage rugpijn: lumbago, hernia, bekkeninstabiliteit, enz.
- Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn, enz.
- Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.
- Revalidatie ledematen: van voet, knie heup, schouder, elleboog en hand.
- Revalidatie wervelkolom: bij neurologische aandoeningen
Enkele veel gebruikte technieken bij kinesitherapie zijn:
- Lichaamsoefeningen
- Massage
- Manuele therapie
- Warmtetherapie
- Electrotherapie
Soorten kinesitherapie
Wil je je spieren en gewrichten losmaken? Je lichaam versterken en beter leren controleren? Revalideren na een operatie? Of verlost zijn van de pijn? Dan kan kinesitherapie je uitstekend helpen.
Naast algemene kinesitherapie bestaan er ook gespecialiseerde soorten kinesitherapie. Zo vind je steeds een behandeling perfect op jouw maat.
Manuele therapie
Manuele kinesitherapie onderzoekt en behandelt de bewegingsbeperkingen die aan de basis liggen van jouw klachten. Hierbij wordt uitgegaan van de denkwijze dat het lichaam één geheel is en alles met elkaar is verbonden. Zeker bij problemen met de wervelkolom is manuele therapie aangeraden.
De blokkades in je lichaam worden opnieuw beweeglijk gemaakt en je spieren worden met elkaar in balans gebracht. Dit zorgt ervoor dat je opnieuw vrij kan bewegen en dat dezelfde klachten later minder snel de kop opsteken.
Sportkinesitherapie
Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.
Uiteraard worden ook niet-sporters met een orthopedisch probleem geadviseerd en behandeld.
Prenatale kinesitherapie
Prenatale kine bestaat meestal uit een drietal sessies. Hier wordt gefocust op een ergonomische houding, oefeningen die de spieren versterken, relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en het geven van meer informatie over de bevalling. Ook het correct aanspannen van de bekkenbodem komt tijdens deze sessies aan bod.
Zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en lage rugpijn kunnen eveneens door prenatale kinesitherapie verholpen worden. Vanaf 26 weken zwangerschap kan je prenatale kine volgen.
Postnatale kinesitherapie
Postnatale kine kan ten vroegste vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling gestart worden. Meestal gaat het om 9 tot 18 behandelingen waarbij er vooral gefocust wordt op het verbeteren van de lichaamshouding, oefeningen om de buikspieren te versterken, bekkenbodemtraining en algemene conditietraining.
Respiratoire kinesitherapie
Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie focust zich op ademhalingsproblemen, zoals bijv. bij chronische longaandoeningen of acute luchtweginfecties.
Welke specifieke technieken tijdens de kinesitherapiesessies aan bod zullen komen, zijn o.a. afhankelijk van jouw leeftijd, het luchtwegprobleem en je fysieke belastbaarheid.
Dankzij respiratoire kine worden je longen geventileerd, wordt je bronchiale weerstand opgebouwd en je inspanningscapaciteit verbeterd.
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat veel verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle therapievormen focussen op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Hier vind je meer verheldering van deze verschillende behandelingsvormen.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel een sessie kinesitherapie kost, is afhankelijk van jouw specifieke behandeling. Gemiddeld kost een sessie 16 tot 30 euro. Het exacte tarief vind je op de persoonlijke pagina van de kinesist van jouw keuze.
Indien je een voorschrift hebt van de huisarts wordt een deel van de kost terugbetaald door de mutualiteit. Lees hier meer over ‘Terugbetaling kinesitherapie'.
Kinesitherapie aan huis
Vind een kinesitherapeut aan huisL
Lipomassage
Vind een kinesist voor een lipomassageLittekenbehandeling
Vind een kinesist voor littekenbehandelingLymfedrainage
Laat meer zien van kinesist voor lymfedrainage - Vind een kinesist voor lymfedrainageHeb je last van vochtophopingen of oedemen in je lichaam? Voelen je benen pijnlijk en zwaar aan? Of heb je last van gezwollen enkels? Dan kan kinesitherapie met lymfedrainage een uitkomst bieden. Contacteer een kinesist om je lymfestelsel te stimuleren en pak vandaag nog je lichamelijke klachten aan.
Vind meteen een kinesist voor lymfedrainage
Of lees meer over:
Wat is lymfedrainage?
Werkwijze lymfedrainage behandeling
Behandelen oedeem klachten
Tarieven
Wat is lymfedrainage?
Lymfedrainage is een behandeling die het lymfestelsel stimuleert. Het doel van lymfedrainage is overtollig lymfevocht beter en sneller af te voeren. Hierdoor kunnen heel wat gezondheidsproblemen worden aangepakt.
Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor bijna 80% uit vocht. Dit bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen. De taak van dit vocht is onder andere de afvalstoffen uit je lichaam verwijderen en zo zorgen voor een beter afweersysteem.
Deze lymfedrainage is een natuurlijke functie in je lichaam. Door stress, ziekte of trauma kan het echter zijn dat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt en dat er een vochtophoping, of oedeem, ontstaat.
Een kinesist stimuleert via lymfedrainage de vochtdoorstroming en verwijdert de vochtophopingen in je lichaam. Het resultaat is o.a. een goede immuniteit, minder stress en een betere hormoonbalans.
Lymfedrainage behandeling: hoe werkt het?
Lymfedrainage therapie start meestal met een vraaggesprek waarbij o.a. je klachten en het verloop van de behandeling in kaart wordt gebracht. Lymfedrainage is pijnloos en verlicht steeds jouw persoonlijke klachten.
De lymfedrainage behandeling kan op verschillende manieren gebeuren:
- Manuele lymfedrainage: Bij manuele lymfedrainage wordt één lichaamsdeel per keer behandeld. De manuele lymfedrainage verloopt meestal volgens de Dr. Vodder methode. Dankzij zachte, spiraalvormige massage wordt er een pompende druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. Zo kan het overtollige vocht in je lichaam worden afgevoerd.
- Bodyformer: Bij bodyformer wordt een apparaat gebruikt zodat het hele onderlichaam of bovenlichaam gelijktijdig kan worden behandeld. De bodyformer maakt gebruik van 24 flexibele pads die gedoseerde impulsen naar de te behandelen lichaamsdelen brengen.
- Lymftaping: Bij lymftaping wordt gebruikgemaakt van een tape met liftende werking. Hierdoor wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van overtollig lichaamsvocht gestimuleerd.
- Pressotherapie: Bij pressotherapie wordt gebruikgemaakt van een apparaat dat een bepaalde luchtdruk produceert en zo de oedemen in je lichaam op een aangename en zachte manier aanpakt.
Behandelen oedeem klachten
Lymfedrainage behandelt vochtophopingen in de armen, benen, het gezicht, de buik, enz. Deze oedemen kunnen zorgen voor verschillende fysieke en mentale klachten. Door het lymfestelsel te stimuleren worden afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam afgevoerd.
Lymfedrainage kan daardoor helpen bij diverse klachten zoals:
- Zware en vermoeide benen
- Koude handen en voeten
- Overtollig vocht in de enkels
- Cellulitis
- Oedemen of zwellingen na een ongeval of operatie
- Reuma
- Darmklachten
- Migraine en hoofdpijn
- Verstuikingen
- Bloeduitstortingen
- Bloedcirculatieproblemen, bijv. glaucoom
- Lichamelijke klachten door stress, bijv. slaapproblemen
- Spierpijn
- …
Vind via onze zoekfunctie snel en eenvoudig een kinesist voor lymfedrainage en de behandeling van jouw specifieke klacht.
Tarieven
Hoeveel lymfedrainge kost, hangt af van verschillende factoren zoals het aantal sessies en de tijdsduur. De prijs voor een lymfedrainage sessie van 30 minuten bedraagt ongeveer € 25. Voor de exacte tarieven kan je een kijkje nemen op de persoonlijke pagina van je kinesist.
Heb je een doktersvoorschrift voor lymfedrainage? Dan voorzien de meeste mutualiteiten een gedeeltelijke terugbetaling. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds.
Vind meteen jouw kinesist voor lymfedrainage: lymfedrainage Antwerpen - lymfedrainage Gent - lymfedrainage Leuven - lymfedrainage Mechelen - lymfedrainage Brugge - lymfedrainage Aalst - lymfedrainage Brussel of lymfedrainage Kortrijk.
Verberg informatie over kinesist voor lymfedrainage - Vind een kinesist voor lymfedrainageM
Magneettherapie
Vind een kinesist voor magneettherapieManuele therapie
Laat meer zien van manueel therapeut - Vind een manueel therapeut
Heb je last van een geblokkeerde rug of nek? Of doet een blessure of pijnlijke gewrichten je de das om? Dan kan manuele therapie je zeker helpen! Een manuele therapeut behandelt en herstelt je bewegingsapparaat zodat acute en chronische pijnklachten verholpen worden.
Vind meteen een manueel therapeut
Of lees meer over:
Wat is manuele therapie?
Werkwijze manueel therapeut
Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?
Verschil manueel therapeut en chiropractor?
Met welke klachten naar een manueel therapeut?
Tarieven
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder.
Manuele therapie ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten.
Tijdens manuele therapie wordt er onder andere gewerkt aan een betere lichaamshouding en een betere beweging van je gewrichten. Meestal zijn de resultaten al direct na de sessie voelbaar. Je hebt minder pijn en bewegen gaat een stuk soepeler.
Werkwijze manueel therapeut
Manuele therapie gaat meestal van start met een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek. Via verschillende spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten, enz. krijgt de manueel therapeut een beter beeld van je klachten en blokkades.
Voor je eerste sessie neem je best je identiteitskaart en een klevertje van de ziekenfonds mee. In tegenstelling tot bij kinesitherapie heb je voor een bezoek aan de manueel therapeut geen doktersattest nodig.
Op basis van alle verzamelde informatie zal je manueel therapeut een behandelplan op jouw maat opstellen. Het herstellen of revalideren kan gebeuren aan de hand van mobilisaties, zachte manipulaties van de gewrichten, oefentherapie, enz.
Bij een mobilisatie worden op een zachte, kalme en vrijwel pijnloze manier de gewrichten in je lichaam bewogen. Bij een manipulatie of “kraken” laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt. Beide technieken focussen op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in je lichaam.
Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?
Manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar ook perfect aanvullen. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze therapievormen:
Kinesitherapie focust zich voornamelijk op behandeling van spierpijn en gewrichten. Een kinesist kan de behandeling manueel uitvoeren of met behulp van apparaten. Voor een consultatie bij een kinesist heb je een doktersvoorschrift nodig. De kinesist zelf kan je vrij kiezen.
Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. De focus van manuele therapie ligt op het opheffen van bewegingsblokkades, met nadruk op de ruggengraat. Hiervoor zal de manueel therapeut enkel zijn handen gebruiken tijdens de behandelingen. Er wordt tijdens de sessies geen gebruik gemaakt van toestellen of medicijnen. Voor een bezoekje aan de manueel therapeut heb je geen doktersvoorschrift nodig. Welke manueel therapeut je raadpleegt kan je ook vrij kiezen.
Osteopathie ziet net als manuele therapie het lichaam als één geheel. Osteopathie legt daarbij nog extra verbanden tussen het bewegingsapparaat en alle andere lichaamsdelen (organen, bindweefsel,…) Een osteopaat zal dan ook in je gehele lichaam op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van je klachten. Voor osteopathie heb je eveneens geen doktersvoorschrift nodig. Een osteopaat kan je vrij kiezen.
Lees hier meer over het verschil tussen een kinesist, manueel therapeut en osteopaat. Wat je klachten of persoonlijke voorkeuren ook zijn, je vindt snel en eenvoudig een kinesist, manueel therapeut of osteopaat die bij je past!
Verschil manueel therapeut en chiropractor?
Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen.
Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.
Met welke klachten naar een manueel therapeut?
Enkele mogelijke klachten waarmee je bij een manueel therapeut terechtkan, zijn:
- Sportblessures
- Pijnklachten
- Stramme spieren
- Geblokkeerde gewrichten
- Bewegingsblokkades
- Een whiplash
- Een hernia
- …
Heb je een specifieke klacht? Stel je vragen steeds vrijblijvend aan je manueel therapeut.
Tarieven
Hoeveel manuele therapie kost, hangt af van je klachten en het aantal sessies dat je nodig hebt.
Een sessie manuele therapie duurt gemiddeld 30 minuten tot een uur, en kost standaard € 22.26 indien de manuele therapeut geconventioneerd is. Neem een kijkje op de persoonlijke pagina van je manuele therapeut voor de exacte tarieven.
Ziekenfondsen betalen een deel van de behandeling terug. Manuele therapie valt onder kinesitherapie en vallen mogelijk onder dezelfde terugbetaling. Sommige mutualiteiten kunnen een andere terugbetaling voorzien voor manuele therapie.
Je kan met of zonder doktersvoorschrift terecht bij een manueel therapeut.
Vind meteen jouw manueel therapeut: manuele therapie Antwerpen - manuele therapie Gent - manuele therapie Leuven - manuele therapie Mechelen - manuele therapie Brugge - manuele therapie Aalst - manuele therapie Brussel of manuele therapie Kortrijk.
Verberg informatie over manueel therapeut - Vind een manueel therapeutMassagetherapie
Vind een kinesist voor massagetherapieMotorische ontwikkelingsstimulatie
Vind een kinesist voor motorische ontwikkelingsstimulatieMusculoskeletale kinesitherapie
Vind een kinesist voor musculoskeletale kinesitherapieMyofasciale therapie
Laat meer zien van myofasciaal therapeut - Vind een myofasciaal therapeutHeb je last van hoofdpijn? Een hernia of tenniselleboog? Of pijnlijke gewrichten? Dan kan myofasciale therapie een oplossing bieden! Door de triggerpoints in je lichaam te behandelen, verlost een kinesist je van je functionele klachten.
Vind meteen een kinesist voor myofasciale therapie
Of lees meer over:
Wat is myofasciale therapie?
Myofasciale therapie: voor wie?
Oorzaken triggerpoints
Werkwijze
Tarieven en terugbetaling
Myofasciale therapie opleiding
Wat is myofasciale therapie?
Soms kan het zijn dat pijn wordt veroorzaakt door het verkeerd functioneren van de spieren. Een ongeval, overbelasting, stress of een verkeerde beweging kan aan de basis liggen van deze pijnpunten die ook wel triggerpoints worden genoemd.
Een myofasciaal triggerpoint is een geïrriteerde plaats in een voelbaar gespannen spier. Triggerpunten beïnvloeden de doorstroming in je lichaam en kunnen op hun beurt knopen veroorzaken. Deze veroorzaken naast plaatselijke pijn vaak ook uitstralende pijn naar andere delen van je lichaam.
Het doel van de kinesitherapie behandeling is het uitschakelen van de triggerpoints die in je lichaam vervelende klachten kunnen veroorzaken. Via myofasciale therapie zal een kinesist je proberen te verlossen van pijnlijke en stijve gewrichten, bewegingsbeperkingen, verminderde kracht, tintelingen, hoofdpijn, enz.
Myofasciale therapie: voor wie?
Myofasciale therapie is voor iedereen die last heeft van pijn als gevolg van triggerpoints in de spieren.
Enkele klachten die tijdens de kinesitherapiesessies kunnen worden aangepakt, zijn:
- Rugpijn
- Heuppijn
- Een whiplash
- Schouderpijn
- Een tenniselleboog of golferselleboog
- Kniepijn
- Voetpijn
- Pijnlijke spieren, pezen of gewrichten
- Duizeligheid
- Oorsuizen
- Buikpijn en maagpijn
- Zure oprispingen en andere spijsverteringsproblemen
- …
Een kinesist kan met myofasciale therapie allerlei functionele problemen behandelen. Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig kinesitherapie voor jouw specifieke klacht bij jou in de buurt!
Oorzaken triggerpoints
Het ontstaan van triggerpoints in je lichaam kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Het overbelasten van je spieren
- Steeds dezelfde beweging blijven uitoefenen
- Langdurig aangespannen spieren, bijv. door stress
- Een verkeerde werkhouding
- Plotse schokken
- Een valpartij of botsing
- Een scheefstand van de wervels
- …
Samen met je kinesist kan je dieper ingaan op de mogelijke oorzaak van jouw pijnpunten.
Werkwijze
Bij myofasciale therapie worden de pijnpunten in je lichaam opgespoord en behandeld. Hiervoor kan een kinesist gebruikmaken van verschillende technieken zoals rekkingen, massage, aanprikken met een naald, enz.
Het doel van myofasciale therapie is de ontspanning van de spier en het wegnemen of verminderen van je pijnklachten.
Een populaire en veelgebruikte techniek bij myofasciale therapeuten is dry needling. Hierbij wordt de gespannen spier aangeprikt met een fijne, steriele accupunctuurnaald. Daardoor zal de spier gestimuleerd worden om terug te ontspannen. Dry needling is een doeltreffende en veilige techniek. Na de kinesessies kan je je soms wat stijf voelen of een blauwe plek opmerken. Deze neveneffecten verdwijnen meestal terug na een paar dagen. Vind meteen een gespecialiseerde kinesist voor dry needling.
Een andere manier om myofasciale pijn te behandelen is via zachte massagetechnieken die als doel hebben een volledige ontspanning te bekomen. Ook milde druktechnieken en stretching kunnen worden aangewend om de triggerpoints te behandelen.
Op de persoonlijke pagina van je kinesist kan je meer lezen over zijn of haar specialisaties en werkwijze.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel myofasciale therapie kost, hangt af van het aantal sessies, de behandelwijze en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Voor een kinesessie met myofasciale therapie betaal je gemiddeld ongeveer € 30. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
De meeste mutualiteiten voorzien onder bepaalde voorwaarden een gedeeltelijke terugbetaling voor kinesitherapie. Hiervoor neem je best een kijkje op de website van je ziekenfonds.
Myofasciale therapie opleiding
Wil je je als kinesitherapeut graag bijscholen in myofasciale therapie? Neem dan zeker een kijkje in ons aanbod trainingen en workshops voor kinesisten.
Tijdens een opleiding myofasciale therapie wordt er gefocust op triggerpoints, myofasciale dysfunctie en perifere en centrale pijnmechanismen. Naast een stevige wetenschappelijke basis is er ruimte voor praktijk met het trainen met behulp van musculoskeletale ultrasound, het aanleren van myofasciale spierkettingen, enz.
Verbreed je kennis over triggerpoints en dry needling met een myofasciale therapie opleiding!
Vind meteen jouw myofasciaal therapeut: myofasciale therapie Antwerpen - myofasciale therapie Gent - myofasciale therapie Leuven - myofasciale therapie Mechelen - myofasciale therapie Brugge - myofasciale therapie Aalst - myofasciale therapie Brussel of myofasciale therapie Kortrijk.
Verberg informatie over myofasciaal therapeut - Vind een myofasciaal therapeutN
Neurologische revalidatie kinesitherapie
Laat meer zien van kinesist voor neurologische revalidatie kinesitherapie - Vind een kinesist voor neurologische revalidatie kinesitherapieBen je op zoek naar een kinesist om te revalideren na een hersenbloeding of herseninfarct? Of heb je Parkinson, ALS of Multiple Sclerose? Een kinesist neurologische revalidatie helpt je de draad van je leven terug op te pikken en werkt samen met jou aan het verbeteren van motorische problemen.
Vind meteen een kinesist voor neurologische revalidatie
Of lees meer over:
Wat is neurologische revalidatie?
Neurologische revalidatie: voor wie?
Werkwijze
Tarieven
Opleiding
Wat is neurologische revalidatie?
Neurologische revalidatie kinesitherapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie die zorg biedt aan patiënten van alle leeftijden met een aandoening aan het zenuwstelsel.
Via de verschillende technieken en oefeningen die tijdens de revalidatiesessies aan bod komen, wordt je levenskwaliteit zoveel mogelijk verbeterd. Tijdens de kinesessies wordt volop ingezet op een maximale re-integratie en zelfstandigheid.
Vind meteen een kinesist voor neurologische revalidatie bij jou in de buurt.
Neurologische revalidatie kinesitherapie: voor wie?
Neurologische revalidatie richt zich onder andere op patiënten met:
- NAH of een niet-aangeboren hersenletsel
- Parkinson
- MS of Multiple Sclerose
- ALS of Amyotrofische Lateraal Sclerose
- Guillain-Barré
- Polyneuropathie
- Evenwichtsstoornissen
- Ruggenmergletsels
- …
Vind meteen een kinesist voor neurologische revalidatie bij jou in de buurt.
Werkwijze neurologische revalidatie kinesitherapie
Bij neurologische revalidatie kinesitherapie ligt de klemtoon op het verbeteren van het algemeen functioneren via specifieke oefenmethodes. Hierbij zijn regelmaat, systematiek en opvolging van groot belang.
Voor de revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsels kunnen verschillende therapievormen worden aangewend.
Neuro Development Treatment (NDT) of Bobath therapie
Patiënten met een hersenletsel hebben soms last van een te hoge spierspanning met als gevolg snelle en ongecontroleerde bewegingen. NDT of Bobath therapie focust daarom op oefeningen die zorgen voor een betere controle over de spieren.
Via oefentherapie wordt er onder andere gewerkt aan houdings- en bewegingsproblemen. Ook gevoelsveranderingen (zoals pijn, tintelingen, doofheid, enz.) of gedragsveranderingen kunnen tijdens de kinesessies behandeld worden.
Neuro Development Treatment behandelt zowel de lichamelijke als emotionele gevolgen van hersenbeschadiging.
PANat concept of Johnstone concept
Het PANat of Johnstone concept is gebaseerd op de Bobath therapie, maar focust op het beïnvloeden van abnormale bewegingspatronen door het gebruik van opblaasbare drukspalken.
Deze spalken werden voor het eerst ontwikkeld door de Schotse kinesitherapeuten Margaret Johnstone en haar zus Ann Thorp. De spalken zijn de ideale hulpstukken tijdens oefensessies, en worden onder andere gebruikt bij matoefeningen, de stabilisatie van de ledematen, de ondersteuning van de schouders en romp, bekkenoefeningen, enz.
Doordat de spalken transparant zijn, heb je steeds een perfect zicht op de positie van je ledematen. Het is dan ook zeker mogelijk om de aangeleerde kinesitherapie oefeningen zelfstandig thuis verder te zetten.
Motor Imagery Training (MIT)
Motor Imagery (MI) is het proces waarbij een gedrag of beweging mentaal wordt ingebeeld. De bewegingen worden hierbij zo levendig voorgesteld dat het lijkt alsof je de beweging ook effectief aan het uitvoeren bent. Tijdens Motor Imagery Training (MIT) werk je samen met je kinesist rond deze mentale training.
Het doel is om zo je motorische problemen te verbeteren. Door mentale oefeningen uit te voeren in de hersengebieden die ook actief worden bij het effectief uitvoeren van de beweging, verbetert ook de motorfunctie van de aangedane ledematen.
Je kinesist zal samen met jou bespreken welke therapievorm het best bij jouw specifieke situatie past. Er wordt steeds een behandelplan volledig op jouw maat opgesteld.
Tarieven
Elk revalidatieproces is anders en daarom moeilijk op voorhand te bepalen. Neem voor het exacte tarief van je kinesist een kijkje op zijn of haar persoonlijke pagina. Gemiddeld betaal je € 22,26 voor een kinesitherapiesessie.
Er is hiervoor een gedeeltelijke terugbetaling voorzien door je mutualiteit. Contacteer je ziekenfonds voor de voorwaarden.
Opleiding neurologische revalidatie kinesitherapie
Ben je werkzaam als kinesitherapeut en wil je je verder specialiseren in de neurologische revalidatie? Neem dan een kijkje in ons aanbod cursussen en opleidingen voor kinesisten.
Vind meteen een kinesist voor neurologische revalidatie: neurologische revalidatie Antwerpen - neurologische revalidatie Gent - neurologische revalidatie Leuven - neurologische revalidatie Mechelen - neurologische revalidatie Brugge - neurologische revalidatie Aalst - neurologische revalidatie Brussel of neurologische revalidatie Kortrijk.
Verberg informatie over kinesist voor neurologische revalidatie kinesitherapie - Vind een kinesist voor neurologische revalidatie kinesitherapieNST
Laat meer zien van kinesist voor NST - Vind een kinesist voor NSTHeb je last van artrose of andere gewrichtsklachten? Heb je te kampen met chronische vermoeidheid? Of ervaar je nekpijn of rugklachten? Dan kan een NST kinesist je via verschillende manuele technieken van je acute en chronische pijnen verlossen.
Vind meteen een kinesist voor NST
Of lees meer over:
Wat is NST?
Werkwijze NST
NST: behandeling klachten
NST nazorg
Tarieven en terugbetaling
Wat is NST?
NST is de afkorting van Neurostructurele Integratie Therapie, een heel krachtige en doeltreffende techniek die wordt gebruikt bij verschillende structurele, biochemische en emotionele gezondheidsproblemen.
NST vertrekt vanuit de visie dat het lichaam een zichzelf regulerend systeem is. Via manuele technieken worden je wervelzuil, ledematen en schedel behandeld. Het doel? Acute en chronische pijnklachten verminderen en je lichaam zowel fysiek als emotioneel terug in evenwicht te brengen.
Neurostructurele Integratie Therapie of NST is een heel veilige behandelmethode die bij jong en oud kan gebruikt worden om verschillende fysieke klachten aan te pakken.
Werkwijze NST
Bij NST kinesitherapie wordt gebruikgemaakt van manuele technieken. De kinesist zal met zijn duimen of vingers korte, rollende bewegingen maken op plaatsen met zacht weefsel. Dit zijn meestal je spieren, ligamenten, zenuwen of pezen.
Door het lichaam op deze manier te prikkelen, treden enkele veranderingen op en wordt het zelfhelende vermogen van je eigen lichaam gestimuleerd.
Na enkele rolbewegingen wordt even een pauze ingelast om je lichaam de tijd te geven om de prikkels te verwerken. Doordat er tijdens de behandeling geen krachtige manipulaties worden gebruikt, is deze NST behandeling pijnloos en niet belastend voor je lichaam. Naast een verbetering van fysieke klachten, heeft NST ook een positief effect op mentale klachten.
Een kinesessie NST duurt ongeveer 20 à 30 minuten.
NST: behandeling klachten
Neurostructurele Integratie Therapie kan aangewend worden bij uiteenlopende klachten zoals:
- Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn
- Artrose en andere gewrichtsklachten
- Hoofdpijn
- Astma en andere ademhalingsklachten
- Gevoelens van neerslachtigheid
- Menstruatieklachten
- Chronische vermoeidheid of CVS
- Burn-out en bore-out
- Stress en spanningsklachten
- Nekpijn
- Rugpijn
- …
Na 2 à 3 kinesessies NST is meestal al een verbetering van je klachten merkbaar. Vind snel en eenvoudig een NST kinesist voor jouw specifieke klacht.
NST nazorg
Heb je jouw NST behandeling achter de rug? Dan kunnen deze tips je helpen bij de nazorg:
- Probeer niet langer dan 30 minuten stil te zitten. Liggen is geen probleem.
- Probeer vaak te gaan wandelen, bij voorkeur elke dag minstens een kwartier.
- Drink zoveel mogelijk water en probeer stimulerende middelen zoals koffie te vermijden.
- Beweeg de eerste twee dagen voorzichtig, bijv. door geen zware objecten op te tillen.
- Probeer een week lang andere therapievormen zoals massage, chiropractie of accupunctuur te vermijden.
- Vermijd een week lang heet water (bijv. overdreven warm water tijdens het douchen of in bad) op de behandelde lichaamsdelen.
Na de NST behandeling kunnen bijwerkingen zoals rillingen, hoofdpijn of ledematenpijn optreden. Deze reacties zijn positief en betekenen dat het genezingsproces begonnen is. Heb je toch veel last? Neem dan zeker contact op met je kinesist. Hij of zij kan je hier uitstekend over adviseren.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel NST kinesitherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een behandeling van 20 à 30 minuten ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist.
De meeste kinesisten zijn geconventioneerd en volgen de tarieven van het RIZIV. In dat geval betaal je € 22,26 voor een kinesitherapiebehandeling.
Meestal voorziet je ziekenfonds ook een gedeeltelijke terugbetaling voor kinesitherapie. Lees hier meer over de exacte voorwaarden voor terugbetaling van kinesitherapie en de tarieven.
Verberg informatie over kinesist voor NST - Vind een kinesist voor NSTO
Oefentherapie
Vind een kinesist voor oefentherapieOrofaciale therapie
Vind een orofaciaal kinesitherapeutOsteopathie (Algemeen)
Vind een osteopaatP
Palliatieve kinesitherapie
Vind een kinesist voor palliatieve kinesitherapiePediatrische kinesitherapie
Laat meer zien van kinesist voor pediatrische kinesitherapie - Vind een kinesist voor pediatrische kinesitherapieHeeft je baby of kindje last van ademhalingsproblemen of bewegingsproblemen? Een pediatrisch kinesist geeft kinesitherapie speciaal op maat van heel jonge tot oudere kinderen.
Vind meteen een pediatrische kinesist
Of lees meer over:
Wat is pediatrische kinesitherapie?
Wat doet een pediatrisch kinesist?
Pediatrische kinesitherapie: voor wie?
Hoe verloopt kinesitherapie bij kinderen?
Mogelijke kinevormen bij kinderen
Tarieven en terugbetaling
Wat is pediatrische kinesitherapie?
Pediatrische kinesitherapie is kinesitherapie op maat van baby’s, kinderen en jongeren.
Meestal heeft een pediatrisch kinesist ook een bepaalde specialisatie, zoals bijvoorbeeld ademhalingskinesitherapie voor kinderen of hulp bij de motorische ontwikkeling van kinderen.
Pediatrische kinesisten letten ook op de noodzaak aan bijkomende ondersteuning van het kind. Indien nodig kan een kinesist bijvoorbeeld doorverwijzen naar een logopedist, ergotherapeut, psycholoog… Zodat je kind zo goed mogelijk geholpen wordt.
Vind meteen een overzicht van pediatrische kinesisten in Vlaanderen.
Wat doet een pediatrisch kinesist?
Een pediatrisch kinesist begeleidt en optimaliseert de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen.
Door te bewegen ontwikkelen kinderen zich fysisch, emotioneel en psychosociaal. Soms is er echter sprake van een vertraging of afwijking in de ontwikkeling. Dan kan pediatrische kinesitherapie helpen om deze ontwikkeling te stimuleren.
Sommige problemen uiten zich al vroeg tijdens de eerste levensjaren van je kind. Denk bijvoorbeeld maar aan vastzittende slijmen bij je baby. Een pediatrisch kinesist kan deze slijmen losmaken via bijvoorbeeld een autogene drainage of neusspoelingen.
Omdat pediatrische kinesitherapie zich dikwijls richt op jonge tot heel jonge kinderen, word je als ouder altijd nauw betrokken bij de kinesitherapiesessies.
Enkele zaken die tijdens de pediatrische kinesitherapie aan bod kunnen komen, zijn:
- De motorische ontwikkeling van kinderen
- Het motorisch leren van kinderen
- De fysieke fitheid van kinderen
- De spieren, hart- en longfunctie van kinderen
- …
Pediatrische kinesitherapie: voor wie?
De volledige kinesitherapiebehandeling wordt speciaal op maat van de leeftijd van het kind afgesteld.
Pediatrische kinesitherapie is er zowel voor baby’s en jonge kinderen als adolescenten:
- Met orthopedische aandoeningen
- Met sportblessures
- Met groeiproblemen of groeipijn
- Met motorische problemen zoals bijv. problemen met het evenwicht of schrijfmotoriek
- Met moeilijkheden op het vlak van coördinatie
- Met ademhalingsproblemen zoals bijv. vastzittende slijmen bij baby’s of astma
- …
Hoe verloopt kinesitherapie bij kinderen?
Baby’s leren rollen, zitten, kruipen en stappen. Maar daar stopt het niet. Een kind blijft zich steeds verder ontwikkelen en leert constant nieuwe vaardigheden aan. Wanneer er ergens een probleem in de motorische ontwikkeling opduikt, helpt pediatrische kinesitherapie de ontwikkeling van het kind te stimuleren. Dit kan op allerlei verschillende manieren, afhankelijk van de nood van het kind.
Kinesitherapie bij baby’s
Bij kleine kindjes tussen 0 en 2 jaar kunnen verschillende motorische problemen opduiken zoals:
- Een voorkeurhouding van de baby
- Een afgeplat hoofdje of scheef nekje
- Een kindje met bijzondere voortbewegingsvormen zoals sluipen of billenschuiven
- Een kindje met een mentale achterstand
- Een kindje met een te lage spierspanning of hypotonie
- Een kindje dat te vroeg (prematuur) geboren is
- Een open ruggetje
- Orthopedische problemen
- …
Pediatrische kinesitherapie helpt o.a. bij neurologische aandoeningen, neuromotorische aandoeningen, spieraandoeningen, orthopedische aandoeningen en reumatoïde aandoeningen van baby’s en peuters.
Kinesitherapie bij kinderen
Ook wanneer je kindje ouder wordt, kan pediatrische kinesitherapie een grote meerwaarde zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het ontwikkelen en benaderen van een normaal bewegingspatroon bij kinderen. Een juist bewegingspatroon is nodig om de verdere motorische mijlpalen, zoals bijvoorbeeld een goede schrijfmotoriek of ruimtelijk inzicht, tijdens de kindertijd te bereiken.
Binnen de pediatrische revalidatie zijn er verschillende strekkingen die kunnen gevolgd worden om de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren.
Verschillende kinevormen bij kinderen
Bobath therapie
Bobath therapie wordt vooral gebruikt bij kinderen met neuromotorische ontwikkelingsproblemen. De kinesist zal observeren wat het kind al kan en op welke manier het dit doet. Zo kan gekeken worden welke spieren te veel of te weinig actief zijn. Daarna wordt het kindje in de juiste positie gebracht (bijv. bij een voorkeurshouding bij baby’s) of leert het specifieke oefeningen aan. Hierbij kan de kinesist gebruikmaken van hulpmiddelen zoals strekkers of sta-apparatuur.
Omdat het zenuwstelsel plastisch is, is een vroege behandeling en herhaling heel belangrijk.
Taakgerichte therapie
Taakgerichte therapie is een benadering die zich richt op het helpen van kinderen bij het verbeteren van hun motorische vaardigheden, functionele vaardigheden en algehele onafhankelijkheid door ze te betrekken bij doelgerichte taken of activiteiten.
Dit type therapie is ontworpen om specifieke functionele doelen te bereiken en het vermogen van een kind om dagelijkse activiteiten uit te voeren te vergroten. Therapeuten die deze benadering toepassen, werken nauw samen met kinderen om taken te identificeren die relevant zijn voor hun dagelijks leven en ontwikkelingsbehoeften. Daarnaast wordt bij deze aanpak vaak samengewerkt met ouders, verzorgers en leerkrachten om de continuïteit en generalisatie van de tijdens de therapie geleerde vaardigheden naar de dagelijkse routines en activiteiten van het kind te waarborgen.
Regelmatige evaluatie en aanpassing van de doelen maken ook deel uit van het proces om de vooruitgang te waarborgen en de therapie aan te passen aan de veranderende behoeften van het kind.
Ademhalingskine of autogene drainage
Autogene drainage is een ademhalingstechniek die slijmen losmaakt en verwijdert door de ademhaling te moduleren. Hierbij kunnen afhankelijk van de leeftijd van het kind hulpstukken worden gebruikt zoals bijvoorbeeld een flutter. Verder kunnen ook de bovenste luchtwegen gereinigd worden door middel van een neusspoeling en correcte aerosoltechniek.
Ademhalingskine is nuttig bij zowel chronische als acute infectieziekten zoals (RSV) bronchitis, longontsteking, mucoviscidose, COPD, emfyseem, enz.
Psychomotoriek bij kinderen
Psychomotoriek is de bewuste, vanuit de hersenen gestuurde beweging. Tijdens pediatrische kinesitherapie kan zowel met jonge als oudere kinderen gewerkt worden rond motorische activiteiten. Zo kan er gewerkt worden rond evenwicht, coördinatie, reactiesnelheid,… Of specifieke kinesitherapie om bepaalde vaardigheden zoals eten met mes en vork of schrijven met een pen te verbeteren.
Bij schrijfmotoriek wordt gefocust op hoe kinderen schrijven en worden problemen zoals verkrampt schrijven, een foutieve pengreep of een onleesbaar geschrift verholpen.
Tarieven en terugbetaling
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je pediatrisch kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang de klachten, het recht op een verhoogde terugbetaling en of de kinesist geconventioneerd is of niet. Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie of neem contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor pediatrische kinesitherapie - Vind een kinesist voor pediatrische kinesitherapiePelvische reëducatie
Laat meer zien van kinesist voor pelvische reëducatie - Vind een kinesist voor pelvische reëducatieHeb je te maken met ongewild urineverlies of stoelgangverlies? Ben je zwanger? Of heeft je kindje last van bedplassen? Pelvische reëducatie helpt om de bekkenbodemspieren te stimuleren en te versterken.
Vind meteen een pelvische reëducatie kinesist
Of lees meer over:
Wat is pelvische reëducatie?
Klachten bij bekkenbodemproblemen
Hoe verloopt pelvische reëducatie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is pelvische reëducatie?
Pelvische reëducatie is het geheel van technieken die een kinesist aanwendt bij de revalidatie van bekkenbodemspieren.
Het doel van deze technieken is om storingen in het afsluitmechanisme van de urineblaas of endeldarm te verhelpen door deze te trainen. Zo versterk je je bekkenbodemspieren en kan je klachten zoals urineverlies of verlies van stoelgang op een doeltreffende manier aanpakken.
Vind meteen een kinesist voor pelvische reëducatie in jouw buurt.
Klachten bij bekkenbodemproblemen
Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen problemen met bekkenbodemspieren ondervinden.
Deze bekkenbodemspieren vormen een belangrijke spiergroep die onderaan het bekken ligt. Bekkenbodemspieren hebben 3 belangrijke functies:
- Een steunfunctie
- Een sluitfunctie
- Een seksuele functie
Wanneer bekkenbodemspieren verzwakt zijn of niet correct gebruikt worden, kunnen problemen opduiken zoals:
- Moeite met plassen
- Het gevoel hebben altijd te moeten plassen
- Bedplassen
- Stoelgangverlies
- Pijn rondom het bekken
- Pijn tijdens seks
- Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
- …
Hoe verloopt pelvische reëducatie?
Dankzij oefeningen of bekkenbodemreëducatie wordt de controle over de sluitspier verbeterd. Ook kan de kinesitherapeut werken met elektrostimulatie. Hierbij worden de bekkenbodemspieren geprikkeld met elektrische impulsen zodat deze gestimuleerd en versterkt worden. Bij een spastische bekkenbodem of bij obstipatie kan relaxatie van de bekkenbodem nuttig zijn.
Pelvische reëducatie verhelpt klachten zoals:
- Uitzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm
- Ongewild urineverlies
- Ongewild stoelgangverlies
- Postoperatieve verwikkelingen, bijvoorbeeld na een prostaatoperatie
- Bedplassen
- …
Advies rond drinken, eten en plassen
De kinesist kan vragen om een drank- en plasschema bij te houden. Zo kan worden nagegaan hoe vaak je drinkt en plast.
Bij problemen met de stoelgang kan advies worden gegeven over gezonde voeding. Verder wordt ook duidelijk uitgelegd wat een correcte toilethouding is. Je krijgt verschillende tips zoals proberen om bij het plassen vooral niet te persen.
Oefeningen voor bekkenbodemspieren
Een kinesist leert je om de bekkenbodemspieren op een juiste manier te ontspannen en aan te spannen.
Er kan ook worden gebruikgemaakt van biofeedback en elektrostimulatie. In dat geval wordt een kleine anale of vaginale sonde ingebracht waarmee de kracht van de bekkenbodemspier kan worden gecontroleerd. Via biofeedback kan je op een computerscherm volgen hoe goed je de oefeningen uitvoert. Indien nodig wordt gebruikgemaakt van elektrostimulatie om het probleem verder aan te pakken.
Bedplassen kind
Ook bij kinderen is pelvische reëducatie mogelijk. Hierbij wordt door de kinesist op maat van het kind uitgelegd wat de bedoeling van de kinesitherapiesessies is.
Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben zoals een te kleine blaascapaciteit, een overactieve blaas, een te diepe en vaste slaap, enz.
Er zijn verschillende manieren om bedplassen aan te pakken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een plaswekker. Of kan de kinesist een drankschema voor het kind opstellen. Ook kan er blaastraining aan bod komen en kan de kinesist uitleg geven over een superplas. De volledige kinesitherapiebehandeling is op maat van kinderen.
Tarieven en terugbetaling
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist voor pelvische reëducatie.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie of neem contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor pelvische reëducatie - Vind een kinesist voor pelvische reëducatiePerinatale kinesitherapie
Laat meer zien van kinesist voor perinatale kinesitherapie - Vind een kinesist voor perinatale kinesitherapieBen je zwanger of net bevallen? Dan is perinatale kinesitherapie een echte aanrader om zwangerschapskwaaltjes aan te pakken of om je lichaam na de bevalling te helpen herstellen!
Vind meteen perinatale kinesitherapie
Of lees meer over:
Wat is perinatale kinesitherapie?
Perinatale kinesitherapie voor de bevalling
Perinatale kinesitherapie na de bevalling
Tarieven en terugbetaling
Wat is perinatale kinesitherapie?
Bij perinatale kinesitherapie worden vrouwen begeleid voor en na de bevalling. Kinesitherapie voor de bevalling helpt om zwangerschapskwaaltjes te verminderen en maakt het lichaam klaar voor een vlotte bevalling.
Na de bevalling helpt perinatale kinesitherapie om het lichaam te herstellen. Verzwakte spiergroepen worden opnieuw verstevigd zodat het lichaam terug in goede conditie wordt gebracht.
Vind meteen perinatale kinesitherapie bij jou in de buurt.
Perinatale kinesitherapie voor de bevalling
Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Je organen en verschillende weefsels komen onder druk te staan om plaats te maken voor je groeiende baby. Verder zorgt je groeiende buik ook voor het veranderen van je zwaartepunt en lichaamshouding en wordt de flexibilieit van je spieren op de proef gesteld.
Kine bij zwangerschapskwaaltjes
Door de veranderingen in je lichaam kunnen bepaalde zwangerschapskwaaltjes opduiken zoals vermoeidheid, vaak moeten plassen, misselijkheid, brandend maagzuur, lage rugpijn, moeizame doorstroming, enz. Zwangerschapskine helpt je om deze kwaaltjes zo goed mogelijk op te vangen.
Voorbereiding bevalling
Perinatale kinesitherapie bereidt je lichaam bovendien zo goed mogelijk voor op de bevalling. Zo kan er gewerkt worden met ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen. Tijdens de bevalling kan je daardoor je bekken, bekkenbodem en baby beter beschermen. Prenatale kinesitherapie of zwangerschapskinesitherapie kan al vanaf 26 weken zwangerschap.
Perinatale kinesitherapie na de bevalling
Ook na de bevalling biedt kinesitherapie veel voordelen. Postnatale kinesitherapie start meestal vanaf 3 tot 8 weken na de bevalling.
Bekkenbodemspieren stimuleren
De kinesitherapeut kan aandacht besteden aan bekkenbodemreëducatie, het verbeteren van de lichaamshouding, het herstellen van de stabiliteit van je bekken, enz. Tijdens de bevalling kunnen je bekkenbodemspieren gescheurd of geknipt zijn. Soms worden de spieren ook niet correct of op het juiste moment gebruikt. Heb je last van urineverlies of ongewild verlies van stoelgang of windjes? Verstopping en pijn in de onderbuik? Of pijn bij seks? Perinatale kinesitherapie stimuleert je bekkenbodemspieren zodat je deze klachten op een doeltreffende manier kan aanpakken.
De perinatale kinesist leert je jouw spieren op een juiste manier opspannen en ontspannen. Via dagelijkse oefeningen die je zelf thuis verder kan uitvoeren, verbeter je de kwaliteit van je bekkenbodem.
Werken aan je conditie
Tijdens perinatale kinesitherapie kan ook aan je algemene conditie gewerkt worden. Zo versterk je jouw buikspieren en rugspieren en je armspieren, beenspieren en bilspieren.
Je mag je baby gerust meebrengen. De kinesitherapiesessies worden steeds volledig afgestemd op jouw wensen en zijn altijd op maat van jou en je baby.
Hoe verloopt perinatale kinesitherapie?
Perinatale kinesitherapie start meestal met een vraaggesprek. Wat verwacht je van de kinesessies? En wat zijn je klachten? Daarna zal de kinesitherapeut een lichamelijk onderzoek doen en bespreken via welke kinesitherapietechnieken jouw klachten het best aangepakt kunnen worden.
De kinesitherapiebehandeling is steeds op maat van jou. Zeker bij perinatale kinesitherapie worden zachte behandeltechnieken gebruikt zoals massages, het aanleren van dagelijkse oefeningen, het verbeteren van de houding, enz.
Een eerste perinatale kinesitherapiebehandeling met vraaggesprek duurt meestal zo’n 50 à 60 minuten. De volgende kinesessies duren ongeveer 30 minuten.
Tarieven en terugbetaling
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist voor perinatale kinesitherapie.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Met een voorschrift van een arts krijg je 9 sessies perinatale kinesitherapie terugbetaald. Daarna kan je nog verder behandeld worden via een bijkomend doktersvoorschrift voor buik- of rugspierversterkende oefeningen.
Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie of neem contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor perinatale kinesitherapie - Vind een kinesist voor perinatale kinesitherapiePMT Psychomotorische therapie
Vind een PMT psychomotorisch therapeutPostnatale kine
Laat meer zien van kinesist voor postnatale kine - Vind een kinesist voor postnatale kineBen je net bevallen? Dan kan postnatale kinesitherapie je zeker helpen om terug in vorm te komen. Via verschillende oefeningen voor de bekkenbodemspieren en andere spieren helpt een gespecialiseerde kinesist je van vervelende klachten af. Zo kan je na je bevalling optimaal herstellen!
Vind meteen een postnatale kinesist
Of lees meer over:
Wat is postnatale kine?
Postnatale kine: wanneer?
Postnatale oefeningen
Tarieven en terugbetaling
Wat is postnatale kine?
Een zwangerschap en bevalling kunnen je lichaam stevig belasten. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het opnieuw verstevigen van je spieren. Een kinesist gespecialiseerd in postnatale kine kan je helpen om de spieren in en rond je bekken opnieuw in topvorm te brengen zodat je weer tegen de dagelijkse activiteiten aan kan.
Postnatale kinesitherapie heeft als doel om je herstel te bevorderen, je te helpen om je oude kracht te herwinnen en je voor te bereiden op het “mama zijn”. Dank zij een professionele aanpak kunnen kleine en grotere klachten zoals lage rugpijn, nekpijn, schouderpijn, pijnlijke buispieren, vochtophoping of oedeem, enz. verholpen worden.
Via specifieke postnatale oefeningen wordt er bovendien stevig gewerkt aan bekkenbodemreëducatie. Zo worden klachten als ongewild urineverlies en/of prolaps na de zwangerschap doeltreffend aangepakt.
Ook wanneer je geen specifieke klachten hebt, kan je bij een postnatale kinesitherapeut terecht. Door te revalideren en trainen, geef je jouw lichaam de tijd en kans om zich te herstellen van de grote impact van de zwangerschap en bevalling.
Postnatale kine: wanneer?
Wanneer start je nu best met postnatale kinesitherapie? Na een natuurlijke bevalling kan je het best 4 à 5 weken na de geboorte van je kind met postnatale kinesitherapie starten. Is je baby via een keizersnede ter wereld gekomen? Dan is starten 6 à 7 weken na de bevalling aangeraden. Wacht tot je lichaam er klaar voor is.
Postnatale kinesitherapie focust voornamelijk op:
- Het intensief trainen van de bekkenbodemspieren, spannen en lossen wanneer het nodig is.
- Het versterken van de buikspieren
- Het opbouwen van je kracht en conditie
- Behandelen van stressincontinentie via oefeningen
- Herstellen van de stabiliteit van het lichaam zodat dagelijkse activiteiten en sporten kunnen worden hervat, corestability
- Behandelen van klachten na de zwangerschap zoals lage rugpijn, nekpijn, vermoeide spieren, enz.
- Werken aan een correcte lichaamshouding
- …
Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een gespecialiseerde kinesist voor jouw specifieke klachten bij jou in de buurt!
Postnatale oefeningen
Tijdens de kinesessie komen verschillende postnatale oefeningen aan bod die je ook zelfstandig thuis kan verderzetten.
Enkele voorbeelden van postnatale oefeningen zijn:
Buikademhaling met aanspanning: Deze rustige oefening is perfect om mee te beginnen. Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken en plaats je voeten plat op de grond. Plaats je handen op je buik en haal nu diep adem. Gaat je buik op en neer tijdens het in- en uitademen? Dan heb je een goede buikademhaling. Probeer nu tijdens het uitademen je buik steeds iets verder in te trekken. Deze oefening is perfect om je buikspieren terug aan te spannen.
Bekkenbodemspieroefeningen: Ga op je rug liggen en beeld je in dat je je plas moet ophouden. Zo trek je je vaginale spieren naar boven en binnen op, en versterk je opnieuw je bekkenbodemspieren. Let ondertussen goed op je ademhaling en bouw de oefening op van 1 tot 10 seconden.
Bekkenkanteling: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en kantel je bekken naar je toe terwijl je zitvlak op de grond blijft. Je kan dit doen door je onderrug zo stevig mogelijk tegen de grond te duwen. Je navel beweegt bij deze oefening naar je wervelkolom en een beetje naar boven. Hou deze oefening 10 seconden vol en herhaal deze dan 10 keer. Zo verstevig je je buikspieren.
Tijdens de kinesitherapiesessies leert je postnatale kinesist je enkele specifieke oefeningen aan op basis van jouw klachten. Zo word je altijd optimaal geholpen. Deze oefeningen kan je nadien ook gemakkelijk thuis verderzetten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel postnatale kinesitherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie postnatale kine 25 à 30 euro en moet je wel oefenen tussen 30 min tot 1 uur en dit ten minste 2 maal per week.
De mutualiteiten voorzien een terugbetaling van postnatale kinesitherapie. De hospitalisatie verzekering betaalt de opleg, van 1 à 2 maanden voor de bevalling tot 3 à 6 maanden na de bevalling. Als zwangere vrouw heb je recht op 9 kinesitherapiesessie die je kan gebruiken voor of na je bevalling. Dit is steeds op voorschrift van je gynaecoloog of huisarts. Bij specifieke klachten, pathologie, heb je recht op 18 beurten extra. Je kiest nadien zelf bij welke kinesist je gaat. Neem voor de exacte voorwaarden van de terugbetaling een kijkje op de website van je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor postnatale kine - Vind een kinesist voor postnatale kinePrenatale kine
Laat meer zien van kinesist voor prenatale kine - Vind een kinesist voor prenatale kineBen je zwanger en wil je jouw goede conditie behouden? Wil je rustgevende ademhalingstechnieken aanleren voor tijdens je bevalling? Of je bekkenbodemspieren trainen? Dan ben je bij een kinesist voor prenatale kine aan het juiste adres. Kinesitherapie tijdens de zwangerschap bereidt je bovendien uitstekend voor op de bevalling!
Vind meteen een prenatale kinesist
Of lees meer over:
Wat is prenatale kine?
Prenatale kine: wanneer?
Wat doet een zwangerschapskinesist?
Prenatale oefeningen
Tarieven en terugbetaling
Wat is prenatale kine?
Prenatale kinesitherapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie die zich helemaal focust op zwangere vrouwen.
Zo kan je je tijdens je zwangerschap optimaal voorbereiden op de bevalling. Via verschillende ademhalingsoefeningen en spieroefeningen leer je je ontspannen en je spieren te verstevigen.
Er wordt eveneens aandacht besteed aan het behouden van een goede conditie tijdens je zwangerschap. Onder invloed van bepaalde hormonen kunnen de spieren in je lichaam verzwakken en kunnen banden en ligamenten uitrekken. Door te blijven bewegen kunnen verschillende klachten en ongemakken voorkomen worden.
Voor prenatale kinesitherapie heb je een voorschrift van je dokter nodig. Daarna kies je zelf een prenatale kinesist bij jou in de buurt.
Prenatale kine: wanneer?
Vanaf 26 weken zwangerschap is prenatale kine mogelijk.
Enkele thema’s die tijdens de kinesitherapiesessies aan bod kunnen komen, zijn:
- Behandelen bekkeninstabiliteit en bekkenproblemen
- Rugklachten verminderen
- Voorbereiden op de bevalling
- Aanleren van een goede ademhaling via ademhalingsoefeningen
- Verstevigen van de buikspieren
- Aanleren van een goede perstechniek
- …
Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een kinesist voor prenatale kine bij jou in de buurt.
Wat doet een zwangerschapskinesist?
Veel vrouwen ervaren na hun bevalling stressincontinentie of kunnen hun plas moeilijk inhouden bij inspanningen, niezen of lachen. Door je bekkenbodemspieren te trainen, kunnen deze klachten vermeden worden.
Ook ademhalingsoefeningen zijn heel belangrijk om zo ontspannen mogelijk te bevallen. Dankzij een goede ademhaling is het eenvoudiger om adrenalineopstoten tijdens je weeën zoveel mogelijk te beperken.
Verder bereidt een zwangerschapskinesist je uitstekend voor op de bevalling. Door te weten wat er gebeurt, en wat het normale verloop van een bevalling is, zal je met een geruster hart kunnen bevallen.
Prenatale oefeningen
Tijdens prenatale kinesitherapie zal je kinesist je enkele oefeningen speciaal op jouw maat aanleren. Deze oefeningen kan je eenvoudig thuis verderzetten. Zo bereid je je lichaam optimaal voor op de grote dag!
Enkele voorbeelden van kinesitherapieoefeningen die je alvast thuis kan oefenen, zijn:
Het trainen van de bekkenbodemspieren:
Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je voeten tegen de grond. Neem dan een kussen en plaats het tussen je knieën. Duw nu 10 seconden lang met je beide knieën tegen het kussen. Ontspan en herhaal deze oefening daarna nog een zestal keer.
Het verbeteren van je bloedsomloop:
Ga op je rug liggen met je benen lang uitgestrekt. Strek en ontspan je voeten nu een tiental keren. Doe daarna hetzelfde met je tenen. Krom je tenen helemaal om en ontspan ze daarna terug. Daarna kan je met je beide voeten nog een tiental rondjes naar buiten en naar binnen draaien.
Het oefenen van je buikademhaling:
Ga op je rug liggen en plaats een hand op je buik en je andere hand op je borst. De bedoeling is dat je borstbeen tijdens de ademhaling nauwelijks beweegt en je je volledig op je buik focust. Adem diep in via je neus en voel hoe je buik groter wordt. Adem daarna langzaam uit via je mond en voel hoe de lucht terug uit je buik verdwijnt. Het aanleren van een goede buikademhaling zorgt voor een beetje ontspanning tussen je weeën.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel prenatale kinesitherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie prenatale kine 20 à 25 euro. De exacte tarieven vind je terug op de persoonlijke pagina van je kinesitherapeut.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van prenatale kinesitherapie. Als zwangere vrouw heb je dan recht op 9 kinesitherapiesessie die je kan gebruiken voor of na je bevalling. Dit is steeds op voorschrift van je gynaecoloog of huisarts. Je kiest nadien zelf bij welke kinesist je gaat. Neem voor de exacte voorwaarden van de terugbetaling een kijkje op de website van je ziekenfonds.
Vind meteen jouw kinesist voor prenatale kine: prenatale kine Antwerpen - prenatale kine Gent - prenatale kine Leuven - prenatale kine Mechelen - prenatale kine Brugge - prenatale kine Aalst - prenatale kine Brussel of prenatale kine Kortrijk.
Verberg informatie over kinesist voor prenatale kine - Vind een kinesist voor prenatale kineQ
R
Relaxatietherapie / relaxatietraining
Vind een kinesist voor relaxatietherapie of relaxatietrainingRespiratoire kinesitherapie / ademhalingskine
Vind een kinesist voor Respiratoire kinesitherapie / ademhalingskineRevalidatie
Laat meer zien van kinesist voor revalidatie - Vind een kinesist voor revalidatieSta je voor een herstel na een ongeval, operatie of blessure? Ben je op zoek naar een professionele kinesist voor oncologische revalidatie of hartrevalidatie? Dan vind je hier zonder twijfel een gespecialiseerde kinesitherapeut die je kan helpen bij je herstel!
Vind meteen een kinesist voor revalidatie
Of lees meer over:
Wat is revalidatie?
Soorten revalidatie
Revalidatie bij kinderen
Tarieven
Wat is revalidatie?
Revalidatie is een proces dat zich richt op vermindering van de symptomen en verbetering van je functionaliteit na een ongeval of medische ingreep. Er zijn verschillende manieren van revalidatie, bijvoorbeeld passieve revalidatie (waarbij de patiënt meestal op tafel ligt en de kinesitherapeut de behandeling uitvoert) en actieve revalidatie, waarbij de patiënt zelf zaken uitvoert die gevraagd worden door de kinesitherapeut.
Een kinesist zal je eerst onderzoeken en je daarna via een persoonlijk behandelplan begeleiden tijdens je herstelperiode. Bij een ernstige aandoening wordt er tijdens de revalidatie gewerkt rond zelfredzaamheid en het verbeteren van je levenskwaliteit.
De duur van een revalidatietraject kan sterk variëren naargelang je klachten en het type revalidatie.
Soorten revalidatie
Er zijn verschillende soorten revalidatie die meestal binnen de 2 hoofdgroepen neurologische en niet-neurologische revalidatie vallen. Neurologische revalidatie is erop gericht om de functie van het zenuwstelsel te verbeteren. Verder zijn er verschillende specialisaties voor een specifieke klacht of aandoening.
Enkele veelvoorkomende revalidatievormen zijn:
Klinische, poliklinische en ambulante revalidatie
Bij klinische revalidatie overnacht je in het revalidatiecentrum of het ziekenhuis waar je revalideert. Dit in tegenstelling tot bij poliklinische revalidatie waar je na je kinesessie elke keer terug naar huis gaat. Ook ambulante revalidatie behoort tot de mogelijkheden. Dan vindt de revalidatie plaats bij jou thuis en hoef je dus geen rekening te houden met moeilijke verplaatsingen.
Je kan samen met je kinesist overleggen welke van deze 3 vormen het best bij jouw persoonlijke situatie past.
Hartrevalidatie
Heb je last van hartklachten? Of heb je een hartinfarct of hartoperatie gehad? Dan kan cardiale revalidatie je via verschillende oefeningen helpen om zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten terug te hervatten. Tijdens hartrevalidatie wordt ook aandacht besteed aan een fittere levensstijl met onder andere meer beweging, minder stress en gezonde voeding.
Longrevalidatie
Respiratoire revalidatie of longrevalidatie kan helpen bij verschillende longaandoeningen zoals astma of mucoviscidose. Via verschillende ademhalingstechnieken en fysieke conditieverbetering wordt onder andere gewerkt aan je gewrichtsmobiliteit en het vergroten van je spierkracht. Samen met de longarts volgt de kinesist je behandeling nauwgezet op.
Sportrevalidatie
Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens je sportrevalidatie. Je kan er onder andere terecht met een spierblessure, verstuiking, frozen shoulder, spierscheur, hernia, tenniselleboog, enz. Na een intakegesprek en lichamelijk onderzoek wordt de behandeling gestart.
Deze kan afhankelijk van jouw klachten en vaardigheden focussen op het herstellen van blessures, het hervatten van een bepaalde sportactiviteit, het verbeteren van de sportprestaties of op blessurepreventie. Sportrevalidatie wordt steeds volledig op jouw potentie en doelen afgestemd.
Revalidatie bij dwarslaesie
Een dwarslaesie of beschadiging aan het ruggenmerg kan een gedeeltelijke of volledige verlamming tot gevolg hebben. Doordat de prikkels die aanzetten tot beweging verstoord zijn, treden soms uitvalverschijnselen op. Welke dit precies zijn, hangt onder andere af van de plaats van de dwarslaesie. Via revalidatie wordt er gewerkt aan maximaal herstellen, een maximale zelfredzaamheid en re-integratie.
Revalidatie na breuken of een operatie
Na een gebroken pols, gebroken teen, gebroken enkel, gescheurde kruisbanden, een knieprothese, enz. zal je arts je meestal kinesitherapie voorschrijven. Door na een breuk of operatie tijdig te starten met revalidatie kunnen pijn, zwellingen en immobilisatie aangepakt worden. Dankzij het revalideren worden in de toekomst ook stijve gewrichten en een verminderde spierkracht vermeden.
Vind via onze handige zoekfunctie snel en eenvoudig een gespecialiseerde kinesist bij jou in de buurt.
Revalidatie bij kinderen
Kinderen en jonge adolescenten kunnen om te revalideren terecht bij een gespecialiseerde kinderkinesist. Tijdens de revalidatie wordt er gewerkt met een aangepaste behandeling op maat van jouw kind.
De behandeling houdt altijd rekening met de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Bovendien zal kinderrevalidatie zoveel mogelijk thuis plaatsvinden zodat er gewerkt kan worden in een vertrouwde omgeving.
Indien nodig wordt er samengewerkt met de huisarts, specialist, het CLB of leerkrachten zodat je kind zo goed mogelijk wordt begeleid tijdens zijn of haar herstel. Ook als ouder word je sterk betrokken bij het revalidatieproces. Het doel van kinderkinesitherapie is om kinderen zoveel mogelijk een persoonlijk behandelplan te bieden dat aansluit bij hun noden.
Tarieven
Hoeveel revalidatie kost, hangt af van de specialisatievorm en intensiteit van de kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie van 30 minuten ongeveer € 25.
Zowel bij geconventioneerde als gedeconventioneerde kinesisten is een gedeeltelijke terugbetaling door de mutualiteit voorzien. Bij geconventioneerde kinesisten krijg je 25% meer terugbetaald dan bij gedeconventioneerde kinesisten. Neem voor meer info contact op met je ziekenfonds.
Rugrevalidatie
Laat meer zien van kinesist voor rugrevalidatie - Vind een kinesist voor rugrevalidatieHeb je last van rugklachten? Of wil je ergere rugproblemen voorkomen? Rugrevalidatie is voor iedereen die pijn ter hoogte van de wervelkolom ervaart. Dankzij een persoonlijk behandelplan bij de kinesitherapeut kan jouw rugpijn worden verminderd.
Vind meteen een kinesist voor rugrevalidatie
Of lees meer over:
Wat is rugrevalidatie?
Revalidatie rugklachten
Hoe verloopt rugrevalidatie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is rugrevalidatie?
Rugrevalidatie is voor iedereen die last van rugklachten heeft of die in het verleden rugklachten heeft gehad. Dankzij revalidatie kunnen de huidige rugproblemen aangepakt worden en kunnen ergere klachten voorkomen worden.
Veel mensen met rugpijn hebben de neiging om minder te bewegen. Op die manier hopen ze pijn te vermijden, maar helaas heeft dit net een omgekeerd effect. De conditie verslechtert en de rugpijn blijft. Tijdens rugrevalidatie krijg je specifieke oefeningen voorgeschoteld die de rugpijn verminderen.
Om rugrevalidatie te kunnen volgen, heb je een doktersvoorschrift nodig. De behandeling zelf is steeds volledig op jouw maat en je kan zelf kiezen bij welke kinesist je langsgaat.
Vind meteen een kinesitherapeut voor rugrevalidatie bij jou in de buurt.
Revalidatie rugklachten
Met welke rugklachten kan je bij een kinesist voor rugrevalidatie terecht?
- Je ervaart chronische pijn ter hoogte van de wervelkolom
- Je ervaart hinder tijdens het werken
- Je wil de conditie van je rug opnieuw opbouwen
- Je wil het risico op herval van rugklachten verkleinen
- Je moet herstellen van een rugoperatie
- …
Hoe verloopt rugrevalidatie?
Rugrevalidatie bestaat uit verschillende onderdelen. Zo word je enerzijds voorzien van gepaste informatie en tips en krijg je anderzijds actieve oefeningen om je rugspieren te versterken.
Informatie en tips rond rugklachten
Elke klacht en elke rugaandoening is anders. Tijdens rugrevalidatie krijg je informatie op maat over jouw persoonlijke situatie waardoor je meer inzicht verwerft in je rugklacht. Daarnaast krijg je praktische tips aangereikt die je helpen om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Rug oefeningen
Daarnaast wordt er tijdens rugrevalidatie gefocust op oefentherapie. Op basis van een uitgebreid vraaggesprek en klinisch onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Er kan bijvoorbeeld gestart worden met een reeks basisoefeningen om de doorbloeding van de wervelkolom te verbeteren of om bepaalde spiergroepen aan het werk te zetten. Na verschillende testen wordt een individueel oefenprogramma voor jou opgesteld. Hierbij kunnen verschillende toestellen aan bod komen zoals de loopband, hometrainer, crosstrainer, enz. Ook grondoefeningen worden aangeleerd. Deze worden uitgebreid naar functionele bewegingen die je ook thuis zelfstandig kan verderzetten.
Psychologische begeleiding
Tijdens de testen wordt ook de pijnbeleving en de weerslag daarvan op het dagelijks functioneren bekeken. Soms leidt chronische pijn tot demotivatie waardoor het herstel belemmerd wordt. Een doorverwijzing naar een psycholoog kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Tarieven en terugbetaling
Verschillende ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van revalidatie. Neem voor meer informatie en de juiste tarieven contact op met je kinesitherapeut of mutualiteit.
Verberg informatie over kinesist voor rugrevalidatie - Vind een kinesist voor rugrevalidatieRugschool
Vind een kinesist voor rugschoolS
Shockwave therapie
Laat meer zien van kinesist voor shockwave therapie - Vind een kinesist voor shockwave therapieHeb je last van een tenniselleboog? Een hielspoor? Of heb je te kampen met een chronische blessure? Dan kan kinesitherapie met ESWT of shockwave therapie je zeker helpen. Dankzij de schokgolven wordt je blessure doeltreffend behandeld en je chronische pijn verlicht!
Vind meteen een kinesist voor shockwave therapie
Of lees meer over:
Wat is shockwave therapie?
Shockwave therapie: voor wie?
Werkwijze ESWT
Voordelen en nadelen
Prijs en terugbetaling
Wat is shockwave therapie?
Shockwave therapie is een techniek binnen de kinesitherapie die gebruikmaakt van schokgolven om de pijn in je lichaam te verminderen. De techniek volgt het principe van een niersteenverbrijzelaar. Een apparaat stuurt geluidsgolven via je huid naar de plaats die moet behandeld worden. Daardoor verbeteren niet alleen je lokale pijnklachten maar ook de algemene bloeddoorstroming en stofwisseling in je lichaam.
Omdat ESTW, ofwel extracorporale shockwave therapie, eveneens de helende kracht van je eigen lichaam stimuleert, wordt deze techniek vaak gebruikt bij chronische klachten en hardnekkige aandoeningen. Meestal is er zelfs al na enkele sessies een verbetering van je klachten merkbaar.
Shockwave therapie: voor wie?
Shockwave therapie is geschikt bij verschillende lichamelijke klachten, zoals onder andere:
- Een tenniselleboog of golferselleboog
- Nekpijn, schouderpijn of rugpijn
- Een hielspoor
- Chronische pijn aan de voetzool
- Langdurige peesproblemen, bijv. aan de achillespees
In sommige gevallen is shockwave therapie echter af te raden. Denk hierbij aan:
- Zwangerschap
- Een peesscheur
- Inname van bloedverdunners
- Epilepsie
- Een pacemaker of hartritmestoornissen
- Bottumoren of groeikraakbeenschijven
Twijfel je of shockwave therapie in jouw specifieke situatie aan te raden is? Je kinesist of huisarts kan je hierover uitstekend adviseren.
Werkwijze
ESTW of shockwave therapie start met een kort vraaggesprek waarbij je samen met de kinesist je medische achtergrond en klachten bespreekt. Daarna zal de kinesist het letsel dat behandeld moet worden lokaliseren.
Vervolgens wordt de kinesitherapie behandeling gestart. Terwijl je zo stil mogelijk probeert te liggen, worden de schokgolven langzaam opgebouwd. Deze schokgolven kunnen in het begin even onprettig aanvoelen maar na enkele minuten treedt er meestal gewenning op. Daardoor kan de intensiteit van de schokgolven stilaan worden verhoogd. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met jouw persoonlijke pijngrenzen.
Per seconde worden gemiddeld 2 schokgolven toegediend, met een totaal van 2.000 schokgolven per kinesessie. Om een peesverkalking te verbrijzelen zijn bijvoorbeeld ongeveer 2.000 tot 3.000 schokgolven nodig. Een shockwave behandeling bij de kinesist neemt gemiddeld 15 à 20 minuten in beslag.
Na de behandeling is er geen toename van de pijn en kan je zelf met de auto naar huis rijden. Je kan ook al je dagelijkse activiteiten hervatten zolang je overbelasting probeert te vermijden.
Nadien zal je verder door je kinesist worden opgevolgd. Afhankelijk van jouw te behandelen klachten zullen nog enkele extra behandelsessies worden ingepland.
De slaagkans van de ESTW behandeling varieert tussen de 50 en 90% en is afhankelijk van de te behandelen zone en de ernst van jouw klachten.
De voor- en nadelen
Shockwave therapie kan de perfecte behandeling zijn om je eindelijk van je klachten te verlossen. Zoals bij elke therapie zijn er enkele voordelen en nadelen aan de behandeling verbonden:
Voordelen
- Een grote kans op slagen: 60% van de patiënten blijft klachtvrij na de behandeling
- De oorzaak van jouw klachten wordt aangepakt
- In sommige situaties kan een operatie vermeden worden
- Een sessie neemt slechts 15 à 20 minuten in beslag
- Meestal is er na 2 tot 5 behandeling al verbetering merkbaar
Nadelen
- Hoewel de sessie bij je kinesist nooit lang duurt, kan deze onaangenaam aanvoelen. De behandeling wordt wel steeds afgestemd op jouw persoonlijke pijngrenzen. Geef je kinesist tijdens de behandeling gerust aan wat een voor jou aanvaardbaar gevoel is. Indien je je toch zorgen maakt, is het ook mogelijk om op voorhand een paracetamol te nemen.
Prijs en terugbetaling
Hoeveel ESTW of shockwave therapie kost, hangt o.a. af van de intensiteit van jouw klachten en het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je € 55 per ESWT sessie. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist.
Sommige mutualiteiten voorzien tot zesmaal per kalenderjaar een terugbetaling van € 10 per sessie. Op de website van je ziekenfonds vind je hierover meer informatie.
Vind meteen jouw kinesist voor shockwave therapie: shockwave therapie Antwerpen - shockwave therapie Gent - shockwave therapie Leuven - shockwave therapie Mechelen - shockwave therapie Brugge - shockwave therapie Aalst - shockwave therapie Brussel of shockwave therapie Kortrijk.
Verberg informatie over kinesist voor shockwave therapie - Vind een kinesist voor shockwave therapieSportbegeleiding
Vind een kinesist voor sportbegeleidingSportkinesitherapie
Laat meer zien van sportkinesist - Vind een sportkinesistHeb je een sportblessure? Zoek je begeleiding op maat om je sportprestaties te verbeteren? Of wil je weten hoe je overbelasting voorkomt? Een sportkinesitherapeut is jouw deskundige!
Of lees meer over:
Wat is sportkinesitherapie?
Wat doet een sportkinesist?
Werkwijze sportkinesist
Een sportkinesist: voor wie?
Tarieven
Wat is sportkinesitherapie?
Sportkine is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op recreatieve en professionele sporters. Enerzijds wordt er gefocust op het behandelen van sportblessures en anderzijds op het voorkomen ervan. En om je lichaam in top-conditie te krijgen afgesteld op jouw niveau!
Een sportkinesist begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en weet perfect waarom en hoe je geblesseerd raakte. Bij het opstellen van een revalidatieplan wordt steeds naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden gekeken. Zo word je tijdens je herstel altijd vakkundig begeleid.
Wil je jouw sportieve doelen zo snel mogelijk halen zonder jezelf daarbij voorbij te lopen? Ook dan kan je bij een sportkinesist terecht. Deskundige begeleiding van de sportkinesist kan letsels door overbelasting voorkomen en zorgt voor een trainingsplan op maat.
Wat doet een sportkinesist?
Een sportkinesist focust o.a. op:
Revalidatie
Heb je een specifieke sportblessure? Of een letsel aan je spieren, gewrichten of pezen? Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens het revalideren. Je kan zowel met acute blessures zoals spierscheuren, als met chronische blessures of peesontstekingen bij de sportkinesist terecht.
Opnieuw gaan sporten
Ben je na een blessure helemaal klaar om het sporten te hervatten? Dan laat je je best begeleiden door een sportkinesitherapeut. Samen onderzoeken jullie jouw mogelijkheden. Dankzij een persoonlijk trainingsplan sta je in een mum van tijd terug op het sportveld, zonder risico’s op overbelasting.
Verbeteren sportprestaties
Wil je graag groeien als sporter? Tijdens een personal training wordt gewerkt aan jouw houding, conditie, enz. Dankzij het individuele programma op jouw maat word je sterker, soepeler en sneller. Het resultaat? Structureel betere sportprestaties.
Sporttaping
Taping kan gebruikt worden bij verschillende problemen. Zo is er de klassieke niet-elastische tape die als doel heeft om bepaalde bewegingsmogelijkheden te beperken, bijv. ter bescherming van de lichaamsstructuren na een voetverstuiking.
Verder is er ook elastische tape die de spieren en gewrichten ondersteunt. De tape verlicht de pijn, ondersteunt de gewrichten en verbetert de spierfuncties.
Sportmassage
Je kan ook bij de kinesitherapeut terecht voor een stevige sportmassage. Via verschillende massagetechnieken wordt de spierconditie verbeterd en het spierherstel bevorderd. Een sportmassage zorgt daarnaast ook voor een betere doorbloeding zodat afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden.
Werkwijze sportkinesist
Bij een bezoek aan de sportkinesist vindt meestal eerst een onderzoek plaats waarbij je klachten en mogelijkheden aan het licht worden gebracht. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Samen met jou zoekt de sportkinesist naar de perfecte begeleiding.
De behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen, myofasciale therapie, revalidatie, blessurepreventie, voedingsadvies, enz. Steeds helemaal afgestemd op jou, zodat je optimaal ondersteund kan worden.
Een sportkinesist: voor wie?
Een sportkinesist is er voor jong en oud, van amateursporters tot professionele atleten. Ook wanneer je geen sporter bent maar je bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen of conditie wil opkrikken, kan je bij een sportkinesitherapeut terecht.
Enkele veelvoorkomende klachten die tijdens sportkinesitherapie kunnen verholpen worden, zijn:
- Spier- en gewrichtspijn
- Peesontsteking
- Blessures aan o.a. de meniscus en kruisbanden
- Frozen shoulder
- Tenniselleboog
- Gescheurde spier
- …
Vind via de zoekfunctie eenvoudig een sportkinesist voor jouw specifieke klacht.
Tarieven
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je sportkinesist.
Mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet.
Vind meteen jouw sportkinesist: sportkinesitherapie Antwerpen - sportkinesitherapie Gent - sportkinesitherapie Leuven - sportkinesitherapie Mechelen - sportkinesitherapie Brugge - sportkinesitherapie Aalst - sportkinesitherapie Brussel of sportkinesitherapie Kortrijk.
Verberg informatie over sportkinesist - Vind een sportkinesistSportmassage
Laat meer zien van sportmasseur - Vind een sportmasseurEen sportmassage heeft veel voordelen! Van een betere doorbloeding tot meer soepele spieren en een betere afvoer van afvalstoffen. Een kinesist zorgt er met een sportmassage voor dat je als professioneel of vrijetijdssporter blessures en spierpijn kan voorkomen.
Of lees meer over:
Een kinesist voor sportmassage
Pijnlijke spieren
Voordelen sportmassage
Tarieven sportmassage
Een kinesist voor sportmassage
Er zijn veel redenen om voor een sportmassage te kiezen. Misschien heb je last van schouderpijn of zware benen na het sporten? Wil je sportblessures voorkomen? Of misschien ben je wel werkzaam als topsporter en wil je jouw sportprestaties verbeteren? Een kinesitherapeut kan je uitstekend begeleiden.
Dankzij een sportmassage kunnen jouw spieren sneller herstellen na het sporten. Door diep in te werken op de betrokken weefsels ontstaat er een betere doorbloeding en worden afvalstoffen zoals melkzuur afgevoerd. Dat verkleint de kans op blessures of pijnlijke spieren!
Maar ook voor het sporten heeft een sportmassage nut. Door je spieren te masseren zijn deze beter bestand tegen de krachtinspanning die ze moeten doen. En ben jij dus goed voorbereid.
Gemiddeld duurt een sportmassage bij de kinesist ongeveer 30 minuten tot een uur.
Pijnlijke spieren
Sporten is leuk, maar die pijnlijke spieren achteraf zijn dat iets minder… Heb je vaak last van spierpijn of spierkrampen door het sporten? Dan is een massage zeker een aanrader, zowel voor topsporters als amateursporters.
Een sportmassage bestaat meestal uit trage, diepe en knedende beweging om verzuring van je spieren tegen te gaan. Dankzij de massage kunnen je spieren na inspanning herstellen en voorkom je pijnlijke spieren achteraf.
Bovendien is een sportmassage steeds op jouw maat. Samen met je kinesist bespreek je jouw sportschema en wordt er gekeken naar de spieren die daarbij belast worden. Zo zal een danser een andere sportmassage krijgen dan een voetballer of een wielrenner.
Bovendien zijn er verschillende oorzaken van spierpijn. Misschien heb je last van een opeenhoping van afvalstoffen zoals melkzuur. Of zijn er minuscule scheurtjes, littekens of knopen in spieren van omringend weefsel. Door je strakke of stijve spieren aan te pakken, vermindert een sportmassage het risico op blessures tijdens het sporten. En heb je tijdens en na het sporten ook opmerkelijk minder last van stijfheid of spierpijn.
Voordelen sportmassage
Soepele spieren, een betere doorbloeding, voorkomen van ontstekingen, een betere lymfedrainage, een vlotte afvoer van melkzuur,… Het zijn slechts enkele van de vele voordelen van een stevige sportmassage!
Een regelmatige sportmassage is een goede aanvulling op lichaamsbeweging. Of je nu gaat hardlopen, voetballen of fietsen, je prestaties zullen verbeteren omdat je spieren soepeler worden gemaakt. Zo ondervind je bovendien minder stijfheid en spierpijn na het sporten. Door af en toe een sportmassage te ondergaan, nemen je kracht en snelheid toe. En zal je ook sneller herstellen na het sporten.
Een sportmassage kan zowel voor of na je training. Een stevige sportmassage remt ontstekingsreacties af en vermindert klachten zoals vermoeidheid en stijfheid. De massage focust op het verbeteren van je bloedcirculatie zodat melkzuur en eventuele verzuring van de spieren voorkomen kunnen worden.
Het resultaat is een fijne afwisseling tussen lichaamsbeweging tijdens het sporten en het herstellen van je spieren. Vind meteen een kinesitherapeut voor een sportmassage.
Tarieven sportmassage
Hoeveel een sportmassage kost, hangt af van de duur en exacte invulling van de sportmassage. Is het een massage van 30 minuten? Of van een uur? Wordt het een zware benenmassage? Of net een zachte massage om je spieren te ontspannen? Je kinesitherapeut geeft je graag meer informatie over de verschillende mogelijkheden.
Gemiddeld betaal je voor een sportmassage van 1 uur ongeveer €50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist voor een sportmassage.
Verberg informatie over sportmasseur - Vind een sportmasseurSporttaping
Vind een kinesist voor sporttapingStabilisatieoefeningen
Vind een kinesist voor stabilisatieoefeningenT
Triggerpoint therapie
Laat meer zien van triggerpoint therapeut - Vind een triggerpoint therapeutHeb je last van nekpijn of lage rugpijn? Ervaar je tintelingen in je lichaam? Blijven sommige spieren pijn doen? Dan kan triggerpoint therapie een uitkomst bieden! Via manuele technieken pakt een kinesist jouw klachten aan!
Vind meteen een kinesist voor triggerpoint therapie
Of lees meer over:
Wat is triggerpoint therapie?
Klachten door triggerpoints
Werkwijze triggerpoint therapie
Voordelen triggerpoint therapie
Tarieven en vergoeding
Opleiding
Wat is triggerpoint therapie?
Heb je vaak last van hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn of rugpijn? Terugkerende pijnklachten, stijfheid en krachtverlies kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints. Dit zijn lokale verkrampingen in je spieren als gevolg van onvoldoende zuurstof of een gebrek aan een goede doorbloeding. Triggerpoints kunnen ontstaan door stress, overbelasting, een slechte houding of een verwonding. Ze kunnen in alle spieren van je lichaam voorkomen.
Triggerpoint therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie die de triggerpoints, of pijnlijke knopen in je spierweefsel, op een doeltreffende manier aanpakt. Elke spierknoop heeft een uniek uitstralingsgebied waardoor de triggerpoint in je schouder bijvoorbeeld kan zorgen voor pijn in je arm.
Door druk op de triggerpoints uit te oefenen zal de pijn worden verlicht en zullen je klachten langzaam maar zeker verdwijnen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van verschillende behandelvormen zoals dry needling, een triggerpoint massage, enz.
Vind meteen een kinesist voor triggerpoint therapie.
Klachten door triggerpoints
Door het grote uitstralingsgebied van de verschillende triggerpoints kunnen spierknopen aan de basis liggen van veel verschillende, al dan niet vage, klachten. Enkele voorbeelden van klachten door triggerpoints zijn:
- Aangezichtspijn
- Bekkenpijn
- Pijnlijke billen
- Buikpijn
- Fibromyalgie
- Hoofdpijn of migraine
- Een hernia
- Pijnlijke knieën
- Lage rugpijn
- Nekpijn
- Pijnlijke schouders
- Een tenniselleboog
- Tintelingen in je lichaam
- Voetpijn of voetzoolpijn
- …
Vind snel en eenvoudig een triggerpoint kinesist voor jouw specifieke klacht.
Werkwijze
Voor de behandeling van de triggerpoints kan je kinesist verschillende therapievormen aanwenden.
Manuele druktechnieken
Door op de spierknopen te drukken komt er een betere doorbloeding tot stand. Hierdoor worden de afvalstoffen in je lichaam beter afgevoerd. Dit zorgt er ook voor dat de triggerpoints zelf zullen verminderen en uiteindelijk ook verdwijnen.
Dry needling
Bij dry needling gebruikt de kinesist heel fijne acupunctuurnaalden om je spierknopen aan te prikken. Hierdoor zal je triggerpoint zich kort aanspannen om nadien terug te kunnen ontspannen. Zo worden de verkrampte spierknopen in je lichaam doeltreffend aangepakt.
Massage
Een triggerpoint massage zorgt net als bij de manuele druktechnieken voor een afvoer van de afvalstoffen in je lichaam. Dankzij de betere doorbloeding in je spieren zullen de spierknopen zich kunnen herstellen.
Koelen en rekken
De kinesist kan je spier ook rekken waardoor de triggerpoint zich zal verplaatsen naar een beter doorbloede omgeving. Daar kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en kan het herstel worden gestart. Het rekken van de spier kan ook worden gecombineerd met koelen. Hierbij wordt eerst een koude spray op de spier met de triggerpoint gespoten. Dit wordt ook de spray-and-stretch techniek genoemd.
Houdingstherapie
De kinesist kan ook samen met jou werken aan een betere lichaamshouding. Via verschillende oefeningen leer je een correcte lichaamshouding aan waardoor de kans op triggerpoints in de toekomst aanzienlijk verkleint.
Op de persoonlijke pagina van je kinesist lees je meer over zijn of haar exacte werkwijze.
Voordelen triggerpoint therapie
Triggerpoint therapie heeft verschillende positieve effecten:
- Het verminderen van pijn: door de verkrampte knopen in je spierweefsel aan te pakken zullen ook je pijnklachten langzaam maar zeker afnemen.
- Een betere doorbloeding: triggerpoint therapie zorgt voor een betere afvoering van de afvalstoffen in je lichaam en zo dus ook voor het openmaken van je bloedvaten. Het resultaat is een betere doorbloeding doorheen je lichaam.
- Hernieuwde energie: dankzij de betere doorbloeding en het verdwijnen van de spierknopen zal je je opnieuw energieker beginnen voelen.
Niks dan voordelen dus!
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel triggerpoint therapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesitherapiesessies. Gemiddeld betaal je voor een kinesessie van 30 minuten ongeveer € 25. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van triggerpoint therapie door een kinesist. Contacteer hiervoor je ziekenfonds of lees meer over de voorwaarden voor terugbetaling van kinesitherapie.
Opleiding
Ben je een kinesist en wil je je graag bijscholen in de triggerpoint therapie? Neem een kijkje in ons aanbod met opleidingen, trainingen en workshops voor kinesisten.
Tijdens een opleiding triggerpoint therapie leer je meer over triggerpoint en ga je dieper in op de verschillende behandeltechnieken.
Verberg informatie over triggerpoint therapeut - Vind een triggerpoint therapeutTrilplaat
Vind een kinesist met een trilplaatU
V
Vestibulaire kinesitherapie
Vind een kinesist voor vestibulaire kinesitherapieVoeding & dieet
Vind een kinesist voor 'Voeding & dieet'Voeding & dieet
Vind een kinesist voor 'Voeding & dieet'Voedingsadvies
Vind een voedingsconsulentW
X
Y
Z
Zwangerschapskine
Laat meer zien van kinesist voor zwangerschapskine - Vind een kinesist voor zwangerschapskineBen je zwanger en wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling? Of wil je jouw zwangerschapskwaaltjes aanpakken? Dan is zwangerschapskine een echte aanrader. Een kinesist werkt samen met jou aan een aangename zwangerschap, een goede ademhaling, perstechniek en het trainen van de bekkenbodemspieren. Zodat je zwangerschap en bevalling zo soepel mogelijk verlopen.
Of lees meer over:
Wat is zwangerschapskine?
Hoe verloopt zwangerschapskine?
Voordelen zwangerschapskine
Ook na de zwangerschap blijven bewegen
Tarieven en terugbetaling
Wat is zwangerschapskine?
Tijdens een zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Zwangerschapskine is dan ook een kinesitherapievorm die zich speciaal richt op zwangere vrouwen. Zo kunnen de ongemakken die met de lichaamsveranderingen gepaard gaan via kinesitherapie beter opgevangen worden.
Denk bijvoorbeeld maar aan veranderingen in je houding, evenwicht, spierkracht, beweeglijkheid, bloedcirculatie, ademhaling en meer. Ook wanneer je last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid of urineverlies kan zwangerschapskine nuttig zijn.
Zwangerschapskinesitherapie of prenatale kinesitherapie start meestal vanaf 26 à 30 weken zwangerschap.
Vind meteen zwangerschapskine in je buurt.
Hoe verloopt zwangerschapskine?
Zwangerschapskine start altijd met een vraaggesprek. Wat zijn jouw klachten? Waar heb je nood aan? Daarna wordt door de kinesist een behandeling voorgesteld. Deze kan bestaan uit zwangerschapsoefeningen, massage van de benen, advies, enz.
Advies over de bevalling
Tijdens je zwangerschap kan je kinesist je meer vertellen over hoe de bevalling zal verlopen. Je krijgt informatie over welke weeën er zijn hoe je jouw weeën het best opvangt. Je krijgt inzicht in het belang van getrainde bekkenbodemspieren en leert een goede ademhaling aan.
Meestal hangen ook specifieke zwangerschapsoefeningen samen met het advies dat je ontvangt.
Zwangerschapsoefeningen
Enkele mogelijke zwangerschapsoefeningen die tijdens zwangerschapskine aangeleerd kunnen worden, zijn:
- Correcte ademhalingstechnieken voor het opvangen van de weeën
- Een goede lichaamshouding tijdens je zwangerschap
- Een bevallingsperstechniek die je lichaam het minst schade toebrengt
- Circulatieoefeningen voor de benen
- Relaxatieoefeningen
- Het leren opspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren
- Buikspieroefeningen
- …
Je kinesist kan daarnaast ook lokale pijnen en blokkades aanpakken via massage en andere technieken om je zwangerschap te verlichten.
Voordelen zwangerschapskine
Het volgen van zwangerschapskine heeft verschillende voordelen. Zo worden je zwangerschapskwaaltjes aangepakt en word je goed voorbereid op de bevalling.
Zwangerschapsklachten verlichten en voorkomen
Om plaats te maken voor je baby verandert je lichaam heel wat tijdens de zwangerschap. Verschillende organen zoals je blaas komen hierdoor onder druk te staan. Veel zwangere vrouwen krijgen dan ook te maken met urineverlies wanneer ze hard moeten lachen of niezen.
Daarnaast kan je groter wordende buik zorgen voor evenwichtsproblemen of rugklachten. Of kan het zijn dat je lichaam veel vocht vasthoudt en zorgt voor bijvoorbeeld gezwollen enkels.
Betere bekkenbodemspieren
Door je bekkenbodemspieren te leren opspannen en ontspannen kan het probleem van urineverlies aangepakt worden. Verder spelen bekkenbodemspieren een belangrijke rol bij de voorbereiding van de bevalling. Hoe beter je jouw bekkenbodemspieren kan ontspannen, hoe vlotter het persen en de bevalling zal verlopen.
De basisoefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen, kunnen ook aangevuld worden met zwangerschapsyoga of speciale zwemlessen voor zwangere vrouwen.
Een goede bevallingsvoorbereiding
Naast bekkenbodemspieren is ook een goede ademhaling belangrijk tijdens de bevalling. Door op voorhand ademhalingsoefeningen aan te leren, kan je er tijdens de weeën op terugvallen.
Ook de aangeleerde ontspanningsoefeningen tijdens de zwangerschapskine komen tijdens de bevalling van pas. Daarnaast zorgt een goed aangeleerde perstechniek ervoor dat je minder kans hebt op een knip of inscheuring.
Ook na de zwangerschap blijven bewegen
Ook na je bevalling kan je bij de perinatale kinesist terecht. Na je bevalling kan je bijvoorbeeld last hebben van bekkenpijn. De tip is dan: blijven bewegen! Een kinesist kan je hier perfect in begeleiden en je bewegings- en houdingsadvies geven.
Maar ook wanneer je na je bevalling wil werken aan je algemene conditie, is postnatale kinesitherapie een aanrader.
Postnatale kine kan al vanaf 6 weken na de geboorte van je baby.
Tarieven en terugbetaling
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist voor zwangerschapskine.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Met een voorschrift van een arts krijg je 9 sessies kinesitherapie voor of na je zwangerschap terugbetaald. Daarna kan je nog verder behandeld worden via een bijkomend doktersvoorschrift voor buik- of rugspierversterkende oefeningen.
Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie of neem contact op met je ziekenfonds.
Verberg informatie over kinesist voor zwangerschapskine - Vind een kinesist voor zwangerschapskine