Wat is manuele therapie
Heb je last van een geblokkeerde rug of nek? Of doet een blessure of pijnlijke gewrichten je de das om? Dan kan manuele therapie je zeker helpen! Een manuele therapeut behandelt en herstelt je bewegingsapparaat zodat acute en chronische pijnklachten verholpen worden.
Vind meteen een manueel therapeut
Of lees meer over:
Wat is manuele therapie?
Werkwijze manueel therapeut
Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?
Verschil manueel therapeut en chiropractor?
Met welke klachten naar een manueel therapeut?
Tarieven
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder.
Manuele therapie ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten.
Tijdens manuele therapie wordt er onder andere gewerkt aan een betere lichaamshouding en een betere beweging van je gewrichten. Meestal zijn de resultaten al direct na de sessie voelbaar. Je hebt minder pijn en bewegen gaat een stuk soepeler.
Werkwijze manueel therapeut
Manuele therapie gaat meestal van start met een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek. Via verschillende spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten, enz. krijgt de manueel therapeut een beter beeld van je klachten en blokkades.
Voor je eerste sessie neem je best je identiteitskaart en een klevertje van de ziekenfonds mee. In tegenstelling tot bij kinesitherapie heb je voor een bezoek aan de manueel therapeut geen doktersattest nodig.
Op basis van alle verzamelde informatie zal je manueel therapeut een behandelplan op jouw maat opstellen. Het herstellen of revalideren kan gebeuren aan de hand van mobilisaties, zachte manipulaties van de gewrichten, oefentherapie, enz.
Bij een mobilisatie worden op een zachte, kalme en vrijwel pijnloze manier de gewrichten in je lichaam bewogen. Bij een manipulatie of “kraken” laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt. Beide technieken focussen op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in je lichaam.
Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?
Manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar ook perfect aanvullen. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze therapievormen:
Kinesitherapie focust zich voornamelijk op behandeling van spierpijn en gewrichten. Een kinesist kan de behandeling manueel uitvoeren of met behulp van apparaten. Voor een consultatie bij een kinesist heb je een doktersvoorschrift nodig. De kinesist zelf kan je vrij kiezen.
Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. De focus van manuele therapie ligt op het opheffen van bewegingsblokkades, met nadruk op de ruggengraat. Hiervoor zal de manueel therapeut enkel zijn handen gebruiken tijdens de behandelingen. Er wordt tijdens de sessies geen gebruik gemaakt van toestellen of medicijnen. Voor een bezoekje aan de manueel therapeut heb je geen doktersvoorschrift nodig. Welke manueel therapeut je raadpleegt kan je ook vrij kiezen.
Osteopathie ziet net als manuele therapie het lichaam als één geheel. Osteopathie legt daarbij nog extra verbanden tussen het bewegingsapparaat en alle andere lichaamsdelen (organen, bindweefsel,…) Een osteopaat zal dan ook in je gehele lichaam op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van je klachten. Voor osteopathie heb je eveneens geen doktersvoorschrift nodig. Een osteopaat kan je vrij kiezen.
Lees hier meer over het verschil tussen een kinesist, manueel therapeut en osteopaat. Wat je klachten of persoonlijke voorkeuren ook zijn, je vindt snel en eenvoudig een kinesist, manueel therapeut of osteopaat die bij je past!
Verschil manueel therapeut en chiropractor?
Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen.
Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.
Met welke klachten naar een manueel therapeut?
Enkele mogelijke klachten waarmee je bij een manueel therapeut terechtkan, zijn:
- Sportblessures
- Pijnklachten
- Stramme spieren
- Geblokkeerde gewrichten
- Bewegingsblokkades
- Een whiplash
- Een hernia
- …
Heb je een specifieke klacht? Stel je vragen steeds vrijblijvend aan je manueel therapeut.
Tarieven
Hoeveel manuele therapie kost, hangt af van je klachten en het aantal sessies dat je nodig hebt.
Een sessie manuele therapie duurt gemiddeld 30 minuten tot een uur, en kost standaard € 22.26 indien de manuele therapeut geconventioneerd is. Neem een kijkje op de persoonlijke pagina van je manuele therapeut voor de exacte tarieven.
Ziekenfondsen betalen een deel van de behandeling terug. Manuele therapie valt onder kinesitherapie en vallen mogelijk onder dezelfde terugbetaling. Sommige mutualiteiten kunnen een andere terugbetaling voorzien voor manuele therapie.
Je kan met of zonder doktersvoorschrift terecht bij een manueel therapeut.
Vind meteen jouw manueel therapeut: manuele therapie Antwerpen - manuele therapie Gent - manuele therapie Leuven - manuele therapie Mechelen - manuele therapie Brugge - manuele therapie Aalst - manuele therapie Brussel of manuele therapie Kortrijk.