Terug naar boven

Wat is pelvische reëducatie

Heb je te maken met ongewild urineverlies of stoelgangverlies? Ben je zwanger? Of heeft je kindje last van bedplassen? Pelvische reëducatie helpt om de bekkenbodemspieren te stimuleren en te versterken.

Vind meteen een pelvische reëducatie kinesist

Of lees meer over:
Wat is pelvische reëducatie?
Klachten bij bekkenbodemproblemen
Hoe verloopt pelvische reëducatie?
Tarieven en terugbetaling

Wat is pelvische reëducatie?

Pelvische reëducatie is het geheel van technieken die een kinesist aanwendt bij de revalidatie van bekkenbodemspieren.

Het doel van deze technieken is om storingen in het afsluitmechanisme van de urineblaas of endeldarm te verhelpen door deze te trainen. Zo versterk je je bekkenbodemspieren en kan je klachten zoals urineverlies of verlies van stoelgang op een doeltreffende manier aanpakken.

Vind meteen een kinesist voor pelvische reëducatie in jouw buurt.

Klachten bij bekkenbodemproblemen

Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen problemen met bekkenbodemspieren ondervinden.

Deze bekkenbodemspieren vormen een belangrijke spiergroep die onderaan het bekken ligt. Bekkenbodemspieren hebben 3 belangrijke functies:

  • Een steunfunctie
  • Een sluitfunctie
  • Een seksuele functie

Wanneer bekkenbodemspieren verzwakt zijn of niet correct gebruikt worden, kunnen problemen opduiken zoals:

  • Moeite met plassen
  • Het gevoel hebben altijd te moeten plassen
  • Bedplassen
  • Stoelgangverlies
  • Pijn rondom het bekken
  • Pijn tijdens seks
  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen

Hoe verloopt pelvische reëducatie?

Dankzij oefeningen of bekkenbodemreëducatie wordt de controle over de sluitspier verbeterd. Ook kan de kinesitherapeut werken met elektrostimulatie. Hierbij worden de bekkenbodemspieren geprikkeld met elektrische impulsen zodat deze gestimuleerd en versterkt worden. Bij een spastische bekkenbodem of bij obstipatie kan relaxatie van de bekkenbodem nuttig zijn.

Pelvische reëducatie verhelpt klachten zoals:

  • Uitzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm
  • Ongewild urineverlies
  • Ongewild stoelgangverlies
  • Postoperatieve verwikkelingen, bijvoorbeeld na een prostaatoperatie
  • Bedplassen

Advies rond drinken, eten en plassen

De kinesist kan vragen om een drank- en plasschema bij te houden. Zo kan worden nagegaan hoe vaak je drinkt en plast.

Bij problemen met de stoelgang kan advies worden gegeven over gezonde voeding. Verder wordt ook duidelijk uitgelegd wat een correcte toilethouding is. Je krijgt verschillende tips zoals proberen om bij het plassen vooral niet te persen.

Oefeningen voor bekkenbodemspieren

Een kinesist leert je om de bekkenbodemspieren op een juiste manier te ontspannen en aan te spannen.

Er kan ook worden gebruikgemaakt van biofeedback en elektrostimulatie. In dat geval wordt een kleine anale of vaginale sonde ingebracht waarmee de kracht van de bekkenbodemspier kan worden gecontroleerd. Via biofeedback kan je op een computerscherm volgen hoe goed je de oefeningen uitvoert. Indien nodig wordt gebruikgemaakt van elektrostimulatie om het probleem verder aan te pakken.

Bedplassen kind

Ook bij kinderen is pelvische reëducatie mogelijk. Hierbij wordt door de kinesist op maat van het kind uitgelegd wat de bedoeling van de kinesitherapiesessies is.

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben zoals een te kleine blaascapaciteit, een overactieve blaas, een te diepe en vaste slaap, enz.

Er zijn verschillende manieren om bedplassen aan te pakken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een plaswekker. Of kan de kinesist een drankschema voor het kind opstellen. Ook kan er blaastraining aan bod komen en kan de kinesist uitleg geven over een superplas. De volledige kinesitherapiebehandeling is op maat van kinderen.

Tarieven en terugbetaling

Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist voor pelvische reëducatie.

De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie of neem contact op met je ziekenfonds.