Wat is postnatale kine
Ben je net bevallen? Dan kan postnatale kinesitherapie je zeker helpen om terug in vorm te komen. Via verschillende oefeningen voor de bekkenbodemspieren en andere spieren helpt een gespecialiseerde kinesist je van vervelende klachten af. Zo kan je na je bevalling optimaal herstellen!
Vind meteen een postnatale kinesist
Of lees meer over:
Wat is postnatale kine?
Postnatale kine: wanneer?
Postnatale oefeningen
Tarieven en terugbetaling
Wat is postnatale kine?
Een zwangerschap en bevalling kunnen je lichaam stevig belasten. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het opnieuw verstevigen van je spieren. Een kinesist gespecialiseerd in postnatale kine kan je helpen om de spieren in en rond je bekken opnieuw in topvorm te brengen zodat je weer tegen de dagelijkse activiteiten aan kan.
Postnatale kinesitherapie heeft als doel om je herstel te bevorderen, je te helpen om je oude kracht te herwinnen en je voor te bereiden op het “mama zijn”. Dank zij een professionele aanpak kunnen kleine en grotere klachten zoals lage rugpijn, nekpijn, schouderpijn, pijnlijke buispieren, vochtophoping of oedeem, enz. verholpen worden.
Via specifieke postnatale oefeningen wordt er bovendien stevig gewerkt aan bekkenbodemreëducatie. Zo worden klachten als ongewild urineverlies en/of prolaps na de zwangerschap doeltreffend aangepakt.
Ook wanneer je geen specifieke klachten hebt, kan je bij een postnatale kinesitherapeut terecht. Door te revalideren en trainen, geef je jouw lichaam de tijd en kans om zich te herstellen van de grote impact van de zwangerschap en bevalling.
Postnatale kine: wanneer?
Wanneer start je nu best met postnatale kinesitherapie? Na een natuurlijke bevalling kan je het best 4 à 5 weken na de geboorte van je kind met postnatale kinesitherapie starten. Is je baby via een keizersnede ter wereld gekomen? Dan is starten 6 à 7 weken na de bevalling aangeraden. Wacht tot je lichaam er klaar voor is.
Postnatale kinesitherapie focust voornamelijk op:
- Het intensief trainen van de bekkenbodemspieren, spannen en lossen wanneer het nodig is.
- Het versterken van de buikspieren
- Het opbouwen van je kracht en conditie
- Behandelen van stressincontinentie via oefeningen
- Herstellen van de stabiliteit van het lichaam zodat dagelijkse activiteiten en sporten kunnen worden hervat, corestability
- Behandelen van klachten na de zwangerschap zoals lage rugpijn, nekpijn, vermoeide spieren, enz.
- Werken aan een correcte lichaamshouding
- …
Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een gespecialiseerde kinesist voor jouw specifieke klachten bij jou in de buurt!
Postnatale oefeningen
Tijdens de kinesessie komen verschillende postnatale oefeningen aan bod die je ook zelfstandig thuis kan verderzetten.
Enkele voorbeelden van postnatale oefeningen zijn:
Buikademhaling met aanspanning: Deze rustige oefening is perfect om mee te beginnen. Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken en plaats je voeten plat op de grond. Plaats je handen op je buik en haal nu diep adem. Gaat je buik op en neer tijdens het in- en uitademen? Dan heb je een goede buikademhaling. Probeer nu tijdens het uitademen je buik steeds iets verder in te trekken. Deze oefening is perfect om je buikspieren terug aan te spannen.
Bekkenbodemspieroefeningen: Ga op je rug liggen en beeld je in dat je je plas moet ophouden. Zo trek je je vaginale spieren naar boven en binnen op, en versterk je opnieuw je bekkenbodemspieren. Let ondertussen goed op je ademhaling en bouw de oefening op van 1 tot 10 seconden.
Bekkenkanteling: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en kantel je bekken naar je toe terwijl je zitvlak op de grond blijft. Je kan dit doen door je onderrug zo stevig mogelijk tegen de grond te duwen. Je navel beweegt bij deze oefening naar je wervelkolom en een beetje naar boven. Hou deze oefening 10 seconden vol en herhaal deze dan 10 keer. Zo verstevig je je buikspieren.
Tijdens de kinesitherapiesessies leert je postnatale kinesist je enkele specifieke oefeningen aan op basis van jouw klachten. Zo word je altijd optimaal geholpen. Deze oefeningen kan je nadien ook gemakkelijk thuis verderzetten.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel postnatale kinesitherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie postnatale kine 25 à 30 euro en moet je wel oefenen tussen 30 min tot 1 uur en dit ten minste 2 maal per week.
De mutualiteiten voorzien een terugbetaling van postnatale kinesitherapie. De hospitalisatie verzekering betaalt de opleg, van 1 à 2 maanden voor de bevalling tot 3 à 6 maanden na de bevalling. Als zwangere vrouw heb je recht op 9 kinesitherapiesessie die je kan gebruiken voor of na je bevalling. Dit is steeds op voorschrift van je gynaecoloog of huisarts. Bij specifieke klachten, pathologie, heb je recht op 18 beurten extra. Je kiest nadien zelf bij welke kinesist je gaat. Neem voor de exacte voorwaarden van de terugbetaling een kijkje op de website van je ziekenfonds.