Wat is revalidatie
Sta je voor een herstel na een ongeval, operatie of blessure? Ben je op zoek naar een professionele kinesist voor oncologische revalidatie of hartrevalidatie? Dan vind je hier zonder twijfel een gespecialiseerde kinesitherapeut die je kan helpen bij je herstel!
Vind meteen een kinesist voor revalidatie
Of lees meer over:
Wat is revalidatie?
Soorten revalidatie
Revalidatie bij kinderen
Tarieven
Wat is revalidatie?
Revalidatie is een proces dat zich richt op vermindering van de symptomen en verbetering van je functionaliteit na een ongeval of medische ingreep. Er zijn verschillende manieren van revalidatie, bijvoorbeeld passieve revalidatie (waarbij de patiënt meestal op tafel ligt en de kinesitherapeut de behandeling uitvoert) en actieve revalidatie, waarbij de patiënt zelf zaken uitvoert die gevraagd worden door de kinesitherapeut.
Een kinesist zal je eerst onderzoeken en je daarna via een persoonlijk behandelplan begeleiden tijdens je herstelperiode. Bij een ernstige aandoening wordt er tijdens de revalidatie gewerkt rond zelfredzaamheid en het verbeteren van je levenskwaliteit.
De duur van een revalidatietraject kan sterk variëren naargelang je klachten en het type revalidatie.
Soorten revalidatie
Er zijn verschillende soorten revalidatie die meestal binnen de 2 hoofdgroepen neurologische en niet-neurologische revalidatie vallen. Neurologische revalidatie is erop gericht om de functie van het zenuwstelsel te verbeteren. Verder zijn er verschillende specialisaties voor een specifieke klacht of aandoening.
Enkele veelvoorkomende revalidatievormen zijn:
Klinische, poliklinische en ambulante revalidatie
Bij klinische revalidatie overnacht je in het revalidatiecentrum of het ziekenhuis waar je revalideert. Dit in tegenstelling tot bij poliklinische revalidatie waar je na je kinesessie elke keer terug naar huis gaat. Ook ambulante revalidatie behoort tot de mogelijkheden. Dan vindt de revalidatie plaats bij jou thuis en hoef je dus geen rekening te houden met moeilijke verplaatsingen.
Je kan samen met je kinesist overleggen welke van deze 3 vormen het best bij jouw persoonlijke situatie past.
Hartrevalidatie
Heb je last van hartklachten? Of heb je een hartinfarct of hartoperatie gehad? Dan kan cardiale revalidatie je via verschillende oefeningen helpen om zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten terug te hervatten. Tijdens hartrevalidatie wordt ook aandacht besteed aan een fittere levensstijl met onder andere meer beweging, minder stress en gezonde voeding.
Longrevalidatie
Respiratoire revalidatie of longrevalidatie kan helpen bij verschillende longaandoeningen zoals astma of mucoviscidose. Via verschillende ademhalingstechnieken en fysieke conditieverbetering wordt onder andere gewerkt aan je gewrichtsmobiliteit en het vergroten van je spierkracht. Samen met de longarts volgt de kinesist je behandeling nauwgezet op.
Sportrevalidatie
Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens je sportrevalidatie. Je kan er onder andere terecht met een spierblessure, verstuiking, frozen shoulder, spierscheur, hernia, tenniselleboog, enz. Na een intakegesprek en lichamelijk onderzoek wordt de behandeling gestart.
Deze kan afhankelijk van jouw klachten en vaardigheden focussen op het herstellen van blessures, het hervatten van een bepaalde sportactiviteit, het verbeteren van de sportprestaties of op blessurepreventie. Sportrevalidatie wordt steeds volledig op jouw potentie en doelen afgestemd.
Revalidatie bij dwarslaesie
Een dwarslaesie of beschadiging aan het ruggenmerg kan een gedeeltelijke of volledige verlamming tot gevolg hebben. Doordat de prikkels die aanzetten tot beweging verstoord zijn, treden soms uitvalverschijnselen op. Welke dit precies zijn, hangt onder andere af van de plaats van de dwarslaesie. Via revalidatie wordt er gewerkt aan maximaal herstellen, een maximale zelfredzaamheid en re-integratie.
Revalidatie na breuken of een operatie
Na een gebroken pols, gebroken teen, gebroken enkel, gescheurde kruisbanden, een knieprothese, enz. zal je arts je meestal kinesitherapie voorschrijven. Door na een breuk of operatie tijdig te starten met revalidatie kunnen pijn, zwellingen en immobilisatie aangepakt worden. Dankzij het revalideren worden in de toekomst ook stijve gewrichten en een verminderde spierkracht vermeden.
Vind via onze handige zoekfunctie snel en eenvoudig een gespecialiseerde kinesist bij jou in de buurt.
Revalidatie bij kinderen
Kinderen en jonge adolescenten kunnen om te revalideren terecht bij een gespecialiseerde kinderkinesist. Tijdens de revalidatie wordt er gewerkt met een aangepaste behandeling op maat van jouw kind.
De behandeling houdt altijd rekening met de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Bovendien zal kinderrevalidatie zoveel mogelijk thuis plaatsvinden zodat er gewerkt kan worden in een vertrouwde omgeving.
Indien nodig wordt er samengewerkt met de huisarts, specialist, het CLB of leerkrachten zodat je kind zo goed mogelijk wordt begeleid tijdens zijn of haar herstel. Ook als ouder word je sterk betrokken bij het revalidatieproces. Het doel van kinderkinesitherapie is om kinderen zoveel mogelijk een persoonlijk behandelplan te bieden dat aansluit bij hun noden.
Tarieven
Hoeveel revalidatie kost, hangt af van de specialisatievorm en intensiteit van de kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie van 30 minuten ongeveer € 25.
Zowel bij geconventioneerde als gedeconventioneerde kinesisten is een gedeeltelijke terugbetaling door de mutualiteit voorzien. Bij geconventioneerde kinesisten krijg je 25% meer terugbetaald dan bij gedeconventioneerde kinesisten. Neem voor meer info contact op met je ziekenfonds.
Vind meteen
Kinesist voor revalidatie in Brussel (Bruxelles) - Kinesist voor revalidatie in Antwerpen - Kinesist voor revalidatie in Gent - Kinesist voor revalidatie in Brugge - Kinesist voor revalidatie in Leuven - Kinesist voor revalidatie in Mechelen - Kinesist voor revalidatie in Aalst - Kinesist voor revalidatie in Kortrijk - Kinesist voor revalidatie in Hasselt - Kinesist voor revalidatie in jouw gemeente.