Terug naar boven

Wat is kinesitherapie

KinesitherapieHeb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert de pijn en voorkom je problemen in de toekomst.

Vind meteen een kinesist


Of lees meer over:


Wat is kinesitherapie?
Wat doet een kinesist?
Wanneer kinesitherapie?
Welke klachten worden behandeld?
Soorten kinesitherapie
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Tarieven en terugbetaling

Wat is kinesitherapie?

Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen. Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart en longen.

Door gebruik te maken van fysische middelen zoals manuele druk, koude, warmte en (zachte) elektrische stromen, en technische middelen helpt kinesitherapie je opnieuw vooruit.


Wat doet een kinesist: kine oefeningen en massage

Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen.

Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat voor het grootste deel uit oefeningen. De oefeningen kunnen eveneens worden aangevuld met massage en fysiotechniek. Via beweging probeert kinesitherapie de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan aanwenden. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.

Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesist probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten.

Kinesitherapie kan zowel in een privépraktijk plaatsvinden als in een zorginstelling zoals een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum. Indien je dit wil, kan kinesitherapie ook bij jou thuis doorgaan.

Vaak is het de bedoeling dat je de aangeleerde oefeningen thuis zelfstandig verderzet. Zo word je je bewust van de bewegingen en krijg je meer en meer vertrouwen in je lichaam. Je ontdekt wat werkt en wat niet, en hoe je problemen in de toekomst kan voorkomen.


Wanneer kinesitherapie?

De meeste mensen belanden bij de kinesist via een doktersvoorschrift. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van je ziekenfonds.

Een vaak behandelde klacht is acute rugpijn of nekpijn. Op basis van jouw klachten zal de kinesist een behandelprogramma opstellen om je zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. De kinesessies bestaan grotendeels uit oefeningen om je spieren te versterken, manuele therapie, massage en het aanleren van een betere houding.

Maar ook bij andere bewegingsklachten door sportblessures, arbeidsongevallen, whiplash, ziekte, ouderdom of een verkeerde beweging kan je bij de kinesist terecht. Kinesitherapie heeft als doel om je pijn te verminderen en je op een verantwoorde manier te leren bewegen. Zo kan je problemen in de toekomst zelf beperken.

Twijfel je of je met jouw klacht terecht kan bij een kinesist? Vraag dan vrijblijvend advies aan een kinesist in je buurt of aan je huisarts.


Welke klachten worden behandeld?

Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals:

  • Lage rugpijn: lumbago, hernia, bekkeninstabiliteit, enz.
  • Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn, enz.
  • Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.
  • Revalidatie ledematen: van voet, knie heup, schouder, elleboog en hand.
  • Revalidatie wervelkolom: bij neurologische aandoeningen

Enkele veel gebruikte technieken bij kinesitherapie zijn:


Soorten kinesitherapie

Wil je je spieren en gewrichten losmaken? Je lichaam versterken en beter leren controleren? Revalideren na een operatie? Of verlost zijn van de pijn? Dan kan kinesitherapie je uitstekend helpen.

Naast algemene kinesitherapie bestaan er ook gespecialiseerde soorten kinesitherapie. Zo vind je steeds een behandeling perfect op jouw maat.


Manuele therapie

Manuele kinesitherapie onderzoekt en behandelt de bewegingsbeperkingen die aan de basis liggen van jouw klachten. Hierbij wordt uitgegaan van de denkwijze dat het lichaam één geheel is en alles met elkaar is verbonden. Zeker bij problemen met de wervelkolom is manuele therapie aangeraden.

De blokkades in je lichaam worden opnieuw beweeglijk gemaakt en je spieren worden met elkaar in balans gebracht. Dit zorgt ervoor dat je opnieuw vrij kan bewegen en dat dezelfde klachten later minder snel de kop opsteken.


Sportkinesitherapie

Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.

Uiteraard worden ook niet-sporters met een orthopedisch probleem geadviseerd en behandeld.


Prenatale kinesitherapie

Prenatale kine bestaat meestal uit een drietal sessies. Hier wordt gefocust op een ergonomische houding, oefeningen die de spieren versterken, relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en het geven van meer informatie over de bevalling. Ook het correct aanspannen van de bekkenbodem komt tijdens deze sessies aan bod.

Zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en lage rugpijn kunnen eveneens door prenatale kinesitherapie verholpen worden. Vanaf 26 weken zwangerschap kan je prenatale kine volgen.


Postnatale kinesitherapie

Postnatale kine kan ten vroegste vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling gestart worden. Meestal gaat het om 9 tot 18 behandelingen waarbij er vooral gefocust wordt op het verbeteren van de lichaamshouding, oefeningen om de buikspieren te versterken, bekkenbodemtraining en algemene conditietraining.


Respiratoire kinesitherapie

Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie focust zich op ademhalingsproblemen, zoals bijv. bij chronische longaandoeningen of acute luchtweginfecties.

Welke specifieke technieken tijdens de kinesitherapiesessies aan bod zullen komen, zijn o.a. afhankelijk van jouw leeftijd, het luchtwegprobleem en je fysieke belastbaarheid.

Dankzij respiratoire kine worden je longen geventileerd, wordt je bronchiale weerstand opgebouwd en je inspanningscapaciteit verbeterd.


Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie

Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat veel verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle therapievormen focussen op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Hier vind je meer verheldering van deze verschillende behandelingsvormen.


Tarieven en terugbetaling

Hoeveel een sessie kinesitherapie kost, is afhankelijk van jouw specifieke behandeling. Gemiddeld kost een sessie 16 tot 30 euro. Het exacte tarief vind je op de persoonlijke pagina van de kinesist van jouw keuze.

Indien je een voorschrift hebt van de huisarts wordt een deel van de kost terugbetaald door de mutualiteit. Lees hier meer over ‘Terugbetaling kinesitherapie'.